Danmark skal være blandt fremtidens d-lande

Ligesom masseproduktionen i sin tid skabte højkonjunktur i de industrialiserede lande, er digitaliseringen i stand til at skabe nye digitale vindernationer i form af "d-lande", der vil overhale industrilandene som markedsledere. Men hvis Danmark skal op blandt de nye vindernationer, kræver det politisk mod til at organisere samfundet på helt nye måder.

I et d-land er digitalisering tænkt ind som en naturlig del af alle aspekter af samfundet lige fra kultur, økonomi, samfundsorden og lovgivning til vores levevilkår. Det forudsætter, at man fra politisk hold har mod til at lave en strategi, der ikke kun forholder sig til de enkelte teknologier, men som også ser på, hvordan vi organiserer hele samfundet, så vi får mest mulig vækst og velfærd ud af digitaliseringen.

Sker det, vil vi opleve radikale forandringer. Blandt andet i borgerens relationer med det offentlige, hvor vi kan forvente, at borgeren bliver ansvarlig for sin egen forvaltning ved hjælp af selvbetjeningssystemer, der giver straksafgørelser på ens egne sager. Vi vil også opleve et erhvervsliv, der i langt højere grad konkurrerer på, at digitale produkter har helt andre egenskaber end fysiske. De kan kopieres, og de bliver ofte mere værd af at blive brugt.

Danmark 3.0-styregruppen under DANSK IT har for nylig offentliggjort nedenstående initiativer, som vi tror kan bringe Danmark nærmere på at blive et d-land:

"Put a man on the moon”-projekt
Regeringen bør iværksætte et nationalt samlingsprojekt, et ”put a man on the moon”-projekt, i form af en ny digitaliseringsstrategi, som kan sikre, at Danmark springer ud som d-land og leder os frem mod en ny periode med højkonjunktur.

Digitale fundamenter
Ligesom det industrialiserede samfund er baseret på en række infrastrukturer (fx veje, havne og forsyning), vil det digitale samfund være baseret på en række digitale infrastrukturer, som kan kaldes digitale fundamenter. Det er statens ansvar at definere og investere i de digitale fundamenter, og staten bør sikre styringen af de digitale fundamenter og stille dem til rådighed for samfundet.

Nationale styrkepositioner
Staten bør udpege digitale styrkepositioner, hvor Danmark ønsker at indtage en international førerposition. Gennem regulering og lokale indkøb motiveres et hurtigt voksende marked, markedsdrevet innovation med et højt konkurrenceniveau og et bredt udbud af løsninger inden for de valgte styrkepositioner. Staten skal ikke selv indgå i udviklingsprojekter eller udbyde sådanne, men overlade arbejdet til de private aktører og markedskræfter. Kun herved udnyttes de markedskræfter, som kan skabe et højt niveau af innovation og øget (international) konkurrenceevne.

Digitale grundlove og strategier
Som led i digitaliseringsstrategien bør lovgivningen tilpasses for både at minimere statens digitale sårbarhed og fuldt ud sikre borgernes retssikkerhed. Ligeledes er lovgivningen forudsætning for at skabe den nødvendige tryghed, som giver borgerne mulighed for at udfolde sig stadigt mere vidtgående i det digitale univers.

I styregruppen for Danmark 3.0 håber vi, at initiativerne vil bringe Danmark ind i den gruppe af d-lande, der i fremtiden vil drive den globale udvikling.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu