4 milliarder mennesker bliver hægtet af samfundet

Frem mod 2017 vil op mod 900 millioner flere koble sig på internettet på verdensplan, men det efterlader stadig over 4 milliarder uden for det digitale fællesskab. Det er et presserende globalt problem, skriver konsulenthuset McKinsey i en ny rapport. I takt med at mere handel og kommunikation rykker over på nettet, vil vi stå tilbage med en opdelt klode, hvor nogle er inde, mens andre er ude.

Især lande som Bangladesh, Etiopien, Nigeria, Pakistan og Tanzania har problemer med at få udbredt internettet, men også i tigerøkonomier som Tyrkiet, Brasilien og sågar Kina er nettet kun for de få, ikke for de mange.

McKinsey har udpeget fire grundlæggende barrierer for udbredelsen af internettet og peger på, at et politisk og kommercielt fokus på at fjerne dem ikke alene vil betyde, at flere kommer online. Det vil også hæve uddannelsesniveauet, styrke økonomien og løfte levestandarden.

1: Ingen grund til at være online

Selvom man siger, man kan finde alt og alle på nettet, mener mange stadig, at der mangler noget. En af de største barrierer for at få flere på internettet er, at mange i udviklingslandene og tigerøkonomierne ikke ved, hvorfor de skal på nettet. De ved ikke, hvilke muligheder nettet byder på, og de lokale servicer og hjemmesider, de efterspørger, findes ikke. Der er ikke penge i at udvikle lokalt indhold og servicer, og landene har typiske heller ikke et sikkert betalingssystem. Det betyder, at internettet ikke kan bruges til bankoverførsler eller varekøb. 

2: Ingen infrastruktur

Der mangler elektricitet, mobildækning og kabelnetværk, som er nødvendige, hvis flere skal online. Mange lande har ikke nogen strategi for, hvordan infrastrukturen skal bygges op, og de får det heller ikke foreløbig. Internettet bliver ikke prioriteret i lande med andre infrastrukturproblemer – f.eks. lande, der ikke har et velfungerende vej- eller tognet.

3: Ingen penge

Det er ofte den fattigste del af befolkningen, der ikke har adgang til internettet. De har ikke råd, og selv hvis de havde, har det land, de bor i, sandsynligvis ikke råd til at opbygge den nødvendige infrastruktur. Flere steder har private operatører forsøgt at brede nettet ud, men høje skatter og ugennemskuelig eller stram lovgivning står ofte i vejen. I lande med rigide regler for ytrings- og informationsfrihed enten besværliggør eller modarbejder man udbredelsen.

4: Ingen evner

Mens børnene herhjemme navigerer på iPad’en som det naturligste i verden, ser det anderledes ud i lande og områder, som ikke har adgang til computerteknologi. De er teknologiske analfabeter, og mange også analfabeter i ordets oprindelige forstand. Hvis man ikke kan læse eller skrive, kan man ikke betjene en computer. Flere skal ind i uddannelsessystemet, og kvaliteten skal op. Først og fremmest med fokus på læsefærdighederne, dernæst på teknologievnerne.

Kilde — "Offline and falling behind: Barriers to Internet adoption", McKinsey, 2014.

Forrige artikel Grøn energistrategi med vækstfremmer Næste artikel København kan blive crowdsourcingens hovedstad
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.