Ansigtsgenkendelse udfordrer grænserne for privatlivet

Ansigtsgenkendelse er hastigt på vej ind i hverdagen, og i mange lande afprøver butikker og myndigheder systemer til overvågning og profilering. Ansigtsgenkendelse er bekvemt og effektivt, men også en udfordring af grænserne for privatlivsbeskyttelse.

Man behøver ikke at se sig langt omkring for at finde eksempler på, hvad ansigtsgenkendelse kan bruges til. Facebook bruger det allerede i et enormt omfang for at kunne analysere alle billeder, der uploades af tjenestens 2,25 milliarder aktive brugere.

Hvis du går ind i dine Facebook-indstillinger, vil du finde punktet ’ansigtsgenkendelse’. Slår du funktionen til, vil alle de fotos, der uploades til Facebook, hvor du optræder på, automatisk blive tagget med dit navn, og dermed vil du og andre kunne søge dem frem. 

Ud over at det bliver nemmere at holde øje med, hvad ens venner har gang i, tilbyder Facebook en række tjenester, der er afhængige af, at man ved, hvem der optræder på billederne. F.eks. kan Facebook give besked, hvis nogen uploader et billede, hvor en bruger optræder – også selv om den, der uploader billedet, ikke manuelt har tagget fotoet med brugerens navn.

Login