Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

 

”I Estland modtager 95 procent af dem, der bliver pensioneret, folkepension. Det har de ret til. Alligevel skal man ansøge om at få pengene. Fremover skal det være omvendt. Så snart det offentlige får at vide, at du går på pension, modtager du en besked, om at du fremover vil få udbetalt folkepension – du behøver ikke at foretage dig noget, hvis du er enig.”

Florian Marcus, formidler og analytiker ved E-stonia briefing centre, bruger eksemplet til at forklare det grundlæggende skifte, der er næste skridt i udviklingen af Estlands digitale forvaltning. Ideen er, at myndighederne går fra at reagere på ansøgninger til at være til at være proaktive og automatisk tilbyde tjenester, der støtter borgerne eller virksomheder i den situation, de befinder sig i.

Login