Automatisering af arbejdsmarkedet i Indien - trussel eller mulighed?

Indiens fremtidige økonomiske udvikling afhænger af automatisering og udstrakt brug af avanceret teknologi. På lang sigt vil dette skabe job og vækst, men på kort sigt vil millioner af rutineprægede job blive elimineret. Hvordan kan danske interesser spille ind i denne udvikling?

Af Tom Sebastian, vicedirektør, Innovation Centre Denmark, Indien

Effekten af ​​automatiseringen af arbejdsmarkedet kan virke bekymrende i Danmark, men dens indvirkning vil sandsynligvis være betydeligt større på emerging markets som det indiske.

Med over en million unge indere, der kommer ind på arbejdsmarkedet hver måned, fremstår jobskabelsen som en af ​​Indiens største udfordringer på vej mod en positiv udvikling. Estimater fra Verdensbanken peger på, at over 69 pct. af det rutineprægede arbejde i Indien i løbet af de næste 20-25 år vil kunne automatiseres.

I alle de store industrisektorer er der et sammenhængende mønster af automatisering, som, på kort sigt, reducerer det rutineprægede arbejde. Men der er håb for fremtiden, når man kigger på de langsigtede trends med nye, mere kvalificerede og mere produktive job, der opstår i takt med, at teknologien siver ind i udviklingen af den indiske økonomi. Herunder er eksempler fra tre udviklingsområder.

Landbrug: Med over 55 pct. af inderne beskæftiget i landbruget vil automatisering og nye teknologier dramatisk ændre landskabet for denne sektor. På den korte bane vil landmænd kunne anvende teknologi til videndeling, udvikling af færdigheder og til at komme tættere på markedsdynamikkerne, og dermed får de bedre muligheder for at sælge til højere priser og mindske tab på vej til markedet.
I det lange løb vil fremtidens indiske farmere kunne indlejre sensorer, udnytte IoT, robotter og kunstig intelligens for at øge produktiviteten, reducere driftsomkostningerne og måske også bane vejen for en teknologiledet grøn revolution, der igen vil føre til højere faglært arbejde på landbrugene på grund af videreudviklingen af økosystemet omkring værdikæden.

Produktion: 3D-print, robotter og kunstig intelligens, der øger produktiviteten, men også reducerer behovet for menneskelig arbejdskraft, vil naturligvis have en indflydelse på produktionen i Indien. I øjeblikket er 12 pct. af alle job i Indien inden for fremstilling.

Den indiske regering har introduceret udviklingsprogrammet 'Make in India' i håb om at stimulere jobskabelsen inden for industriel produktion, men initiativet vil blive udsat for en række udfordringer og dilemmaer med at tackle produktivitetsforøgelsen i forhold til jobskabelsen. Dette fremgår tydeligt af flere udmeldinger, som eksempelvis fra den indiske tekstilkæmpe Raymond, der planlægger at skære omkring 10.000 fremstillingsjob i løbet af de næste tre år ved at installere robotter i produktionen.

Vi ser allerede, at Universal Robots fra Danmark baner vejen for at styrke arbejderne på produktionsgulve gennem brugen af ​​deres samarbejdende robotter i mange indiske produktionshubs – og der er plads til flere danske spillere inden for automatisering i Indien.

På kort sigt kan automatiseringen erstatte rutine og manuelle job, men samtidig åbne for en anden type ansatte. Fremtidens fabrik vil blive drevet af nyuddannede fagfolk, der udnytter et integreret miljø af teknologi og data fra forsknings- og udviklingsafdelingen, samt optimeringsforslag fra produktionsprocesser, vedligehold og reparation.

It-branchen: Indiens it-industri vil også opleve et stort skift i beskæftigelsesmønstret: En rapport udgivet af National Association of Software and Services Companies i Indien forudsiger, at industrien vil generere en omsætning på 350 milliarder dollar i 2025 – over 2.000 milliarder kr. Men på grund af automatisering vil det samlede antal nye job blive 50 pct. mindre end forudsagt. It-giganten Infosys har allerede annonceret en reduktion i arbejdsudbuddet på baggrund af øget automatisering.

Igen vil der imidlertid skabes en ny type job: It-sektoren i Indien har i dag for det meste rutineprægede job. Men sektoren vil ifølge flere prognoser se en stigning på 56 pct. i jobs til højtuddannede, der har analytiske og problemløsende færdigheder på højt niveau. Dermed vil intelligente teknologier kunne videreudvikle mange job og hjælpe til højere produktivitet og  bedre beslutninger og til at kunne producere varer og tjenester hurtigere og tættere på slutbrugeren.

Udviklingen i retning af job med højere kvalifikationer modsvares af en ny, ambitiøs generation af arbejdstagere i Indien, der har helt andre forventninger til arbejde end deres forældre. De nye generationer søger i stigende grad formål og personlig udvikling gennem deres arbejdsplads. Her er Indien ikke anderledes end resten af verden.

I Danmark er der allerede relevante erfaringer med at imødekomme den nye arbejdsstyrke. Det kan Indien lære af, og derfor fokuserer Innovation Centre Denmark i Indien i stigende grad på fremtidens arbejdsmarked og uddannelse for at gøre det muligt for Indien at opkvalificere talenter og tackle fremtidens udfordringer og muligheder.

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan danske virksomheder og forskere aktivt kan deltage i den indiske væksthistorie, kan du deltage i konferencen ’The Future of Work & Education – Augmented by Technology’ den 6. juni 2018 på IT-Universitetet i København. Her kan du blandt andet møde rådgivere fra vores indiske innovationscenter.

Forrige artikel Brasilien vil have dansk uddannelsesteknologi Brasilien vil have dansk uddannelsesteknologi Næste artikel Op på tæerne-ledelse i en digital verden Op på tæerne-ledelse i en digital verden