Danmarks nye chef for digital disruption :: Generativt design :: Landbrug 4.0 i Brasiliens solskin

Vi skal have en diskussion af skyggesiden af de teknologiske landvindinger, mener regeringens nye digitale disruptionchef. Med såkaldt genetiske algoritmer kan designere nå frem til radikalt anderledes og ofte bedre løsninger, end vi er vant til. Og så rykker de nu på det tæt forbundne 'Landbrug 4.0' i Brasilien.

Man kan ikke lade være med lige at hæve brynene, når man hører, at det er en tidligere chef for Uber i Norden, Kåre Riis Nielsen, der er udpeget til at lede Erhvervsministeriets digitale disruptionenhed.

Spoler man lidt længere tilbage i CV’et, har han også ledet Innovation Center Denmark i Israel, været chef for public affairs i Novozymes og kommunikationschef i Nordisk Råd. Meget brede erfaringer, må man sige. Vi har et interview med Kåre Riis Nielsen, som først lige skal til at finde sig til rette i den nyoprettede stilling.

”Jeg tror, at alle ser ud på den der fagre nye verden, som de ved, at de skal være på forkant med, men endnu ikke er helt skarpe på, hvordan de skal gøre det. I den forstand er der stor lighed mellem det offentlige og det private. Der er kastet mange penge efter digitaliseringen begge steder, men man ved ikke helt, hvor og hvordan man høster gevinsterne endnu,” siger han.

Den nye skillevæg til kabinerne i fremtidens Airbus-fly ligner ikke noget, en ingeniør har designet. Det er det heller ikke.

Skillevæggen, der minder om en trækrone eller forgreninger af blodårer, er blevet til i et tæt samarbejde mellem en avanceret computer og en menneskelig designer. 

Og den er et eksempel på, at designere nu råder over nye værktøjer og teknologier med eksotiske navne som ’generative design’ og ’genetiske algoritmer’.

”Kunsten i det er at begrænse mulighederne, så computeren på den ene side ikke genererer alt for mange ubrugelige forslag – og så man på den anden side ikke udelukker nye typer løsninger, som designeren ikke selv har fantasi til at forestille sig,” forklarer den amerikanske designer Danil Nagy, der har arbejdet på skillevæggen sammen med Airbus.

Hvis man lige har brugt morgenen på at skovle indkørslen fri for sne, kan det måske inspirere lidt at høre om hvordan forskere fra Århus universitet arbejder sammen kolleger i Brasilien om at udvikle højteknologiske løsninger til den enorme brasilianske landbrugssektor.

'Landbrug 4.0' kalder de det – for ligesom i 'Industri 4.0' fokuserer man på at skabe gevinster ved at koordinere alle dele af produktion ved hjælp af data fra satellitter, droner og alskens smart grej i markerne og staldene.

Det fortæller Stine Nordborg, innovationsattaché ved ICDK i Sao Paolo i dagens klumme.

Forrige artikel Datasikkerhed ligger i designet :: Dansk tillid truer it-sikkerheden :: Fremtidens arbejde med VR og AR Datasikkerhed ligger i designet :: Dansk tillid truer it-sikkerheden :: Fremtidens arbejde med VR og AR Næste artikel Google og Facebook skal normaliseres :: Ingen retning på Digital Hub Denmark :: Har vi brug for et friktionsråd? Google og Facebook skal normaliseres :: Ingen retning på Digital Hub Denmark :: Har vi brug for et friktionsråd?