Tusindvis af fattige kvinder bruger dansk app som fødselshjælper

Hver dag dør 800 kvinder og tusindvis af spædbørn i udviklingslandene i forbindelse med fødsler. En stor del af dødsfaldene kunne forhindres med helt basale kundskaber om akut fødselshjælp. Dén viden kan hentes i en smartphone.

MM Special: Højteknologi til lavpris

Titusinder af fødselshjælpere i lande som Etiopien, Indien og Myanmar bruger appen ”Safe Delivery App”, der er udviklet af danske læger, og som trin for trin og med masser af tegninger viser, hvordan man håndterer de mest almindelige, akutte scenarier ved fødsler, graviditet og fødselsforberedelse.

”Det behøver ikke at kræve store investeringer i hospitaler og læger at skabe en væsentlig forbedring i udviklingslandene,” siger Anna Frellsen, der er leder af Maternity Foundation – en nonprofit-organisation med hovedkontor i København, som er støttet af bl.a. Bill & Melinda Gates og Det Obelske Familiefond.

”90 pct. af dødsfaldene i forbindelse med fødsler kan forebygges, hvis vi blot kan få kvinderne ind til en sundhedshjælper, der har en grundlæggende viden om, hvordan man eksempelvis stopper en blødning, genopliver et barn eller undgår infektioner.” 

Appen kræver ikke, at man er online

Safe Delivery App’en, som er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, er gratis at downlade, og den kan bruges til opslag i selve behandlingssituationen. Den bruges dog især i forbindelse med korte kursusforløb, og det indebærer en væsentlig effektivisering af undervisningen. Den måde, man typisk underviser fødselshjælpere på, er, at de sidder i et klasselokale i tre uger og får læst højt fra powerpoints, fortæller Anna Frellsen: ”Det er dyrt, og det når ikke ud til så mange.”

I stedet indgår appen som en del af tredageskurser, som Maternity Foundation afholder sammen med deres lokale samarbejdspartnere. For at teste deltagernes viden er der indlagt en række quizzer i appen.

Den første version af appen blev lanceret i 2015, og siden er den løbende forbedret. På baggrund af erfaringerne med at bruge appen i Somali-regionen i Etiopien blev man eksempelvis opmærksom på, at der var behov for et modul om, hvad man gør i situationer, hvor den fødende kvinde er omskåret.

Safe Delivery App’en kan anvendes med en simpel smartphone eller en tablet. Man kan bruge appen selv om der ikke er forbindelse til internettet, fordi alle oplysningerne ligger klar, når appen er installeret. Den kan downloades fra Apples App Store eller Google Play, men den kan også overføres gennem bluetooth, hvis der slet ikke er internetforbindelse. Når brugeren kommer online igen, sendes informationer tilbage til Maternity om, hvordan den bliver anvendt, og de data kan bruges til at videreudvikle appen. 

Behovet skal drive teknologien – ikke omvendt

Anna Frellsen er opmærksom på, at den digitale teknologi, som er til rådighed, er under hastig udvikling. Hun forestiller sig, at man om 5 år vil kunne bruge augmented reality til at forbedre undervisningen.

Som en del af nuværende kurser øver fødselshjælperne sig på særlige dukker. De kan fremover forsynes med sensorer, så appen kan give feedback om, hvordan en behandling skal udføres.

Anna Frellsen forventer også, at den mobile teknologi kan udvikles til bedre at støtte og vejlede fødselshjælperne under selve fødslen.

Fakta

”Vi er i stenalderen i forhold til, hvor det bærer hen. Men det er vigtigt, at det ikke er teknologien, der driver udviklingen af nye funktioner, men behovene derude,” siger Anna Frellsen:

”Vi er ikke fra Silicon Valley. De løsninger, vi har designet, virker, fordi vi har taget udgangspunkt i vores viden om forholdene. Man kan finde mange mere avancerede løsninger, men de er sjældent ret udbredte.”

Safe Delivery App’en bliver brugt som en del af de nationale undervisningsprogrammer i Etiopien, Indien, Myanmar og Laos, men appen bruges i 35 lande. I Indien bruger omkring 4.000 appen på månedlig basis.

Maternity Foundations mål er, at 250.000 fødselshjælpere skal anvende appen i 2021 – og dermed hjælpes til en sikrere fødsel for de 50 millioner kvinder, de hjælper.

 

Forrige artikel Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige Næste artikel Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?