Ansigtsgenkendelse ændrer privatlivet :: Opgøret med de digitale demokrati-vandaler

Det internationale diplomati er i krise. Og nej, 3D print handler ikke længere om at printe små lyserøde dinosaurer i billig plast.

Peter Hesseldahl

Velkommen tilbage fra en dejlig – varm – sommer! Så kører vi igen.
 
Ansigtsgenkendelse kan vende op og ned på, hvad der er privat og offentligt, og hvad vi ved om hinanden. Og det ser ud til, at den storstilede anvendelse af teknologien for os i den brede masse venter lige om hjørnet.

I dag scanner Facebook eksempelvis samtlige fotos, der uploades fra de 2,25 mia. brugere, for at kunne identificere, hvem der er på billederne. I Thailand er 11.000 7-Eleven butikker ved at installere ansigtsgenkendelse i butikkernes overvågningskameraer. Og i Rusland og Kina anvender politiet ansigtsgenkendelse rutinemæssigt - og hvem ved, hvad politiet herhjemme reelt gør i den retning?
 
I dagens store artikel undersøger vi, hvor langt virksomheder og myndigheders brug af ansigtsgenkendelse er kommet, og hvordan det uundgåeligt vil forandre privatlivet for os alle.
 
De fleste er forhåbentlig enige i, at det bestemt ikke er lige meget, om vi har et fungerende demokrati eller ej. Brexit-afstemningen og den amerikanske præsidentvalgkamp, der begge fandt sted i 2016, har haft afgørende betydning for verdens videre gang. Debatten om misinformation, mistænkelige pengestrømme, misbrug af folks personlige oplysninger og forbindelser til Rusland i forbindelse med begge afstemninger har kørt længe, og nu har debatten fået ny næring i form af endnu en rapport.
 
Et britisk parlamentsudvalg har netop kulegravet forløbet omkring Brexit, og de kommer med en række konkrete forslag til, hvordan man kan ændre lovgivningen for bedre at sikre demokratiet mod 'digital vandalisme'.

Som Mandag Morgens chefredaktør Lisbeth Knudsen skriver i sin tankevækkende klumme om den britiske rapport, så haster det med at tage ved lære af briternes erfaringer. Det er nemlig naivt at tro, at det samme ikke vil kunne ske herhjemme.
 
Den danske techambassadør, Kasper Klynge, har udsendt endnu en ’Techplomacy talk’-podcast, der denne gang er en samtale med Karen Donfried, direktør for tænketanken The German Marshall Fund of the United States. Hun efterlyser mere samarbejde på tværs af Atlanten om at udvikle normer, mekanismer og institutioner, som reguleringen af brugen af teknologi kan bygge på.
 
3D-print er ikke længere bare en måde at printe små lyserøde dinosaurusser ud i dårlig plastik. Faktisk er det en nøgleteknologi, hvis Danmark fortsat skal kunne hævde sig indenfor avanceret fremstilling. Mads Kjøller Damkjær, CEO i Dansk AM Hub, giver i dagens klumme nogle eksempler på, hvor langt fremme 3D-printteknologien er indenfor vidt forskellige brancher.

God fornøjelse!

Peter Hesseldahl

Redaktør, MM Next


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu