De 10 største trends for it-sikkerhed

De seneste år har budt på en række store sager om cyberangreb. Inden for Danmarks grænser har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for hackerangreb. Alt tyder på, at 2015 vil bringe mere af det samme.

Den amerikanske it-virksomhed Symantec har kigget i krystalkuglen og identificeret de 10 trends inden for it-sikkerhed, der vil påvirke forbrugere, virksomheder og regeringer i 2015.

Angreb på The Internet of Things – tingenes internet – sker i hjemmet. I takt med at intelligente enheder som fjernbetjeninger, alarmer og klimaanlæg, der kan styres over nettet, i stigende omfang finder vej ind i vores hjem, forøges risikoen for ’hjemlige’ cyberangreb markant.

Mobilenheder bliver attraktive mål. Mobilenheder lagrer i større og større omfang personlige oplysninger. Dertil kommer, at de tændt hele tiden. Det gør dem til perfekte mål for hackere. Risikoen forøges af, at mobile enheder bruges som betalingsmiddel.

Maskinel læring bliver en game changer i kampen mod it-kriminalitet. Maskinel læring er algoritmer, der giver computeren mulighed for at fremsætte forudsigelser eller agere på baggrund af nye datainput – og ikke kun programmerede instruktioner. Et konkret eksempel er spamfiltre. Denne type løsninger vil vinde frem.

Privatlivet ofres for mobile apps. Mobilbrugere vil fortsat tilbyde deres privatliv i bytte for mobile apps. Mange internetbrugere er tilbageholdende med at afgive personlige oplysninger på nettet, men når det kommer til mobiltelefonen og mobile apps er vi stadig villige til at dele oplysninger om f.eks. vores placering og give adgang til fotos og kontaktlister.

Ransomware-svindel vinder frem. Fremtiden vil byde på flere og flere sager, hvor enkeltpersoners eller virksomheders data tages som gidsel med krav om udbetaling af en løsesum.

Cybersikkerhed i søgelyset. Den teknologiske udvikling med en stadig større cloud-infrastruktur og grænseoverskridende datastrømme kræver nye løsninger for sikring af den enkeltes og organisationers sikkerhed. Det vil stå højt på dagsordenen i 2015.

DDoS-angreb vil blive en endnu større trussel. DDoS-angreb er betegnelsen for et angreb der overbelaster en internetserver i en sådan grad, at forespørgsler til serveren ikke kan besvares i tide. Sandsynligheden for at blive ramt af korte, men intensive DDoS-angreb er stigende.

Sammenhængen mellem brugervenlighed og sikkerhed vil være i fokus. Passwordsystemet er konstant under angreb fra cyberkriminelle. Det giver store udfordringer for sikkerhedsleverandører og -udbydere, hvad angår at levere løsninger, der er tilgængelige for brugerne, samtidige med at de er sikre nok til at kunne holde hackere fra døren.

Skyen fører os vidt: I 2015 vil mere og mere data komme ud i skyen. Med dette skridt vil debatten om dataforvaltning, retten til adgang, kontrol og beskyttelse af private data i skyen fortsætte med at eskalere.

Cybersikkerheden vil blive styrket gennem tættere industripartnerskaber og -samarbejder. Kampen mod cyberkriminalitet kan ikke vindes alene, derfor vil der komme flere partnerskaber mellem it-sikkerhedsbranchen, virksomheder, teleselskaber og regeringer.

Kilde: Symantec, ”APJ security predictions for 2015”, 2015

Forrige artikel Otte makrotrends, der rykker i 2015 Næste artikel Ny eksportmodel giver adgang til globale miljømilliarder
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.