Biotek + it = præcisionsmedicin :: It-giganter rykker ind i medico-industrien :: Gassen er gået af Medicon Valley

Nye biologiske teknologier i kombination med big data lover godt for fremtidens behandling af kræft, diabetes og Alzheimers. Og så gør vi status på det dansk-svenske medico-samarbejde i Medicon Valley.

I denne uge stiller vi skarpt på bioteknologi, som (stadig) befinder sig i en rivende udvikling. Forskerne får stadig større indsigt i, hvordan de menneskelige gener fungerer, og man er blevet langt bedre til at redigere og reparere på DNA-niveau.

Men det er ikke mindst i kombination med computere, der kan analysere enorme datamængder, at vi vil få nye effektive behandlinger, der i mange tilfælde vil være skræddersyet til den enkelte patient.

Vi ser på, hvordan den udvikling også medfører, at medicinalbranchens forretningsmodeller udfordres, når de store it-selskaber nu begynder at blande sig.

Danmark er et af verdens førende lande indenfor behandling af diabetes. Siden Øresundsbroen åbnede for snart 18 år siden, har der været store forhåbninger og et væld af projekter om at gøre hele Øresundsregionen til et Medicon Valley med tæt samarbejde mellem danske og svenske forskere, virksomheder og andre inden for life science.

Men hvordan er det egentlig gået med Medicon Valley, ikke mindst politisk? Anders Rostgaard Birkmann gør status.

CRISPR-metoden er et af de revolutionerende nye redskaber – den fungerer som en ’molekylær saks’, der kan klippe og klistre i DNA. Som professor Cord Brakebusch fra Københavns Universitet fortæller, så har CRISPR fuldstændig ændret, hvad der er praktisk muligt indenfor bioteknologi.

”Det er som at gå fra at arbejde med vanter på til at have handsker på. Nu kan vi gøre alt det, vi drømte om. Det er billigere, hurtigere, mere præcist og det virker hver gang,” siger han.

En anden særdeles lovende udvikling er den stigende forståelse for den menneskelige epigenetik. Vi har efterhånden alle sammen lært, at den genetiske kode er indlejret i den lange, snoede DNA-streng.

Men det viser sig, at der findes et andet, parallelt system, der bestemmer hvordan de genetiske informationer kommer til udtryk i praksis. Hvis cellerne var computere, ville det svare til at generne er apps, mens epigenitikken er selve operativsystemet.

Udviklingen af bioteknologiske behandlinger hænger tæt sammen med den generelle it-udvikling, bl.a. fordi kraftigere computere og kunstig intelligens gør det muligt at analysere millioner af menneskers sygdomsforløb, for at finde præcis den behandling, som passer til den enkelte person.

Vi har talt om mulighederne indenfor bioinformatik med professor Søren Brunak fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, der har arbejdet med big data, siden både computerne og mængderne af data var små.

Oh yes, teknologien skænker os utrolige muligheder, men hvad bruger vi dem til? Smarte teknologier bliver ikke altid brugt lige smart. Mads Thimmer, CEO for Innovationlab, har en veloplagt og tankevækkende klumme om det digitale dilemma.

”Digitalisering er frisætning, som kræver, at du starter med at gøre det grundlæggende tankearbejde selv. Hvilket liv vil du have? Kan du svare klart på dette, kan jeg relativt nemt vise dig, hvordan teknologien kan hjælpe dig. Men starter du med redskaberne, dvs. teknologierne, kommer de til at styre, og dit formål og dit arbejdsliv vil blive bestemt af algoritmerne,” skriver Thimmer.

God læselyst!

Peter Hesseldahl,

redaktør MM Next 

 

Forrige artikel Politikere gambler med dansk-svensk biotekeventyr Politikere gambler med dansk-svensk biotekeventyr Næste artikel Kinesere topper europæiske patentansøgninger Kinesere topper europæiske patentansøgninger
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?