Dansk Startup forbedrer levevilkår i humanitære brændpunkter

Claus Kragh

Den danske startup EverShelter fra Randers har udviklet en midlertidig bolig, der kan erstatte telte og blikskure og dermed forbedre levevilkårene for de nødstedte i verdens flygtningelejre. Lifeshelter, som boligen kaldes, er på 18 m2 og måler 2,2 meter i højden, og den består af 16 ens paneler på hver 14 kg, som betyder, at boligen kan samles på et par timer af lokale folk efter en kort oplæring.

”Vores løsning er meget mere hårdfør over for vind og vejr og bedre at opholde sig i end de telte, som ofte benyttes i flygtningelejre, fordi den kan modstå både ekstreme kulde- og varmegrader. Ud over at være simpel og robust har Lifeshelter desuden nogle unikke bæredygtighedsaspekter, fordi delene kan genanvendes efter brug enten som tagkonstruktion eller som isolering uden på eksisterende bygningsmasse,” siger Jakob Christensen, CEO og stifter af EverShelter.

Han etablerede EverShelter i 2012 efter i årene forinden at have lavet forundersøgelser og udviklet en prototype, mens han studerede til civilingeniør. Med økonomisk støtte fra Markedsmodningsfonden og Dansk Flygtningehjælp som projektpartner har EverShelter siden sommeren 2014 testet Lifeshelter i en flygtningelejr i Nordirak. Her har 36 familier på flugt boet i hver deres shelter, og dem besøgte Jakob Christensen i februar i år.

”Det var en meget rørende oplevelse. Blandt andet var der en mor fra en af familierne, der løb efter mig for at sige tak, fordi det, at familien nu kunne bo i et varmt og tørt shelter, betød, at hendes søn ikke længere havde brug for at tage medicin. Men det vigtigste var, at jeg fik vished for, at produktet holder i omgivelser, hvor man oplever ekstreme kuldegrader om vinteren, og at shelteret kan gøre en stor forskel for mennesker i nød,” fortæller Jakob Christensen.

Han har netop underskrevet en kontrakt, der indebærer, at Lifeshelter skal testes under ekstrem varme i en flygtningelejr i Uganda til sommer. Ud over testarbejdet, der skal lede frem til et endeligt proof of concept, har det været afgørende for EverShelters udvikling, at Dansk Flygtningehjælp har kunnet se et stort potentiale i produktet og derfor har indtaget rollen som projektpartner. Som iværksættervirksomhed med kun to ansatte er det så godt som umuligt at etablere sit produkt i de store humanitære organisationers bevidsthed, hvis man ikke har nogen, der kan bane vejen og sige god for en.

Flygtningehjælpen har ikke som sådan smidt kontanter i projektet, men de har investeret masser af mandetimer og været med til at blåstemple Lifeshelter i humanitære kredse.

”Dansk Flygtningehjælp har været en kæmpe hjælp for mig. De er yderst kompetente og meget professionelle i forhold til sikkerhed ude i felten og kommunikation i det hele taget,” siger Jakob Christensen, der mener, at Dansk Flygtningehjælp ser rigtigt, når de nu opfordrer danske virksomheder til et samarbejde omkring kommercielle løsninger til verdens flygtninge.

”Det er bydende nødvendigt, at de er begyndt at se sig selv som døråbner for innovative løsninger, der på kommercielle vilkår kan forbedre levevilkårene for rigtig mange mennesker,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu