Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Af Tina Gottlieb, innovationsattaché, Innovation Centre Denmark, São Paolo

Brasilien med over 200 millioner indbyggere spredt over enorme områder fokuserer på at udvikle internet of things (IoT), inden for fire strategiske områder: landbrug, industri, sundhed og byudvikling.

Valget af landbrug som indsatsområde skyldes, at Brasilien allerede nu er én af verdens største producenter og eksportører af landbrugsprodukter. Men landet er samtidig presset på det internationale marked på grund af faldende priser.

Det er forventningen, at IoT kan forbedre produktiviteten inden for landbruget og samtidig forbedre kvaliteten af produktionen og gøre den mere bæredygtig.

Et muligt udviklingsprojekt er online-insektfælder, som kan bruges til skadedyrsbekæmpelse. Når et insekt er gået i fælden, fotograferes det, og information sendes til et kontrolcenter. Her kan man vurdere risikoen for skadedyrsangreb, og hvordan det kan forhindres på baggrund af information fra fælderne.

I sidste ende er et af målene med IoT-initiativer inden for landbrug at gøre Brasilien til den største eksportør af IoT specialiseret inden for tropisk landbrug.

Industrien er også i fokus. I øjeblikket står industrien over for udfordringer i forbindelse med globaliseringen, som udsætter sektoren for større international konkurrence end tidligere.

Ligesom inden for landbruget er målet her at forbedre produktiviteten ved hjælp af bedre og mere fleksible arbejdsprocesser, bedre integration af produktionen og udvikling af forretningsmodeller, som ligger højere oppe i værdikæden.

Et spændende projektudkast er inden for minedrift. Her er idéen en fjernstyret automatiseret mine, hvor maskiner styret fra overfladen kan stå for det ellers ofte farlige og sundhedsskadelige arbejde, som hidtil er udført af minearbejdere under jorden.

I forhold til byudvikling kæmper storbyer som for eksempel Rio de Janeiro, São Paulo og Salvador med problemer inden for ressourcehåndtering, trafik, infrastruktur og fysisk sikkerhed.

Alle disse problemer har en negativ indvirkning på befolkningens livskvalitet, og IoT-projekterne har til formål at forbedre forholdene og gøre byerne mere bæredygtige.

I Fortaleza i det nordlige Brasilien har man etableret live GPS-tracking af bybusserne, så passagererne ved, hvornår de kommer, og skabt en delebilsordning med elektriske køretøjer. Det har allerede ført til en stigning i hastigheden på over 50 procent og et fald i rejsetiden på næsten 40 procent på byens hovedfærdselsårer.

Inden for sundhedsområdet gælder det, at dele af befolkningen har dårlig adgang til sundhedsydelser på grund af fattigdom og store geografiske afstande.

Her er målet, at IoT kan rette op på noget af dette ved at gøre det nemmere at decentralisere dele af sundhedssystemet, integrere patientdata på tværs af enheder og systemer – og forbedre effektiviteten i sundhedssektoren.

Men IoT-aktiviteterne foregår også på et mere jordnært plan. På Albert Einstein Hospitalet i São Paulo er man for eksempel begyndt at holde styr på bårer, kørestole osv. ved hjælp af IoT-teknologi. Også nyfødte børns ”rejse” gennem hospitalet bliver sporet ved hjælp af IoT.

National IoT-plan

En analyse fra den brasilianske nationalbank og ministeriet for videnskab og teknologi vurderede i 2018, at en større udbredelse af IoT i 2025 kan generere en omsætning på 200 milliarder reais – cirka 350 milliarder kroner – og skabe op til 2,5 millioner nye job.

For at skubbe initiativerne i gang har Nationalbanken etableret et program, der hjælper med op til 50 procent af financieringen af IoT-relaterede projekter inden for byudvikling, landbrug og sundhed.

Universiteterne i blandt andet São Paulo, Campinas, Fortaleza og Brasilia har også meldt sig i kampen om at få udbredt IoT.

For eksempel har São Paulos Universitet, der regnes for et af de bedste i Latinamerika, åbnet et nyt laboratorium, som udelukkende arbejder med forskning og udvikling inden for IoT. Laboratoriet er åbent for egen videnskabelig forskning, startups og for udefrakommende forskning og private initiativer relateret til innovation.

Dansk kig til Brasilien

Satsningen på IoT i Brasilien er også spændende i en dansk optik. Danmark kan byde ind på flere af de udpegede områder, og det kan åbne for adgang til nye udviklingssamarbejder og kommercielle muligheder.

Timingen er god i forhold til at opnå signifikante danske first mover-effekter, og derfor tager Innovationscentret i São Paulo handsken op. I events med fokus på IoT inden for primært sundhed og landbrug bringer vi danske og brasilianske forskere og IoT-virksomheder sammen i 2019.

På tegnebrættet er et event på IoT Week i Aarhus, der finder sted i midten af juni. Her vil der være fokus på Brasilien som IoT-land.

Senere på året inviterer vi danske virksomheder og forskere til IoT Innovation Camp i Brasilien.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu