globalisering


Strømmen vender: Den nye globale arbejdsdeling kan gavne Danmark

Strømmen vender: Den nye globale arbejdsdeling kan gavne Danmark

De tektoniske plader i den store globale arbejdsdeling, som ellers har virket urokkelige de seneste 30 år, står over for store forskydninger, og allerede nu formes det nye fundament. Det kan blive en kæmpe fordel for Danmark. 

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
Helhed og fælles dagsorden, tak

Helhed og fælles dagsorden, tak

Trekløverregeringen tager forsigtigt fat om de store udfordringer. Men der mangler helhed, sammenhæng og en fælles dagsorden for globaliseringsudfordringen.  

Coloplast er mester i globale værdikæder

Siden årtusindeskiftet har Coloplast-koncernen udviklet sig til et forbillede for fremtidens produktionsvirksomheder. Filosofien er, at produkter og maskiner udvikles og produceres i Danmark og USA, hvorefter de eksporteres som gennemprøvede produktionssystemer til Ungarn og Kina. Med den nye tilgang beviser Coloplast, at virksomheder kan drage nytte af offshoring, hvis de ved, hvor i værdikæden de skal lokalisere deres produktion.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Skandaler stjæler fokus fra Danmarks globale udfordringer

Stop nu personfnidderet og hop i stedet i arbejdstøjet. Sådan lyder den kontante opsang fra topcheferne i ti af landets mest internationale virksomheder. Efter et stormomsust politisk forår opfordrer de politikerne til at holde inde med den politiske mudderkastning og i stedet tage fat om Danmarks reelle udfordringer, når den politiske efterårssæson går i gang: Der skal skabes vækst og job, og Danmark skal styrkes i den globale konkurrence. Mandag Morgen har talt med topcheferne fra Arla Foods, FLSmidth, Falck, Fertin Pharma, Designit, Oticon, Siemens, Grundfos og Henning Larsen Architects, der alle peger på, at politikerne skal finde sammen over midten og sætte en strategisk retning, der kan rykke danske virksomheder frem i førerfeltet i den globale verden. “Danmark fortjener at få sat en politisk dagsorden, der gør, at vi som samfund styrker konkurrencekraften i den globale landsby,” siger Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods, der bakkes op af Truels Damsgaard, adm. direktør i DLF Trifolium: “Det, vi skaber i mange virksomheder, faktureres globalt.”

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danske topchefer står uden for de magtfulde erhvervsnetværk

Danmarks erhvervselite er nærmest fraværende i de internationale netværk, der har mest magt og indflydelse. Det viser Mandag Morgens analyse af fire af de mest indflydelsesrige internationale netværk. Erhvervsnetværk har direkte adgang til EU’s politiske top og har påvirket udformningen af både euroen og det indre marked. Selv uden adgang bør danske erhvervsledere følge dem nøje, for netværkenes dagsordener bliver ofte morgendagens virkelighed.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danmarks store vækst-chance er slank og grøn

Ledelsesfilosofien lean og dybe kompetencer inden for miljø- og energiledelse kan blive Danmarks stærkeste kort i den globale konkurrence. Dansk erhvervsliv er førende inden for begge områder. Forenes disse styrker i en grundlæggende lean & green virksomhedskultur og forretningsstrategi, kan danske virksomheder opnå kæmpe konkurrencefordele, viser Mandag Morgens analyse.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

IMD: Genindustrialiser dansk erhverv og kom ud af andedammen

Danmark skal tage langt hårdere fat for at omstille sig fra at være et hjemmemarkedsorienteret forbrugssamfund til at være et eksportorienteret produktionssamfund. Ellers får vi aldrig gang i den økonomiske vækst. Økonomiprofessor ved den schweiziske handelshøjskole IMD, Stéphane Garelli, lægger ikke fingrene imellem i dette eksklusive interview om, hvordan Danmark skal gribe sin vækstudfordring an.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
Dansk konkurrenceevne har stået stille siden 1997

