Dansk konkurrenceevne har stået stille siden 1997

Danmark scorer en 12.-plads på den anerkendte schweiziske handelshøjskole IMD’s seneste ranking af verdens nationers indbyrdes konkurrenceevne. Dermed står vi stort set samme sted i den internationale konkurrence, som vi gjorde i 1997. Samtidig er både Sverige og Tyskland skøjtet op ad listen og figurerer i dag på henholdsvis en fjerde- og en niende-plads. En udvikling, der også afspejler sig i landenes økonomiske væksttal, hvor begge vore naboer er i komfortabelt plus, mens Danmark for snart tredje år i træk svinger omkring nulvækst.

Danmarks globale konkurrenceevne er god. Men den er langtfra imponerende. Modsat vore naboer er landets konkurrenceevne, målt i forhold til verdens øvrige nationer, stagneret. Og set over en længere periode har vi tabt konkurrencekraft til vore nærmeste konkurrenter.

Det viser den schweiziske handelshøjskole IMD’s seneste ranking af verdens nationers indbyrdes konkurrenceevne, som offentliggøres i dag. Danmark scorer en 12.-plads på listen og er dermed gået én plads frem i forhold til sidste år. Men vi bliver sat til vægs af vore naboer Sverige og Tyskland, der kommer ind på henholdsvis en fjerde- og en niende-plads. Se figur 1.

Den nye benchmark leverer et vigtigt, internationalt perspektiv til den danske vækstdebat og til de dystre prognoser, som regeringen og Det Økonomiske Råd offentliggjorde tidligere denne uge. Dansk økonomi vurderes at balancere på randen af nulvækst i 2013. Og de økonomiske vismænd vurderer, at lavkonjunkturen bliver langvarig. ”Konjunktursituationen ventes først normaliseret i løbet af de kommende fem år,” skriver vismændene i rapporten Dansk Økonomi, forår 2013, som også konstaterer, at ”BNP er reelt ikke vokset de seneste knap tre år”.

Login