Automatisering af arbejdsmarkedet i Indien - trussel eller mulighed?

Indiens fremtidige økonomiske udvikling afhænger af automatisering og udstrakt brug af avanceret teknologi. På lang sigt vil dette skabe job og vækst, men på kort sigt vil millioner af rutineprægede job blive elimineret. Hvordan kan danske interesser spille ind i denne udvikling?

Af Tom Sebastian, vicedirektør, Innovation Centre Denmark, Indien

Effekten af ​​automatiseringen af arbejdsmarkedet kan virke bekymrende i Danmark, men dens indvirkning vil sandsynligvis være betydeligt større på emerging markets som det indiske.

Med over en million unge indere, der kommer ind på arbejdsmarkedet hver måned, fremstår jobskabelsen som en af ​​Indiens største udfordringer på vej mod en positiv udvikling. Estimater fra Verdensbanken peger på, at over 69 pct. af det rutineprægede arbejde i Indien i løbet af de næste 20-25 år vil kunne automatiseres.

I alle de store industrisektorer er der et sammenhængende mønster af automatisering, som, på kort sigt, reducerer det rutineprægede arbejde. Men der er håb for fremtiden, når man kigger på de langsigtede trends med nye, mere kvalificerede og mere produktive job, der opstår i takt med, at teknologien siver ind i udviklingen af den indiske økonomi. Herunder er eksempler fra tre udviklingsområder.

Landbrug: Med over 55 pct. af inderne beskæftiget i landbruget vil automatisering og nye teknologier dramatisk ændre landskabet for denne sektor. På den korte bane vil landmænd kunne anvende teknologi til videndeling, udvikling af færdigheder og til at komme tættere på markedsdynamikkerne, og dermed får de bedre muligheder for at sælge til højere priser og mindske tab på vej til markedet.
I det lange løb vil fremtidens indiske farmere kunne indlejre sensorer, udnytte IoT, robotter og kunstig intelligens for at øge produktiviteten, reducere driftsomkostningerne og måske også bane vejen for en teknologiledet grøn revolution, der igen vil føre til højere faglært arbejde på landbrugene på grund af videreudviklingen af økosystemet omkring værdikæden.

Produktion: 3D-print, robotter og kunstig intelligens, der øger produktiviteten, men også reducerer behovet for menneskelig arbejdskraft, vil naturligvis have en indflydelse på produktionen i Indien. I øjeblikket er 12 pct. af alle job i Indien inden for fremstilling.

Den indiske regering har introduceret udviklingsprogrammet 'Make in India' i håb om at stimulere jobskabelsen inden for industriel produktion, men initiativet vil blive udsat for en række udfordringer og dilemmaer med at tackle produktivitetsforøgelsen i forhold til jobskabelsen. Dette fremgår tydeligt af flere udmeldinger, som eksempelvis fra den indiske tekstilkæmpe Raymond, der planlægger at skære omkring 10.000 fremstillingsjob i løbet af de næste tre år ved at installere robotter i produktionen.

Vi ser allerede, at Universal Robots fra Danmark baner vejen for at styrke arbejderne på produktionsgulve gennem brugen af ​​deres samarbejdende robotter i mange indiske produktionshubs – og der er plads til flere danske spillere inden for automatisering i Indien.

På kort sigt kan automatiseringen erstatte rutine og manuelle job, men samtidig åbne for en anden type ansatte. Fremtidens fabrik vil blive drevet af nyuddannede fagfolk, der udnytter et integreret miljø af teknologi og data fra forsknings- og udviklingsafdelingen, samt optimeringsforslag fra produktionsprocesser, vedligehold og reparation.

It-branchen: Indiens it-industri vil også opleve et stort skift i beskæftigelsesmønstret: En rapport udgivet af National Association of Software and Services Companies i Indien forudsiger, at industrien vil generere en omsætning på 350 milliarder dollar i 2025 – over 2.000 milliarder kr. Men på grund af automatisering vil det samlede antal nye job blive 50 pct. mindre end forudsagt. It-giganten Infosys har allerede annonceret en reduktion i arbejdsudbuddet på baggrund af øget automatisering.

Igen vil der imidlertid skabes en ny type job: It-sektoren i Indien har i dag for det meste rutineprægede job. Men sektoren vil ifølge flere prognoser se en stigning på 56 pct. i jobs til højtuddannede, der har analytiske og problemløsende færdigheder på højt niveau. Dermed vil intelligente teknologier kunne videreudvikle mange job og hjælpe til højere produktivitet og  bedre beslutninger og til at kunne producere varer og tjenester hurtigere og tættere på slutbrugeren.

Udviklingen i retning af job med højere kvalifikationer modsvares af en ny, ambitiøs generation af arbejdstagere i Indien, der har helt andre forventninger til arbejde end deres forældre. De nye generationer søger i stigende grad formål og personlig udvikling gennem deres arbejdsplads. Her er Indien ikke anderledes end resten af verden.

I Danmark er der allerede relevante erfaringer med at imødekomme den nye arbejdsstyrke. Det kan Indien lære af, og derfor fokuserer Innovation Centre Denmark i Indien i stigende grad på fremtidens arbejdsmarked og uddannelse for at gøre det muligt for Indien at opkvalificere talenter og tackle fremtidens udfordringer og muligheder.

Hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan danske virksomheder og forskere aktivt kan deltage i den indiske væksthistorie, kan du deltage i konferencen ’The Future of Work & Education – Augmented by Technology’ den 6. juni 2018 på IT-Universitetet i København. Her kan du blandt andet møde rådgivere fra vores indiske innovationscenter.

Forrige artikel Brasilien vil have dansk uddannelsesteknologi Brasilien vil have dansk uddannelsesteknologi Næste artikel Op på tæerne-ledelse i en digital verden Op på tæerne-ledelse i en digital verden
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.