Ansigtsgenkendelse ændrer privatlivet :: Opgøret med de digitale demokrati-vandaler

Det internationale diplomati er i krise. Og nej, 3D print handler ikke længere om at printe små lyserøde dinosaurer i billig plast.

Velkommen tilbage fra en dejlig – varm – sommer! Så kører vi igen.
 
Ansigtsgenkendelse kan vende op og ned på, hvad der er privat og offentligt, og hvad vi ved om hinanden. Og det ser ud til, at den storstilede anvendelse af teknologien for os i den brede masse venter lige om hjørnet.

I dag scanner Facebook eksempelvis samtlige fotos, der uploades fra de 2,25 mia. brugere, for at kunne identificere, hvem der er på billederne. I Thailand er 11.000 7-Eleven butikker ved at installere ansigtsgenkendelse i butikkernes overvågningskameraer. Og i Rusland og Kina anvender politiet ansigtsgenkendelse rutinemæssigt - og hvem ved, hvad politiet herhjemme reelt gør i den retning?
 
I dagens store artikel undersøger vi, hvor langt virksomheder og myndigheders brug af ansigtsgenkendelse er kommet, og hvordan det uundgåeligt vil forandre privatlivet for os alle.
 
De fleste er forhåbentlig enige i, at det bestemt ikke er lige meget, om vi har et fungerende demokrati eller ej. Brexit-afstemningen og den amerikanske præsidentvalgkamp, der begge fandt sted i 2016, har haft afgørende betydning for verdens videre gang. Debatten om misinformation, mistænkelige pengestrømme, misbrug af folks personlige oplysninger og forbindelser til Rusland i forbindelse med begge afstemninger har kørt længe, og nu har debatten fået ny næring i form af endnu en rapport.
 
Et britisk parlamentsudvalg har netop kulegravet forløbet omkring Brexit, og de kommer med en række konkrete forslag til, hvordan man kan ændre lovgivningen for bedre at sikre demokratiet mod 'digital vandalisme'.

Som Mandag Morgens chefredaktør Lisbeth Knudsen skriver i sin tankevækkende klumme om den britiske rapport, så haster det med at tage ved lære af briternes erfaringer. Det er nemlig naivt at tro, at det samme ikke vil kunne ske herhjemme.
 
Den danske techambassadør, Kasper Klynge, har udsendt endnu en ’Techplomacy talk’-podcast, der denne gang er en samtale med Karen Donfried, direktør for tænketanken The German Marshall Fund of the United States. Hun efterlyser mere samarbejde på tværs af Atlanten om at udvikle normer, mekanismer og institutioner, som reguleringen af brugen af teknologi kan bygge på.
 
3D-print er ikke længere bare en måde at printe små lyserøde dinosaurusser ud i dårlig plastik. Faktisk er det en nøgleteknologi, hvis Danmark fortsat skal kunne hævde sig indenfor avanceret fremstilling. Mads Kjøller Damkjær, CEO i Dansk AM Hub, giver i dagens klumme nogle eksempler på, hvor langt fremme 3D-printteknologien er indenfor vidt forskellige brancher.

God fornøjelse!

Peter Hesseldahl

Redaktør, MM Next

Forrige artikel AI finder de rette designere til opgaven – og spotter ludomaner i tide AI finder de rette designere til opgaven – og spotter ludomaner i tide Næste artikel Uklarhed om brug af ansigtsgenkendelse :: Danmark som iværksætterland Uklarhed om brug af ansigtsgenkendelse :: Danmark som iværksætterland
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?