Tusindvis af fattige kvinder bruger dansk app som fødselshjælper

Hver dag dør 800 kvinder og tusindvis af spædbørn i udviklingslandene i forbindelse med fødsler. En stor del af dødsfaldene kunne forhindres med helt basale kundskaber om akut fødselshjælp. Dén viden kan hentes i en smartphone.

MM Special: Højteknologi til lavpris

Titusinder af fødselshjælpere i lande som Etiopien, Indien og Myanmar bruger appen ”Safe Delivery App”, der er udviklet af danske læger, og som trin for trin og med masser af tegninger viser, hvordan man håndterer de mest almindelige, akutte scenarier ved fødsler, graviditet og fødselsforberedelse.

”Det behøver ikke at kræve store investeringer i hospitaler og læger at skabe en væsentlig forbedring i udviklingslandene,” siger Anna Frellsen, der er leder af Maternity Foundation – en nonprofit-organisation med hovedkontor i København, som er støttet af bl.a. Bill & Melinda Gates og Det Obelske Familiefond.

”90 pct. af dødsfaldene i forbindelse med fødsler kan forebygges, hvis vi blot kan få kvinderne ind til en sundhedshjælper, der har en grundlæggende viden om, hvordan man eksempelvis stopper en blødning, genopliver et barn eller undgår infektioner.” 

Appen kræver ikke, at man er online

Safe Delivery App’en, som er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet, er gratis at downlade, og den kan bruges til opslag i selve behandlingssituationen. Den bruges dog især i forbindelse med korte kursusforløb, og det indebærer en væsentlig effektivisering af undervisningen. Den måde, man typisk underviser fødselshjælpere på, er, at de sidder i et klasselokale i tre uger og får læst højt fra powerpoints, fortæller Anna Frellsen: ”Det er dyrt, og det når ikke ud til så mange.”

I stedet indgår appen som en del af tredageskurser, som Maternity Foundation afholder sammen med deres lokale samarbejdspartnere. For at teste deltagernes viden er der indlagt en række quizzer i appen.

Den første version af appen blev lanceret i 2015, og siden er den løbende forbedret. På baggrund af erfaringerne med at bruge appen i Somali-regionen i Etiopien blev man eksempelvis opmærksom på, at der var behov for et modul om, hvad man gør i situationer, hvor den fødende kvinde er omskåret.

Safe Delivery App’en kan anvendes med en simpel smartphone eller en tablet. Man kan bruge appen selv om der ikke er forbindelse til internettet, fordi alle oplysningerne ligger klar, når appen er installeret. Den kan downloades fra Apples App Store eller Google Play, men den kan også overføres gennem bluetooth, hvis der slet ikke er internetforbindelse. Når brugeren kommer online igen, sendes informationer tilbage til Maternity om, hvordan den bliver anvendt, og de data kan bruges til at videreudvikle appen. 

Behovet skal drive teknologien – ikke omvendt

Anna Frellsen er opmærksom på, at den digitale teknologi, som er til rådighed, er under hastig udvikling. Hun forestiller sig, at man om 5 år vil kunne bruge augmented reality til at forbedre undervisningen.

Som en del af nuværende kurser øver fødselshjælperne sig på særlige dukker. De kan fremover forsynes med sensorer, så appen kan give feedback om, hvordan en behandling skal udføres.

Anna Frellsen forventer også, at den mobile teknologi kan udvikles til bedre at støtte og vejlede fødselshjælperne under selve fødslen.

Fakta

”Vi er i stenalderen i forhold til, hvor det bærer hen. Men det er vigtigt, at det ikke er teknologien, der driver udviklingen af nye funktioner, men behovene derude,” siger Anna Frellsen:

”Vi er ikke fra Silicon Valley. De løsninger, vi har designet, virker, fordi vi har taget udgangspunkt i vores viden om forholdene. Man kan finde mange mere avancerede løsninger, men de er sjældent ret udbredte.”

Safe Delivery App’en bliver brugt som en del af de nationale undervisningsprogrammer i Etiopien, Indien, Myanmar og Laos, men appen bruges i 35 lande. I Indien bruger omkring 4.000 appen på månedlig basis.

Maternity Foundations mål er, at 250.000 fødselshjælpere skal anvende appen i 2021 – og dermed hjælpes til en sikrere fødsel for de 50 millioner kvinder, de hjælper.

 

Forrige artikel Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige Næste artikel Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.