4 milliarder mennesker bliver hægtet af samfundet

Frem mod 2017 vil op mod 900 millioner flere koble sig på internettet på verdensplan, men det efterlader stadig over 4 milliarder uden for det digitale fællesskab. Det er et presserende globalt problem, skriver konsulenthuset McKinsey i en ny rapport. I takt med at mere handel og kommunikation rykker over på nettet, vil vi stå tilbage med en opdelt klode, hvor nogle er inde, mens andre er ude.

Især lande som Bangladesh, Etiopien, Nigeria, Pakistan og Tanzania har problemer med at få udbredt internettet, men også i tigerøkonomier som Tyrkiet, Brasilien og sågar Kina er nettet kun for de få, ikke for de mange.

McKinsey har udpeget fire grundlæggende barrierer for udbredelsen af internettet og peger på, at et politisk og kommercielt fokus på at fjerne dem ikke alene vil betyde, at flere kommer online. Det vil også hæve uddannelsesniveauet, styrke økonomien og løfte levestandarden.

1: Ingen grund til at være online

Selvom man siger, man kan finde alt og alle på nettet, mener mange stadig, at der mangler noget. En af de største barrierer for at få flere på internettet er, at mange i udviklingslandene og tigerøkonomierne ikke ved, hvorfor de skal på nettet. De ved ikke, hvilke muligheder nettet byder på, og de lokale servicer og hjemmesider, de efterspørger, findes ikke. Der er ikke penge i at udvikle lokalt indhold og servicer, og landene har typiske heller ikke et sikkert betalingssystem. Det betyder, at internettet ikke kan bruges til bankoverførsler eller varekøb. 

2: Ingen infrastruktur

Der mangler elektricitet, mobildækning og kabelnetværk, som er nødvendige, hvis flere skal online. Mange lande har ikke nogen strategi for, hvordan infrastrukturen skal bygges op, og de får det heller ikke foreløbig. Internettet bliver ikke prioriteret i lande med andre infrastrukturproblemer – f.eks. lande, der ikke har et velfungerende vej- eller tognet.

3: Ingen penge

Det er ofte den fattigste del af befolkningen, der ikke har adgang til internettet. De har ikke råd, og selv hvis de havde, har det land, de bor i, sandsynligvis ikke råd til at opbygge den nødvendige infrastruktur. Flere steder har private operatører forsøgt at brede nettet ud, men høje skatter og ugennemskuelig eller stram lovgivning står ofte i vejen. I lande med rigide regler for ytrings- og informationsfrihed enten besværliggør eller modarbejder man udbredelsen.

4: Ingen evner

Mens børnene herhjemme navigerer på iPad’en som det naturligste i verden, ser det anderledes ud i lande og områder, som ikke har adgang til computerteknologi. De er teknologiske analfabeter, og mange også analfabeter i ordets oprindelige forstand. Hvis man ikke kan læse eller skrive, kan man ikke betjene en computer. Flere skal ind i uddannelsessystemet, og kvaliteten skal op. Først og fremmest med fokus på læsefærdighederne, dernæst på teknologievnerne.

Kilde — "Offline and falling behind: Barriers to Internet adoption", McKinsey, 2014.

Forrige artikel Grøn energistrategi med vækstfremmer Næste artikel København kan blive crowdsourcingens hovedstad
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?