Dansk konkurrenceevne har stået stille siden 1997

Danmark scorer en 12.-plads på den anerkendte schweiziske handelshøjskole IMD’s seneste ranking af verdens nationers indbyrdes konkurrenceevne. Dermed står vi stort set samme sted i den internationale konkurrence, som vi gjorde i 1997. Samtidig er både Sverige og Tyskland skøjtet op ad listen og figurerer i dag på henholdsvis en fjerde- og en niende-plads. En udvikling, der også afspejler sig i landenes økonomiske væksttal, hvor begge vore naboer er i komfortabelt plus, mens Danmark for snart tredje år i træk svinger omkring nulvækst.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Danmark går glip af milliarder fra eksport af uddannelse

Trods gode muligheder og store ambitioner fra politikerne har Danmark endnu ikke formået at få del i det boomende globale marked for eksport af uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne vil gerne, men holdes tilbage af et forældet syn på uddannelser og en utidssvarende lovgivning. Projekter strander på skrivebordet, eller skoler flytter udenlands for at få lov til at eksportere. Både eksperter og uddannelsessektoren efterlyser politisk handling. 

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Uddannelsesrevolution kan løfte millioner ud af fattigdommen

Onlinekurser breder sig med lynets hast. Millioner af mennesker bliver i dag undervist gratis af professorer fra nogle af de mest prestigefyldte eliteuniversiteter som Harvard, Stanford og Princeton. Nogle kurser har over 200.000 studerende. Det kan blive en af de største uddannelses-revolutioner i over 100 år og løfte millioner af mennesker ud af fattigdommen. E-learning er det hurtigst voksende marked inden for global uddannelse. Københavns Universitet er hoppet med på vognen og forventer at få op imod 100.000 studerende med på nogle af deres gratis onlinekurser. Det er knap tre gange så mange som antallet af faste studerende.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Velkommen til lavvækstens tidsalder

Den vestlige verden er på vej ind i en æra med langvarig lavvækst. Hidtidige vækstkilder er ved at tørre ud. I fremtiden bliver den demografiske udvikling og nedslidningen af naturressourcerne ikke vækstmotorer, men vækstbremser. Samtidig er traditionelle kilder til produktivitetsspring som industrialisering, ligestilling og uddannelse ved at være udtømt. Der er enten brug for at afkoble væksten fra rovdriften på ressourcerne eller afkoble velstanden fra den økonomiske vækst, viser Mandag Morgens analyse.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Krigen om råstofferne

Jagten på nye forekomster af olie, gas, metaller og mineraler spidser til. På Grønland arbejder store mineselskaber fra Kina og andre lande i denne tid for at få adgang til de værdifulde naturressourcer under indlandsisen. Det er led i et større spil. Kampen om de kritisk ressourcer afgør virksomheders og nationers fremtidige vækst. Men udvinding og handel samles på stadig færre hænder. Råstofindustrien bliver en geopolitisk magtfaktor, der vil skabe nye spændinger og konflikter de kommende årtier. Mandag Morgen kortlægger fronterne i råstofkrigen og tegner et portræt af de generaler, der styrer slaget fra skriveborde i Texas, Schweiz, Australien og Kina.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Dansk talentmasse som accelerator for vækst

Prisen er ikke længere det eneste parameter, når danske virksomheder flytter arbejdspladser til udlandet. Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er et globalt konkurrenceparameter. Det kan give Danmark nye vækstmuligheder.

Nicher til det globale marked

Danmark skal leve af at opdyrke styrkepositioner på nicheområder og skalere dem bredt på det globale marked. På den måde har vi på vidt forskellige områder skabt historiske succeser som legoklodsen, termostaten og vindmøllen.

Dansk vækst på kinesisk

Det hjælpe ikke at frygte konkurrencen fra Kina eller andre vækstøkonomier. Men vi er nødt til at blive lige så attraktive for udenlandske investeringer, som de er.