
Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme
KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.
KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.
Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.
Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.
Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.
Hver dag dør 800 kvinder og tusindvis af spædbørn i udviklingslandene i forbindelse med fødsler. En stor del af dødsfaldene kunne forhindres med helt basale kundskaber om akut fødselshjælp. Dén viden kan hentes i en smartphone.
Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.
Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.
Digitaliseringen forandrer samfundet og økonomien så grundlæggende og hurtigt, at de sædvanlige måder at styre på kommer til kort. Sammen med FN og World Economic Forum er Danmark i høj grad med til at sætte rammerne for en ny type internationalt samarbejde om regulering af teknologi.
INTERVIEW: Danmark fik sidste år en techambassadør, der repræsenterer vores interesser i forhold til de store teknologivirksomheder. Et af målene for Casper Klynges diplomatiske arbejde er, at Danmark skal være med til at definere det sæt af værdier, som skal holde snor i de nye teknologier.
Holder NATO’s musketered? Hvor står Norden i forhold til EU, USA og Rusland? Det er spørgsmål, som danske politikere inden for en overskuelig fremtid kan blive nødt til at forholde sig til. Mandag Morgens europaredaktør, Claus Kragh, leverer her et scenarie for en markant ændret sikkerhedspolitisk situation i 2030 – skrevet med inspiration fra rapporten 'Europe in 2030: four alternative futures', udgivet af den spanske tænketank Real Instituto Elcano.
En håndfuld små pilotprojekter i Afrika med fokus på nye teknologier og digitale startups er blevet udset som en del af Danidas nye TechVelopment-satsning. Det skal give mere udvikling for pengene ved at springe udviklingstrin over, siger udviklingsministeren.
Afrikas befolkning fordobles inden år 2050 – og igen frem mod 2100. Skal Europa frygte de milliarder af unge afrikanere eller satse på at udnytte de muligheder, befolkningsvæksten skaber? Udviklingen er et tveægget sværd, siger FN-direktør. En stor mulighed og samtidig en tikkende bombe, erkender afrikanske ledere.
Mærsk-familien, pensionskasser og regeringen er klar med milliarder til investeringer i Afrika. Arla, Vestas, Kamstrup, Grundfos og mange andre virksomheder er i gang med lovende forretningsudvikling på kontinentet.
Vestlige bilfabrikanter nyder godt af, at Kinas vækst og voksende middelklasse har gjort landet til verdens største bilmarked. Men udviklingen kan vende, for når elektriske og selvkørende biler bliver normen, kan det meget vel blive kinesiske bilmærker, der dominerer på vejene – også i USA og Europa.
Stærke kræfter i både EU og Storbritannien vil lægge særskat på store digitale selskabers omsætning. EU-Kommissionens forslag fremlægges i denne uge.
For en ny generation af kinesiske iværksættere er det ikke længere drømmen om Silicon Valley, der trækker. De ser USA som den tunge gigant og Kina som den agile startup – og måske er der noget om snakken.
Strømforbruget fra internettet vil eksplodere frem mod 2025. I Asien vil væksten i grøn energi langtfra kunne følge med væksten i dataforbruget, vurderer førende ekspert. Han kalder bygning og drift af datacentre for ’verdens centrale industri i fremtiden’. Norden er global frontløber.
EU og OECD bombarderer virksomheder og interesseorganisationer med spørgeskemaer om, hvordan skattesystemer fungerer i dag, og om hvordan de skal se ud i fremtiden. Dansk Industri ’ser et potentiale’ i fælles selskabsskatteregler i EU for de største virksomheder.
Indiens premierminister Narendra Modi har netop gennemført en stribe reformer, der skal transformere landet til en digital tiger. Blandt initiativerne er biometriske id-kort til landets 1,3 mia. borgere, et nationalt mobile pay, den største skattereform siden 1947 og afskaffelse af pengesedler.
Mens resten af verden famler efter at finde plads til borgerne i en teknologifokuseret industri 4.0-fremtid, har solens rige sat mennesket i centrum i en ny, ambitiøs plan for at udvikle fremtidens fuldstændigt digitalt forbundne samfund, Society 5.0.
Efter flere århundreders styrkelse af nationalstaten er byerne igen ved at træde i karakter som fremtidens vækst- og magtcentre. Stuttgart, New York, London, Paris og København viser vejen.
Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, var længe blot ham den sky nørdede it-gut. Nu har han hyret Obamas kampagnechef, turnerer i samtlige stater i USA og holder I have a dream-lignende taler. Der spekuleres i, om han stiller op til præsidentvalget i 2020. Men måske handler det snarere om Facebooks overlevelse og moderne ledelse.
Fagbevægelsen vil ikke bekæmpe platformsvirksomheders indtog på det danske arbejdsmarked. I stedet skal de omfavnes for at sikre sociale rettigheder til det stigende antal løsarbejdere. Samtidig gør fagbevægelsen sig klar til eksistentiel diskussion af egen rolle i fremtiden.
Hvis Anders Samuelsen vitterlig vil forny diplomatiet og sende det igennem en digital transformation, så duer det ikke med én ambassadør uden medarbejdere, der mest af alt lyder som en, der skal lefle for IT-giganterne.
Trekløverregeringen tager forsigtigt fat om de store udfordringer. Men der mangler helhed, sammenhæng og en fælles dagsorden for globaliseringsudfordringen.