Dansk Startup forbedrer levevilkår i humanitære brændpunkter

Den danske startup EverShelter fra Randers har udviklet en midlertidig bolig, der kan erstatte telte og blikskure og dermed forbedre levevilkårene for de nødstedte i verdens flygtningelejre. Lifeshelter, som boligen kaldes, er på 18 m2 og måler 2,2 meter i højden, og den består af 16 ens paneler på hver 14 kg, som betyder, at boligen kan samles på et par timer af lokale folk efter en kort oplæring.

”Vores løsning er meget mere hårdfør over for vind og vejr og bedre at opholde sig i end de telte, som ofte benyttes i flygtningelejre, fordi den kan modstå både ekstreme kulde- og varmegrader. Ud over at være simpel og robust har Lifeshelter desuden nogle unikke bæredygtighedsaspekter, fordi delene kan genanvendes efter brug enten som tagkonstruktion eller som isolering uden på eksisterende bygningsmasse,” siger Jakob Christensen, CEO og stifter af EverShelter.

Han etablerede EverShelter i 2012 efter i årene forinden at have lavet forundersøgelser og udviklet en prototype, mens han studerede til civilingeniør. Med økonomisk støtte fra Markedsmodningsfonden og Dansk Flygtningehjælp som projektpartner har EverShelter siden sommeren 2014 testet Lifeshelter i en flygtningelejr i Nordirak. Her har 36 familier på flugt boet i hver deres shelter, og dem besøgte Jakob Christensen i februar i år.

”Det var en meget rørende oplevelse. Blandt andet var der en mor fra en af familierne, der løb efter mig for at sige tak, fordi det, at familien nu kunne bo i et varmt og tørt shelter, betød, at hendes søn ikke længere havde brug for at tage medicin. Men det vigtigste var, at jeg fik vished for, at produktet holder i omgivelser, hvor man oplever ekstreme kuldegrader om vinteren, og at shelteret kan gøre en stor forskel for mennesker i nød,” fortæller Jakob Christensen.

Han har netop underskrevet en kontrakt, der indebærer, at Lifeshelter skal testes under ekstrem varme i en flygtningelejr i Uganda til sommer. Ud over testarbejdet, der skal lede frem til et endeligt proof of concept, har det været afgørende for EverShelters udvikling, at Dansk Flygtningehjælp har kunnet se et stort potentiale i produktet og derfor har indtaget rollen som projektpartner. Som iværksættervirksomhed med kun to ansatte er det så godt som umuligt at etablere sit produkt i de store humanitære organisationers bevidsthed, hvis man ikke har nogen, der kan bane vejen og sige god for en.

Flygtningehjælpen har ikke som sådan smidt kontanter i projektet, men de har investeret masser af mandetimer og været med til at blåstemple Lifeshelter i humanitære kredse.

”Dansk Flygtningehjælp har været en kæmpe hjælp for mig. De er yderst kompetente og meget professionelle i forhold til sikkerhed ude i felten og kommunikation i det hele taget,” siger Jakob Christensen, der mener, at Dansk Flygtningehjælp ser rigtigt, når de nu opfordrer danske virksomheder til et samarbejde omkring kommercielle løsninger til verdens flygtninge.

”Det er bydende nødvendigt, at de er begyndt at se sig selv som døråbner for innovative løsninger, der på kommercielle vilkår kan forbedre levevilkårene for rigtig mange mennesker,” siger han.

Forrige artikel Nødhjælp kan blive Danmarks nye milliardindustri Næste artikel Big data er landbrugets vej ud af krisen
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?