De 10 største trends for it-sikkerhed

De seneste år har budt på en række store sager om cyberangreb. Inden for Danmarks grænser har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for hackerangreb. Alt tyder på, at 2015 vil bringe mere af det samme.

Den amerikanske it-virksomhed Symantec har kigget i krystalkuglen og identificeret de 10 trends inden for it-sikkerhed, der vil påvirke forbrugere, virksomheder og regeringer i 2015.

Angreb på The Internet of Things – tingenes internet – sker i hjemmet. I takt med at intelligente enheder som fjernbetjeninger, alarmer og klimaanlæg, der kan styres over nettet, i stigende omfang finder vej ind i vores hjem, forøges risikoen for ’hjemlige’ cyberangreb markant.

Mobilenheder bliver attraktive mål. Mobilenheder lagrer i større og større omfang personlige oplysninger. Dertil kommer, at de tændt hele tiden. Det gør dem til perfekte mål for hackere. Risikoen forøges af, at mobile enheder bruges som betalingsmiddel.

Maskinel læring bliver en game changer i kampen mod it-kriminalitet. Maskinel læring er algoritmer, der giver computeren mulighed for at fremsætte forudsigelser eller agere på baggrund af nye datainput – og ikke kun programmerede instruktioner. Et konkret eksempel er spamfiltre. Denne type løsninger vil vinde frem.

Privatlivet ofres for mobile apps. Mobilbrugere vil fortsat tilbyde deres privatliv i bytte for mobile apps. Mange internetbrugere er tilbageholdende med at afgive personlige oplysninger på nettet, men når det kommer til mobiltelefonen og mobile apps er vi stadig villige til at dele oplysninger om f.eks. vores placering og give adgang til fotos og kontaktlister.

Ransomware-svindel vinder frem. Fremtiden vil byde på flere og flere sager, hvor enkeltpersoners eller virksomheders data tages som gidsel med krav om udbetaling af en løsesum.

Cybersikkerhed i søgelyset. Den teknologiske udvikling med en stadig større cloud-infrastruktur og grænseoverskridende datastrømme kræver nye løsninger for sikring af den enkeltes og organisationers sikkerhed. Det vil stå højt på dagsordenen i 2015.

DDoS-angreb vil blive en endnu større trussel. DDoS-angreb er betegnelsen for et angreb der overbelaster en internetserver i en sådan grad, at forespørgsler til serveren ikke kan besvares i tide. Sandsynligheden for at blive ramt af korte, men intensive DDoS-angreb er stigende.

Sammenhængen mellem brugervenlighed og sikkerhed vil være i fokus. Passwordsystemet er konstant under angreb fra cyberkriminelle. Det giver store udfordringer for sikkerhedsleverandører og -udbydere, hvad angår at levere løsninger, der er tilgængelige for brugerne, samtidige med at de er sikre nok til at kunne holde hackere fra døren.

Skyen fører os vidt: I 2015 vil mere og mere data komme ud i skyen. Med dette skridt vil debatten om dataforvaltning, retten til adgang, kontrol og beskyttelse af private data i skyen fortsætte med at eskalere.

Cybersikkerheden vil blive styrket gennem tættere industripartnerskaber og -samarbejder. Kampen mod cyberkriminalitet kan ikke vindes alene, derfor vil der komme flere partnerskaber mellem it-sikkerhedsbranchen, virksomheder, teleselskaber og regeringer.

Kilde: Symantec, ”APJ security predictions for 2015”, 2015

Forrige artikel Otte makrotrends, der rykker i 2015 Næste artikel Ny eksportmodel giver adgang til globale miljømilliarder