5G-nettet er hastigt på vej – men hvad skal det egentlig bruges til?

Brasilien bruger telemedicin til at levere sundhed helt ud i junglen. Og så vender digital teknologi op og ned på det traditionelle diplomati.

Peter Hesseldahl

Alle nøgleordene for de kommende års digitale udvikling -  Smart cities,  Industri 4.0, Virtual reality, Augmented reality, selvkørende biler og kunstig intelligens – afhænger af at der er solide og lynhurtige trådløse forbindelser. I den forstand er det kommende 5G en motorvej for væksten.

TDC forventer at danskerne vil 17-doble vores brug af mobildata i løbet af de kommende 7 år, men faktisk er 5G ikke primært til downloade Netflix i super kvalitet – nettet er især beregnet til alle med dimser og maskiner, der lige om lidt skal snakke sammen i the Internet of Things.

Vi fortæller om 5G standarden og de fordele og funktioner, teknologien kan tilbyde.
 
Vi ser også på, hvad al den kapacitet egentlig skal bruges til – det er ikke helt klart i øjeblikket. Selvom teleselskaber over hele kloden har travlt med at udvikle og installere 5G grejet, er det småt med konkrete eksempler på de anvendelser, der skal betale for infrastrukturen. For Danmarks vedkommende ligger mulighederne ikke i udviklingen af hardwaren. Det er snart længe siden, vi var blandt de førende indenfor mobilkommunikation.

Men måske kan vi blandt de bedste til at udvikle løsninger, som udnytter nettene?
 
I Brasilien bruger de nettet til telemedicin. Det er et enormt land, med både megabyer som Sao Paulo og urskove i Amazonas. Udfordringen med at skaffe sundhedstilbud til alle, ikke mindst de fattigste, er enorm. Som Tina Gottlieb, der netop er startet som leder af Innovation Centre Denmark i Sao Paolo, skriver i dagens klumme, satser man kraftigt på telemedicin som en god og billig løsning.
 
Vi har også en frisk podcast fra den danske tech-ambassadør, Casper Klynge. I den seneste udgave af ”Techplomacy talk”, taler Klynge med en anden erfaren diplomat, britiske Tom Fletcher, der bl.a. har været ambassadør i Libanon.

D’herrer ser i fællesskab på hvordan digital teknologi udfordrer governance – altså de mekanismer, vi har til at styre og samarbejde om den internationale udvikling. En af udfordringerne er, at det ikke længere er nationalstaterne, der kan bestemme.

De store tech-selskaber og de internationale NGO’er er blevet en del af processen – men det gør ikke det diplomatiske arbejde mindre komplekst.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu