Riget i Midten rykker på digitalisering

I 'new retail' smelter online- og offline-handel sammen. Alle data om kundernes køb registreres, og i Kina indgår de data i den sociale creditscore, som myndighederne vil vurdere borgernes troværdighed efter.

Man kan dårligt forstå, hvor langt Kina er kommet i løbet af de seneste 25 år.

På mange måder føles Kina som det nye USA: den unge nation, der nu har fået styrken til at præge verden økonomisk, teknologisk, politisk og måske med tiden også kulturelt. Det er imponerende, inspirerende, opmuntrende – men også skræmmende.

MM Next har været en tur i Kina for at se, hvordan de kinesiske virksomheders forretningsmodeller på mange måder er de mest avancerede i verden, når det handler om at udnytte digitaliseringens muligheder.

Internetgiganten Alibaba har startet en kæde af supermarkeder, hvor målet er, at online- og offline-shopping skal smelte fuldstændig sammen. Bestiller man over nettet, leveres varerne på 30 minutter – uden ekstra beregning.

Hema, som supermarkedet hedder, er det førende eksempel på det, som kaldes 'new retail'. Vi har en lang artikel om det og også en videoreportage om det kinesiske bud på fremtidens butik.

Alibaba dominerer fuldstændigt det kinesiske internet sammen med ærkerivalen Tencent, der bl.a. driver den uundværlige Wechat-tjeneste. For en dansker er det chokerende, hvor meget de to giganter indsamler af data om deres brugere – og ikke mindst, at den kinesiske stat har adgang til informationerne.

Som vi kan fortælle, vil Kina indføre en social credit score, hvor borgeres troværdighed opgøres som en score beregnet ud fra både myndighedernes og internetselskabernes data.

Alibaba og Tencent tegner sig for 86 pct. af kinesernes internethandel, og begge er i fuld færd med at udbrede butikker i den fysiske verden.

Mønsteret er det samme i blandt andet USA, Storbritannien, Tyskland og Italien, bortset fra at det dér, er Amazon, der dominerer. Foreløbig har giganten fra Seattle ikke for alvor rullet sig ud i Danmark – men det kan ikke vare længe. 

En vending, man hører igen og igen i den nye generation af kinesiske virksomheder, er, at det ikke handler om produktet, men om alle de tjenester, det kan give brugeren adgang til.

Efterhånden, som alting forsynes med sensorer og netforbindelse, bliver fremtidens forretningsmodel at skabe værdi ved at forbinde det i løsninger, der understøtter hele brugerens livsstil. Det fortæller den kinesiske designer Carl Liu.

Velkommen til vores Kina special! 

Peter Hesseldahl,

redaktør MM Next

Forrige artikel Ingen over Facebook :: Digital detox skal redde demokratiet :: Kinesiske penge i dødssynder Ingen over Facebook :: Digital detox skal redde demokratiet :: Kinesiske penge i dødssynder Næste artikel Lær kinesisk – start her: Xiaomi, Nio, Geely, Changan, BYD Lær kinesisk – start her: Xiaomi, Nio, Geely, Changan, BYD
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?