Bo bedre på Mars

NASA søger de bedste designs af boliger til fremtidens kolonier på Mars. Her er de fem bedste forslag.

NASA, den amerikanske rumadministration har udformet en håndfuld teknologiske udfordringer og udlovet præmier på flere millioner dollars til de bedste løsningsforslag.

En af udfordringerne er at designe bygninger til en koloni på Mars, som kan bygges af de lokale materialer, og fungere som lukkede systemer, der genbruger alt affald.
 
NASA har netop snævret feltet af konkurrerende løsninger ned til fem forslag, som nu skal konstruere en model i en trediedel størrelse, for at dyste om den samlede præmie på lidt over 3 millioner dollars.

Det amerikanske web-magasin Futurism har lavet et 4 minutter video sammenklip der præsenterer de fem forslag. Alle fem er baseret på en form for 3D print, der anvender Mars’ jord som byggemateriale.

Det er barske vilkår deroppe, vejret veksler mellem 10 grader varme til 180 graders kulde, og der er jævnligt voldsomme sandstorme.

Kravet er at beboelsen skal være på mindst 330 kvadratmeter for at kunne huse 4 astronauter og deres grej.

Det skal være et laboratorie og en arbejdsplads, men også et hjem, så der skal være hyggeligt og behageligt – udover at være sikkert og funktionelt.

Flere af løsningerne rummer haver, for det bliver nødvendigt at kunne dyrke mad. Desuden er bygningerne modulære, så de kan indgå i klynger af bygninger efterhånden som kolonien udvider.

 

Forrige artikel Ansigtsgenkendelse forhindrer tyveri af toiletpapir Ansigtsgenkendelse forhindrer tyveri af toiletpapir Næste artikel LEGO’s 1:1 Bugatti-kopi kan køre 20 km/t LEGO’s 1:1 Bugatti-kopi kan køre 20 km/t