Byggeriet vil have flere bæredygtige lovkrav, men regeringen siger nej

Der er brug for næste bølge af lovkrav, hvis Danmark skal følge med verdenseliten inden for bæredygtigt byggeri, lyder det fra byggebranchen. Regeringen er hoppet i den modsatte grøft og afviser mere regulering. ”Det er for uambitiøst,” siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

”Vi skal se bæredygtighed som en mulighed for at skabe bedre bygninger og som en driver for en ny måde at lave forretning på. Derfor vil vi gerne have nye bygningsreglementer for 2025 og 2030, som kigger på eksempelvis krav om sundhed og genanvendelse i byggeriet. Lovkrav er med til at sikre, at vi er proaktive, og at branchen opretholder en høj innovationsgrad og positiv udvikling.”

Den utvetydige opfordring til politikerne kommer fra byggeriets egen erhvervsorganisation, Dansk Byggeri. Og direktør Michael H. Nielsens budskab får medvind fra flere steder i erhvervslivet og fra førende eksperter. Blandt andet fra Vibeke Grupe Larsen, der er områdechef for bæredygtighed i NCC. Ifølge hende er lovgivning ”noget, der får byggebranchen til at rykke sig, og hver gang regeringen har lovet, at der vil komme stramninger, har branchen udviklet sig”.

Spørger man de to ministre, som deler byggeriet som ressortområde – klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt og transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt – er byggebranchens ønske om mere regulering og skrappere krav ikke et frø, der vil blive sået i regeringens nyttehave. Her tror man ikke på, at skrappere krav er vejen til succes for branchen – tværtimod.

Login