Businessguruer fortjener gudestatus

Nok var dyrkelsen af de såkaldte businessguruer kvalmende før finanskrisen brød løs, men ny britisk liste over de største businesstænkere viser, at nøglen til at løse de aktuelle udfordringer meget vel kan ligge i deres hænder.

Filmstjernerne har deres Oscar, musikerne deres Grammy og de klassiske, akademiske discipliner deres Nobel, naturligvis. Men hvad med de personer, der inspirerer til at skabe vækst og innovation i erhvervslivet og dermed indirekte er ansvarlige for millioner af arbejdspladser på global plan?

I mange år har ledelsestænkerne og deres udøvere partnere – forretningsfolket – stået uden for det bedre akademiske borgerskab. I de høje haller har man haft mere end svært ved at anerkende den casenære tradition, der typisk kendetegner forskning i erhvervslivet. Også selv om det modsatte – erhvervsforskning uden virksomheder – giver cirka lige så meget mening som matematik uden tal.

Heldigvis er der nye tider på vej. Mandag aften var jeg med, da det britiske initiativ Thinkers50 offentliggjorde deres liste over verdens 50 største businesstænkere ved en storstilet ceremoni på et af Londons fornemste hoteller.

Det er femte gang, at Thinkers50 er på banen. Men da en begivenhed af den slags først for alvor kan betragtes som etableret, når den er blevet gentaget flere gange og helst med voksende succes, skulle vi ind i år 2011, før erhvervslivet endelig fik sit svar på en Oscar.

Indrømmet: Dyrkelsen af de såkaldte businessguruer, der toppede kvalmestadiet i årene op til finanskrisen, får mig stadig til at slå korsets tegn, inden jeg fordyber mig i et interview med en ledelsesekspert eller topleder. Også selv om den globale, økonomiske krise langt hen ad vejen har skilt fårene for bukkene.

Alligevel er der rigtig god grund til at tage godt imod Thinkers50-initiativet. Kaster man et blik ned over listens navne, står det nemlig klart, at en stor del af indsatsen for at finde svaret på de enorme vækstøkonomiske og samfundsmæssige udfordringer, der tårner sig op i den globale horisont, skal komme fra tænkere som dem på Thinkers50’s tætpakkede liste.

De er forskellige, men med det til fælles, at de leverer centrale byggeklodser til den udvikling, der skal erstatte industrisamfundets etablerede model for udvikling og vækst. En model, der for længst har overskredet sin sidste salgsdato, men som vi i manglen på et klart alternativ alligevel har meget svært ved at slippe.

Tag bare navnene i top fem nævnt med vinderen først:

Clayton Christensen har med sin teori om disruptive innovation lagt grunden til en helt ny forretningsforståelse, som virksomheder som f.eks. Apple har benyttet med stor succes. Kim og Mauborgne rejser i dag verden rundt og rådgiver regeringer i at bruge deres blue ocean-strategi til at opnå helt nye konkurrencefordele. Vijay Govindarajan har med sit initiativ om 300$ Housing sat gang i en bevægelse, der bygger bro mellem socialt entreprenørskab og etablerede virksomheder. Jim Collin har med sin forskning løst gåden om, hvorfor nogle virksomheder klarer sig bedre end andre, mens Michael Porters arsenal af anderkendte teorier har sat deres fede aftryk i et utal af virksomhedsstrategier.

I en tid, hvor de politiske beslutningstagere herhjemme som internationalt er handlingslammede som følge af en økonomisk og politisk nedsmeltning, og etablerede erhvervsledere kæmper med at holde snuden i sporet uden plads til at tænke de store tanker, står det klart, at vi er afhængige af personer som Clayton og de andre 49 på listen til at skabe en ny og bæredygtig model for fremtidens vækst.

Derfor bør vi gøre alt for at hylde dem og sikre, at så mange som muligt lader sig inspirere af deres tænkning og idéer.  Det kan godt være, at de hverken er guruer eller guder. Men hvis det er den anerkendelse, der skal til for at få dem til at føle sig værdsat og avle flere, så går det nok.

Læs hele analysen af Thinkers50-listen og de bagvedliggende trends i Mandag Morgens kommende temanummer om ledelse, der udkommer 28. november 2011.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu