4 milliarder mennesker bliver hægtet af samfundet

Frem mod 2017 vil op mod 900 millioner flere koble sig på internettet på verdensplan, men det efterlader stadig over 4 milliarder uden for det digitale fællesskab. Det er et presserende globalt problem, skriver konsulenthuset McKinsey i en ny rapport. I takt med at mere handel og kommunikation rykker over på nettet, vil vi stå tilbage med en opdelt klode, hvor nogle er inde, mens andre er ude.

Især lande som Bangladesh, Etiopien, Nigeria, Pakistan og Tanzania har problemer med at få udbredt internettet, men også i tigerøkonomier som Tyrkiet, Brasilien og sågar Kina er nettet kun for de få, ikke for de mange.

McKinsey har udpeget fire grundlæggende barrierer for udbredelsen af internettet og peger på, at et politisk og kommercielt fokus på at fjerne dem ikke alene vil betyde, at flere kommer online. Det vil også hæve uddannelsesniveauet, styrke økonomien og løfte levestandarden.

1: Ingen grund til at være online

Selvom man siger, man kan finde alt og alle på nettet, mener mange stadig, at der mangler noget. En af de største barrierer for at få flere på internettet er, at mange i udviklingslandene og tigerøkonomierne ikke ved, hvorfor de skal på nettet. De ved ikke, hvilke muligheder nettet byder på, og de lokale servicer og hjemmesider, de efterspørger, findes ikke. Der er ikke penge i at udvikle lokalt indhold og servicer, og landene har typiske heller ikke et sikkert betalingssystem. Det betyder, at internettet ikke kan bruges til bankoverførsler eller varekøb. 

2: Ingen infrastruktur

Der mangler elektricitet, mobildækning og kabelnetværk, som er nødvendige, hvis flere skal online. Mange lande har ikke nogen strategi for, hvordan infrastrukturen skal bygges op, og de får det heller ikke foreløbig. Internettet bliver ikke prioriteret i lande med andre infrastrukturproblemer – f.eks. lande, der ikke har et velfungerende vej- eller tognet.

3: Ingen penge

Det er ofte den fattigste del af befolkningen, der ikke har adgang til internettet. De har ikke råd, og selv hvis de havde, har det land, de bor i, sandsynligvis ikke råd til at opbygge den nødvendige infrastruktur. Flere steder har private operatører forsøgt at brede nettet ud, men høje skatter og ugennemskuelig eller stram lovgivning står ofte i vejen. I lande med rigide regler for ytrings- og informationsfrihed enten besværliggør eller modarbejder man udbredelsen.

4: Ingen evner

Mens børnene herhjemme navigerer på iPad’en som det naturligste i verden, ser det anderledes ud i lande og områder, som ikke har adgang til computerteknologi. De er teknologiske analfabeter, og mange også analfabeter i ordets oprindelige forstand. Hvis man ikke kan læse eller skrive, kan man ikke betjene en computer. Flere skal ind i uddannelsessystemet, og kvaliteten skal op. Først og fremmest med fokus på læsefærdighederne, dernæst på teknologievnerne.

Kilde — "Offline and falling behind: Barriers to Internet adoption", McKinsey, 2014.

Forrige artikel Grøn energistrategi med vækstfremmer Næste artikel København kan blive crowdsourcingens hovedstad
Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.