2015 – et kriseår der kræver nye typer løsninger

Lisbeth KnudsenErik Rasmussen

Voksende islamistisk terrorisme i Mellemøsten og to angreb midt i Paris. Den største flygtningekrise siden anden verdenskrig med over 60 millioner mennesker på flugt. Nye grænsebomme, mure og pigtrådshegn vokser frem i Europa. Et splittet EU i flere hastigheder. Fortsat uløste kriser i Syrien og Ukraine. Og endelig på den positive side en klimaaftale, som har været 20 år undervejs. Det må i kortest mulige form være overskrifterne på begivenhederne, der prægede den internationale dagsorden i 2015.

På den indenlandske dagsorden har vi i årets løb set et regeringsskifte efter en ulidelig, visionsløs valgkamp samt fremkomsten af en historisk smal regering, der med møje må navigere sig frem med et stort og selvbevidst Dansk Folkeparti på siden.

[quote align="right" author=""]Blev 2015 et år, der peger fremad? Nej.[/quote]

Flygtninge på motorveje og i teltlejre i Danmark. Terror i København mod ytringsfriheden og mod det jødiske samfund. Endnu et nej til EU og endnu engang et Danmark, der rykker længere væk fra deltagelse i kernen af det europæiske fællesskab. Første dansker i rummet kunne være den formildende sidste overskrift, hvis vi skal være lidt stolte af noget i det forgangne år herhjemme.

Blev 2015 et år, der peger fremad? Nej. Måske med undtagelse af klimaaftalen ved COP21 i Paris her i december, som med en massiv indsats fra erhvervslivet og forbrugerne samt en god portion villig kapital fra fremsynede rigmænd kan blive starten på en reel grøn omstilling af verden, men hvor Danmark desværre ikke længere kan regne med at bære førertrøjen, hvis vi ikke anstrenger os gevaldigt.

Terroren kom bogstavelig talt til Danmark den 14. februar med attentaterne ved kulturhuset Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Udgifterne til fremover at håndtere den forebyggende indsats bliver enorme, og det samme gælder håndteringen af flygtningekrisen, som vil belaste den danske økonomi mange år frem – ikke mindst hvis vi fastholder flygtningene i passiv forsørgelse og vælger ikke at se dem som ressourcer for det danske arbejdsmarked.

[quote align="left" author=""]Danmark og de danske politikere forpassede desværre muligheden for at gøre 2015 til et fremsynet vendepunkt[/quote]

Ja, flygtningestrømmen og den tænkning bringer måske ligefrem hele Europa frem til et vendepunkt, hvor sammenholdet og fremtiden for samarbejdet kommer under pres.

Danmark og de danske politikere forpassede desværre muligheden for at gøre 2015 til et fremsynet vendepunkt med opstillingen af nye mål for udviklingen af bæredygtig vækst, frugtbart internationalt samarbejde og modernisering af velfærdsstaten. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fået gennemført store dele af sine valgløfter, men de tiltag reformerer ikke fundamentalt velfærdssamfundet og mangler generelt de visioner og de behov for nye løsninger, som 2015 så desperat har illustreret efterspørgslen af.

Samtidig ser vi en totalt trist symbolpolitik, der skal flytte nogle tusinde statslige arbejdspladser til såkaldte udkantsområder for at vise dem politisk interesse og opfylde et valgløfte, der åbenlyst både koster tab af viden og masser af millioner kroner at gennemføre, fordi beslutningen ikke følges af en overbevisende og sammenhængende vækstplan. Regeringen flytter rundt på folks arbejdspladser, men hvornår begynder den at skabe nye? Hvis det også er et mål, skal der fokuseres meget mere på at bane vejen for de højvækstvirksomheder, der rundt omkring i de danske regioner har vist potentiale for at vokse – de såkaldte scaleups, som Mandag Morgen så indgående har beskrevet potentialet ved i årets løb. De virksomheder burde være omdrejningspunktet for Danmarks fremtidige vækstpolitik.

Dertil ser vi, at regeringen under fællesbetegnelsen ”omstillingsbesparelser” ruller besparelser på henholdsvis 1 og 2 pct. ud over kommuner og statslige institutioner. Særligt perspektivrige er de ikke. De er bare en økonomisk nødvendighed, siger finansministeren i noget, der mest af alt ligner en manøvre for at undgå at tage hul på diskussionen af reelle politiske prioriteringer og visioner for fremtiden.

At henvise til ”nødvendighedens politik” som væsentligste drivkraft bag både finansloven og den nølende tilgang til det internationale samarbejde er nogle af de tydeligste eksempler på det manglende politiske lederskab i Danmark.

[quote align="right" author=""]Behovet for rollemodeller og nye løsninger har været et gennemgående tema i Mandag Morgens analyser i 2015.[/quote]

I dette særnummer fristes vi derfor til at genoptrykke Mandag Morgens leder lige efter folketingsvalget i juni. Her skrev vi bl.a.:

”Ingen af de førende politikere har bestået prøven i politisk lederskab. Skrækscenariet er, at Danmark starter en epoke, hvor vi isolerer os stadig mere. […] Verden befinder sig midt i et dramatisk socialt, økonomisk og værdidrevet paradigmeskifte, der stiller voldsomme krav til politisk lederskab og internationalt samarbejde. En afgørende betingelse for at håndtere udfordringerne er en ny global solidaritet – en solidaritet, der ikke mindst skal etableres imellem de lande, der har overskuddet og ressourcerne til at tænke og handle langsigtet. […] Som et af verdens mest velstående og velorganiserede lande med status af økonomisk og social supermodel er Danmark et logisk og indlysende eksempel på en af de rollemodeller, verdenssamfundet drømmer om.”

Netop behovet for rollemodeller og nye løsninger har været et gennemgående tema i Mandag Morgens analyser i 2015.

Vi ønsker læserne en rigtig god jul med dette særnummer med nogle af vores bedste artikler fra 2015. Vi har valgt en række af de artikler og analyser, der har fokuseret på nye ideer og initiativer, og som forhåbentlig kan inspirere til den nytænkning, der mere end nogensinde er behov for. Hvis man ikke nåede at læse dem i årets løb, er der hermed mulighed for at bruge en del af juleferien til at hente inspiration, reflektere og forberede sig på det nye år.

Inden årsskiftet hører du fra os en sidste gang. Mandag den 28. december rundsender vi nemlig et særligt grønt nyhedsbrev med fokus på årets højdepunkter omkring klimadagsordenen og bæredygtighed. 2015 blev på mange måder klimaets år, dels fordi udfordringen for alvor blev udfoldet og gjort synlig, dels fordi COP21 måske kan blive afsættet for en global indsats. Den udfordring og den mulighed vil vi gerne markere med en række af de analyser i Mandag Morgen, der netop satte klimaforandringerne i perspektiv.

Men dybest set handler også det om lederskab. Derfor starter vi 2016 med et særnummer om, hvad der gør den nordiske form for ledelse til noget særligt – om lederskabet bag den nordiske supermodel. Dette er blot ét eksempel på de aktuelle og vigtige dagsordener, vi forbereder til 2016. For at gøre dem bedre tilgængelige udkommer Mandag Morgen i begyndelsen af det nye år med et helt nyt website på www.mm.dk.

Glædelig jul og godt nytår!

De bedste hilsener

Erik Rasmussen og Lisbeth Knudsen

Klik her for at læse særnummeret


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu