Danmark skal have en eksportkanon

Andreas Baumann

En ny eksportkanon skal identificere Danmarks største globale erhvervsbedrifter. Det mener handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der har sat et arbejde i gang med at få udpeget de mest inspirerende succeshistorier om Danmark som eksportland.

Læs mere om Eksportkanon på www.mm.dk/eksportkanon

”Eksportkanonen skal hylde nogle af de folk og virksomheder, som rejser ud i verden for at sælge danske varer og tjenester og dermed sikrer, at vi har noget at leve af i Danmark. Den skal inspirere andre virksomheder, så flere kommer ud på eksportmarkederne. Den skal vise en række succeshistorier, som vi får brug for endnu flere af de kommende år – ikke mindst på de nye vækstmarkeder,” siger Pia Olsen Dyhr.

Kanonudavalgets medlemmer

Christian Ingemann

Direktør, Dansk Erhverv

Thomas Bustrup

Direktør, Dansk Industri

Philipp Schröder

Professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet

Lone Fønss Schrøder

Bestyrelsesmedlem, Aker Solutions, Handelsbanken, Volvo m.fl.

Per Jenster

Professor, Nordic International Management Institute, Kina og Nyenrode University, Holland

Helle Søholt

Partner og administerende direktør, GEHL Architects

Christian Stadil

Medejer af Hummel og Thornico

Mandag Morgen har fået til opgave sammen med fremtrædende erhvervsledere og førende eksperter at finde de største danske eksportsucceser i nyere tid. Det sker i de kommende måneder, hvor folk i ind- og udland inviteres til at komme med nomineringer til den nye eksportkanon, som offentliggøres i begyndelsen af september.

Kanonudvalget vælger

En af kanonudvalgets medlemmer er professor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet, der ser frem til arbejdet med at nærstudere de succesfulde danske virksomheder.

”Jeg glæder mig meget, og jeg er sikker på, at jeg kan blive klogere ved at beskæftige mig med virksomhederne på helt nært hold. Som forsker har man jo en tendens til at kigge på statistiske modeller og se virksomhederne mere overordnet. Men når man ser indgående på virksomheder, som på papiret burde være ens, finder man fantastiske performance-forskelle i deres evne til at komme ud på de globale markeder,” siger han.

Det er netop her, en eksportkanon kan være relevant, påpeger Philipp Schröder. En kanon kan fungere som et inspirationskatalog, hvor virksomheder kan lære af hinanden.

”Det kan inspirere til at knække koden for, hvad der gør, at nogle virksomheder kan finde ud af det. Det er et meget vigtigt input, især hvis man kan finde frem til nogle tips og tricks, som andre virksomheder kan lære af,” siger han.

Phillipp Schröder er med i kanonudvalget sammen med bl.a. professor Per Jenster, der er bestyrelsesformand for Nordic International Management Institute, China, og professor på Nyenrode University i Holland. Per Jenster var for fire år siden med i det kanonudvalg, som Mandag Morgen havde til at udarbejde den danske ledelseskanon. I kanonudvalget sidder også foreløbig erhvervslederen Lone Fønns Schrøder, der er besyrelsesmedlem i en række store selskaber, direktør Thomas Bustrup fra DI og Christian Ingemann fra Dansk Erhverv.

Forbilledlige erhvervsbedrifter

Eksportkanonen kommer til at indeholde de vigtigste danske erhvervsbedrifter siden 1989, hvor en kraftig ekspansion af det globale marked for alvor satte ind. Eksportbedrifterne samles i en sammenfatning af de fællesnævnere og særtræk, der karakteriserer Danmarks globale eksport-helte.

Mandag Morgens ansvarshavende chefredaktør, Bjarke Møller, siger, at Danmark har mange gode eksportbedrifter, der fortjener at blive bredt anerkendt i offentligheden. Og det kan en kanonisering forhåbentligt hjælpe med.

”Over halvdelen af Danmarks bruttonationalprodukt afhænger af eksporten, så det er utrolig vigtigt at få styrket eksporten i dette land. Den nye eksportkanon er et fremragende redskab til at formidle hemmeligheden bag de bedste danske succeser på verdensmarkedet,” siger Bjarke Møller. ”Den kan forhåbentlig også give os en dybere indsigt i danske virksomheders eksport-dna, og hvorfor dansk eksport har gjort det godt i forskellige sammenhænge, i forskellige brancher og på forskellige markeder.”

Nomineringer modtages

Mandag Morgen indkalder nu nomineringer, som kan komme i betragtning til en plads i den nye eksportkanon. Håbet er at indhente forslag bredt i det danske samfund – lige fra erhvervsledere og offentlige ledere til forskere og studerende – men der skal også gerne komme input fra udlandet, fra de danske ambassader og danske virksomheders udenlandske afdelinger.

Til formålet lanceres i løbet af maj måned et website, hvor nomineringerne løbende vil blive offentliggjort. Her vil man kunne indsende forslag og løbende følge med i alle indkomne nomineringer.

For at blive udvalgt skal eksportbedrifterne have haft ”afgørende betydning for Danmark som eksportland”. Det bliver kanonudvalget, der bestemmer, hvad de endelige kriterier bliver for udvælgelsen af de bedste eksempler. Men ifølge Bjarke Møller er det ikke bare den kvantitative eksportvolumen, der er vigtig, men også kvaliteten af produkter og det omdømme, de har medvirket til at give Danmark. Nytænkning, innovation og globalt perspektiv er også vigtigt at tænke med, mener Bjarke Møller.

Eksportkanonen skal dække forskellige markeder, brancher og virksomhedstyper – alt fra enkeltmandsprojekter til de største danske eksportmotorer – så der præsenteres et bredt billede af den nyere danske eksporthistorie.

Erfaring fra ledelseskanon

Mandag Morgen har tidligere lavet lignende projekter og var eksempelvis initiativtager til ”Den danske ledelseskanon”, hvor Danmarks 12 største ledelsespræstationer blev samlet i en publikation tilbage i 2009.

”Mandag Morgen har stor erfaring med den type opgaver – ikke mindst deres ledelseskanon – så jeg føler, at det er i trygge og kyndige hænder hos dem,” siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.

Den danske ledelseskanon fra 2009 kan findes i en online- version på https://www.mm.dk/den-danske-ledelseskanon


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu