De 10 største trends for it-sikkerhed

De seneste år har budt på en række store sager om cyberangreb. Inden for Danmarks grænser har enzymvirksomheden Novozymes, Søfartsstyrelsen og Erhvervs- og Vækstministeriet været udsat for hackerangreb. Alt tyder på, at 2015 vil bringe mere af det samme.

Den amerikanske it-virksomhed Symantec har kigget i krystalkuglen og identificeret de 10 trends inden for it-sikkerhed, der vil påvirke forbrugere, virksomheder og regeringer i 2015.

Angreb på The Internet of Things – tingenes internet – sker i hjemmet. I takt med at intelligente enheder som fjernbetjeninger, alarmer og klimaanlæg, der kan styres over nettet, i stigende omfang finder vej ind i vores hjem, forøges risikoen for ’hjemlige’ cyberangreb markant.

Mobilenheder bliver attraktive mål. Mobilenheder lagrer i større og større omfang personlige oplysninger. Dertil kommer, at de tændt hele tiden. Det gør dem til perfekte mål for hackere. Risikoen forøges af, at mobile enheder bruges som betalingsmiddel.

Maskinel læring bliver en game changer i kampen mod it-kriminalitet. Maskinel læring er algoritmer, der giver computeren mulighed for at fremsætte forudsigelser eller agere på baggrund af nye datainput – og ikke kun programmerede instruktioner. Et konkret eksempel er spamfiltre. Denne type løsninger vil vinde frem.

Privatlivet ofres for mobile apps. Mobilbrugere vil fortsat tilbyde deres privatliv i bytte for mobile apps. Mange internetbrugere er tilbageholdende med at afgive personlige oplysninger på nettet, men når det kommer til mobiltelefonen og mobile apps er vi stadig villige til at dele oplysninger om f.eks. vores placering og give adgang til fotos og kontaktlister.

Ransomware-svindel vinder frem. Fremtiden vil byde på flere og flere sager, hvor enkeltpersoners eller virksomheders data tages som gidsel med krav om udbetaling af en løsesum.

Cybersikkerhed i søgelyset. Den teknologiske udvikling med en stadig større cloud-infrastruktur og grænseoverskridende datastrømme kræver nye løsninger for sikring af den enkeltes og organisationers sikkerhed. Det vil stå højt på dagsordenen i 2015.

DDoS-angreb vil blive en endnu større trussel. DDoS-angreb er betegnelsen for et angreb der overbelaster en internetserver i en sådan grad, at forespørgsler til serveren ikke kan besvares i tide. Sandsynligheden for at blive ramt af korte, men intensive DDoS-angreb er stigende.

Sammenhængen mellem brugervenlighed og sikkerhed vil være i fokus. Passwordsystemet er konstant under angreb fra cyberkriminelle. Det giver store udfordringer for sikkerhedsleverandører og -udbydere, hvad angår at levere løsninger, der er tilgængelige for brugerne, samtidige med at de er sikre nok til at kunne holde hackere fra døren.

Skyen fører os vidt: I 2015 vil mere og mere data komme ud i skyen. Med dette skridt vil debatten om dataforvaltning, retten til adgang, kontrol og beskyttelse af private data i skyen fortsætte med at eskalere.

Cybersikkerheden vil blive styrket gennem tættere industripartnerskaber og -samarbejder. Kampen mod cyberkriminalitet kan ikke vindes alene, derfor vil der komme flere partnerskaber mellem it-sikkerhedsbranchen, virksomheder, teleselskaber og regeringer.

Kilde: Symantec, ”APJ security predictions for 2015”, 2015

Forrige artikel Otte makrotrends, der rykker i 2015 Næste artikel Ny eksportmodel giver adgang til globale miljømilliarder
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?