miljøteknologi


Førerløse biler giver mere plads i byerne

Førerløse biler giver mere plads i byerne

Fremtidens transport frigiver masser af vej- og parkeringsplads i ellers tætpakkede byer. Plads, som kan bruges til nye formål.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Vi-økonomien vender op og ned på din forretningsmodel

Danske virksomheder som Lego, Vigga og GoMore gør det. De satser aktivt på den såkaldte vi-økonomi, der handler om at udnytte nye, digitale muligheder til at binde teknologi og mennesker sammen for at øge værdien for kunden. Udviklingen drives af fire stærke tendenser, som sætter Danmark i en styrkeposition.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Big data er landbrugets vej ud af krisen

Politikernes forsøg på at redde landbruget gennem vækstlån og miljølempelser er utilstrækkelig. Derimod kan smart regulering og intelligente beslutningsstøttesystemer baseret på big data gøre Danmark til verdens mest effektive landbrugsnation og dansk landbrugsteknologi til en eftertragtet eksportvare. Det mener parterne i et nyt partnerskab mellem forskere og erhvervsliv, der søsættes i næste måned. Future Cropping lanceres, netop som dansk landbrug står i en historisk krise med bæredygtighedsudfordringer op over begge ører og stribevis af konkurstruede landbrug. Målsætningen er bl.a. at øge omsætningen for det primære landbrug i Danmark med 600 millioner kroner om året og skabe 16.000 nye job i landbrugssektoren inden 2030.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Dansk vandbranche i fælles front mod tabt eksport

Danske virksomheder får for lidt ud af deres solide viden på vandområdet. Siden 2007 har Danmark støt tabt markedsandele i forhold til lande som Østrig, Tyskland og Italien. Derfor samlede miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i sidste uge omkring 40 aktører fra vandbranchen til det første vandtopmøde for at finde fælles fodslag, så Danmark kan få en større slurk af det boomende globale marked for vandteknologi. På mødet drøftede branchen bl.a. aktuelle udfordringer og løsninger, og man blev enige om at arbejde målrettet videre med tankerne om at satse på helhedsløsninger, f.eks. i form af et fælles konsortium.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Den tredje industrielle revolution er i gang

3D-printeren er ved at blive hvermandseje. Og vi har kun set begyndelsen på mulighederne. Teknologien vil ændre betingelserne for at drive forretning og nedbryde skellet mellem producent og forbruger.

iBeacon vinder slaget om fremtidens markedsføring

Hvor den traditionelle GPS lader dig i stikken, når du bevæger dig indendørs, kan Apples nye software iBeacon stadigvæk finde dig. Det åbner for nye brugeroplevelser – og for enorme markedsføringsmuligheder.

Her er Danmarks mest innovative borgmestre

Her er Danmarks mest innovative borgmestre

De har fundet nye svar på kommunernes største problemer og er Danmarks mest innovative borgmestre, ifølge lederne i Mandag Morgens Velfærdspanel. Panelet giver blandt andet fine point for modige satsninger på bæredygtig vækst, sundhed og borgerinddragelse. Hernings populære borgmester, Lars Krarup, er landets mest innovative borgmester i tæt opløb med Københavns overborgmester, Frank Jensen. Ranglisten indeholder flere overraskelser. Borgmestre fra nogle af landets mindre kommuner har også fundet vej til top-5, mens panelet dumper flere af borgmestrene i KL’s top. Mandag Morgen analyserer, hvori nytænkningen består hos de fem vidt forskellige, innovative borgmestre i Herning, Lejre, København, Aarhus og på Bornholm.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
10 teknologier sætter industrien under pres

10 teknologier sætter industrien under pres

Industrivirksomheder over hele verden står foran et digitalt udskilningsløb. Strategisk brug af teknologi er ikke længere kun en konkurrenceparameter for web-virksomheder. Det viser it-analysehuset Gartners kortlægning af 10 nye tech-trends. Kun virksomheder, der mestrer transformationen og lærer af store webvirksomheder som Amazon, Google og Facebook, vil klare sig i det, der betegnes som den digitale industrielle økonomi. Langtfra alle er godt forberedt, viser ny international undersøgelse fra Accenture.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Erhvervslivet snylter på staten

Split din iPhone ad og find 16 dele, som Apples udviklere har hentet – gratis – hos blandt andre U.S. Navy. Eksemplet stammer fra den britiske teknologi-professor Mariana Mazzucatos provokerende nye bog, “The Entrepreneurial State”.  I et interview med Mandag Morgen giver hun en regulær opsang til erhvervslivets innovationssnyltere, der kræver en slankere offentlig sektor, mens de lukrerer på de statsansattes innovation.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Mød velfærdens digitale ildsjæle

Digitaliseringen af den offentlige sektor i Danmark rykker fremad skridt for skridt. Den er drevet af lokale ildsjæle og den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, der blandt andet forpligter stat, regioner og kommuner til at digitalisere 80 pct. af al kommunikation mellem borgere og myndigheder i 2015. Allerede nu viser digitaliseringen sine fordele: fra økonomiske besparelser i administration og papirarbejde over sundhedsfaglige forbedringer gennem telemedicin til en smidigere og mere personlig kommunikation mellem borgere og myndigheder på de sociale medier.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Big data kræver politisk mod

Hvis Danmark skal udnytte de store muligheder i big data, skal der træffes nogle benhårde politiske beslutninger. Der er brug for at investere i den digitale infrastruktur, gentænke ophavsretslovgivningen og fokusere på uddannelse og forskning, viser Mandag Morgens analyse.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Lederne magter ikke digitalt lederskab

Digitalt snæversyn hos topledere og politikere kan koste Danmark vækst og konkurrencefordele. De mangler forståelse for, hvordan de digitale muligheder udnyttes bedst muligt. Efter flere år som global frontløber sakker Danmark bagud i det digitale kapløb. Eksperter efterlyser større ambitioner – og handling. Ledernes tøven udfordrer en ellers veletableret grundfortælling om Danmark som global frontløber inden for it og digitalisering.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

3D-printere rebooter den globale fremstillingsindustri

Sig farvel til massefremstilling i lavtlønslande og goddag til lokalproduktion, skræddersyede produkter og eftertragtede vidensarbejdspladser. 3D-printteknologien er nu så moden, at den er klar til at gøre sit indtog i produktionshaller og private hjem verden over. Eksperter forudsiger, at teknologien vil revolutionere fremstillingsindustrien og vende op og ned på den globale fordeling af arbejdskraft. Det kan komme de vestlige økonomier til gode.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Hård datadebat forude

Alle klappede i hænderne, da Danmark i 2012 åbnede for offentlige grunddata. Men det er på tide at tage næste skridt og offentliggøre mere vitale data – eksempelvis anonymiserede sundhedsdata – mener flere eksperter. I Storbritannien har premierminister David Cameron allerede spillet den kontroversielle bold på banen.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Iværksætter i tryghedens slagskygge

En håndfuld kolleger fra Nokia smed trygheden over bord og overvandt den lønmodtagermentalitet, som de var indpodet helt fra barnsben. De sprang ud som iværksættere, da mobilgiganten for to år siden lukkede sin danske afdeling, med noget så umuligt som et højteknologisk stykke hardware. Nu er Acorn Projects i luften med sit banebrydende gps-sportsur. Det begyndte med personlig overvindelse, men viste sig at være endnu sværere end ventet i et Danmark, der ikke er gearet til iværksætteri. Med opbakning fra Nokia og effektiv sparring med forretningsudviklere blev historien om sportsuret Leikr fortællingen om, at hjernekraften til at skabe iværksættersucces er til stede i Danmark. Men at den danske model alligevel gearer os så hårdt til en klassisk lønmodtagerkultur, at gode ideer kun realiseres imod alle odds.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Robotter skaber job

Svejsere, lagerarbejdere og kassedamer er snart en saga blot. Men samtidig tyder alt på, at den nye teknologi vil skabe mindst lige så mange nye arbejdspladser, som der bliver nedlagt. Risikoen er dog, at specielt de ældre generationer, der ikke er vokset op med de nye teknologier, bliver tabere i omstillingen, hvis ikke der sættes massivt ind med efteruddannelse for at øge deres kompetencer på området. I stedet for selv at udføre det manuelle arbejde skal industriarbejderen nu betjene robotten, der tager over. Det samme vil gøre sig gældende inden for servicefagene, lyder konklusionen fra en række af landets førende it- og teknologiforskere, som Mandag Morgen har talt med.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"

Udsigt til flere år med jobløs vækst

30 mdr. efter at Danmarks BNP målt i løbende priser nåede op på samme niveau som før krisen, halter beskæftigelsen bagefter og ligger stadig lavere end før krisen. Trods vækstpakke vil den jobløse vækst fortsætte. Sådan lyder de mørke udsigter for beskæftigelsen ifølge tidligere overvismand, økonomiprofessor Torben M. Andersen. Tendensen er international – ligesom krisen – og teknologi og it er bag jobløs vækst i USA. ”Vi er ved begyndelsen af krisen,” siger amerikansk topøkonom.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"
Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Danske produktionsvirksomheder er langt dårligere til at bruge robotter i deres produktion end deres konkurrenter i f.eks. Sverige og Tyskland, og det koster dyrt på dansk konkurrenceevne. Virksomhederne holder bl.a. igen, fordi de  frygter, at ordrebøgerne ikke kan bære investeringen. Men på langt sigt er robotten deres overlevelse, siger eksperter.

Kræver adgang til Mandag Morgen | MM Next"