Danish Crown satser stærkt på biologiske restprodukter

Biologisk affald kan blive en afgørende kilde til vækst i de kommende år. Og den mulighed griber Danish Crown nu. DC Ingredients skal udvikle processer, der udnytter affalds- og restprodukter fra slagteriproduktionen. Fokus er på at udvikle nye højværdiprodukter på slagteriernes spildstrømme.

Blod fra slagteriprocessen skal udvikles til foder til mink. Protein fra grise skal udvindes til brug for personer, der har svært ved at optage protein. Det er blot nogle af de ting, som Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, i fremtiden skal producere.

Slagterikoncernen har sat spot på spildstrømme, restprodukter og en biologisk baseret højværdiproduktion. Gennem initiativet DC Ingredients, der i sidste uge blev etableret som et selvstændigt datterselskab under Danish Crown, har koncernledelsen igangsat en stor satsning på at udvikle den del af forretningen, som fokuserer på at udvinde nye højværdiingredienser og højværdiprodukter baseret på affald fra virksomhedens etablerede produktionskæder. Under DC Ingredients ligger således ansvaret for at varetage, udvikle og skabe ny forretning på alle biprodukter i Danish Crown-koncernens danske virksomheder.

Baggrunden er en bevidst strategi fra slagterivirksomheden. Målet er at udvikle processen for konvertering og oprensning af affalds- og restprodukter fra slagteriproduktionen, der derefter kan bruges som grundsten til nye fødevarer, fødevareingredienser og andre højværdiprodukter – og dermed åbne døren til nye markeder og ny vækst, pointerer Jan Roelsgaard, som er bestyrelsesformand for DC Ingredients.

”Det er helt afgørende, at vi excellerer i at trække mest mulig værdi ud af hvert enkelt produkt – det skal vi blive bedre til, hvis vi vil fastholde vores produktion og dermed vores arbejdspladser i Danmark. Vi har simpelthen ikke råd til at lade noget gå til spilde”.

Han vurderer, at satsningen har et kæmpe kommercielt potentiale for Danish Crown. Målet er, at DC Ingredients inden for de næste par år skal tredoble omsætningen fra 300 millioner kr. om året til 900 millioner kr.

”Vi kan ikke sige, om det bliver i år, næste år eller om fem år, men jeg er sikker på, at vi i Danish Crown, står over for et kommercielt gennembrud på nye biobaserede produkter”.

Værdi gennem hele værdikæden

Siden 1989 har alle svineslagterier i Danish Crown leveret biomasse til biogasanlæg i form af slagteriaffald som mave-tarm-indhold, fedt, slam, gødning og savsmuld. Den samlede mængde affald fra Danish Crown har været brugt til at producere varme og elektricitet dækkende et varmeforbrug, der svarer til ca. 800 husstande.

[graph title="Spild får nyt liv" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a970c-aef_fig01_danish-crowns-opskrift-pu%cc%88-succes.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9e8c1-aef_fig01_danish-crowns-opskrift-pu%cc%88-succes.png" text="Der er store muligheder for at udvinde nye højværdiprodukter fra den biologiske restproduktion. Danish Crown fokuserer på at udvikle en produktion, som kan løfte det biobaserede afkast af deres affaldsstrømme fra forbrænding til nye fødevarer, medicin og bioplastik. Rationalet er: jo højere værdi, jo større indtjeningspotentiale."]Kilde: Mandag Morgen og Lene Lange. [/graph]

Men med DC Ingredients omlægges hele spildprocessen til at fokusere på at skabe en langt højere produktværdi end forbrænding af slagterikoncernens spild. Se figur.

”Vi har flyttet fokus fra blot at destruere til at levere nye produkter. Der er stort potentiale i at komme højere op i værdikæden og fremstille højværdiprodukter frem for blot forbrænding. Det handler for os om at hive så meget som muligt ud af hver enkelt gris eller ko og få det så højt op i værdikæden som muligt.”

Denne form for produktion er stadig i høj grad uprøvet land for Danish Crown. Inden for datterselskabet DAT-Schaub, som i dag er en af verdens største tarmproducenter, har man dog de seneste mange år haft succes med at udvinde et aktivt stof fra mucosa, der er tarmslimhinder. Det bruges til det farmaceutiske produkt Heparin, som er et blodfortyndende stof, der gives til patienter på hospitaler.

Det er ifølge Jan Roelsgaard i høj grad erfaringerne fra DAT-Schaub, som har inspireret til satsningen i DC Ingredients.

”Vi har set, at der er et marked, og haft succes med at skabe et konkret produkt. Og det er afgørende for, at vi nu tager skridtet mod en større satsning på dette område,” siger Jan Roelsgaard.

Nyt mindset. Ny produktion.

En satsning som denne er ikke blot gjort i en håndevending for en stor, veletableret virksomhed som Danish Crown. Det kræver dels nytænkning af hele produktionen, dels nytænkning af selve virksomheden og de enkelte slagteriers roller.  

”Det kræver en omstilling fra vores side. Vi er som slagterikoncern vant til en forholdsvis kort tidshorisont. Det her kræver langsigtede mål, investeringer og arbejde. Vi kan ikke lykkes med det, hvis vi bliver i vores traditionelle produktionstankegang. Det kræver, at vi lærer at tænke anderledes. Vi skal have et andet mindset, i forhold til hvad vi laver, og hvad vi skal producere,” pointerer Jan Roelsgaard.

Han fremhæver tre primære fokusområder, som er afgørende drivere for at skubbe satsningen i gang:

Ny teknologi. I regi af DC Ingredients satses på nye investeringer i produktionsmetoder, nye anvendelsesmuligheder og nye værdikæder.

Nye kompetencer. Der rekrutteres nye medarbejdere, som har en helt anden profil og andre kompetencer end den typiske Danish Crown-medarbejder.

Nye samarbejder. Der fokuseres på etablering af nye samarbejder dels med andre typer af producenter inden for eksempelvis pharma, dels med potentielle aftagere af produkter for at sikre udviklingen af en produktion, der er efterspørgsel på.

Næste skridt i Danish Crowns bioeventyr er således også udvikling og kommercialisering.

”Vi skal have fokus på, hvilke produkter der kan blive en realitet, og hvilke behov der er i markedet – og de to ting skal matches i udviklingen af vores produkter.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu