Dansk Startup forbedrer levevilkår i humanitære brændpunkter

Den danske startup EverShelter fra Randers har udviklet en midlertidig bolig, der kan erstatte telte og blikskure og dermed forbedre levevilkårene for de nødstedte i verdens flygtningelejre. Lifeshelter, som boligen kaldes, er på 18 m2 og måler 2,2 meter i højden, og den består af 16 ens paneler på hver 14 kg, som betyder, at boligen kan samles på et par timer af lokale folk efter en kort oplæring.

”Vores løsning er meget mere hårdfør over for vind og vejr og bedre at opholde sig i end de telte, som ofte benyttes i flygtningelejre, fordi den kan modstå både ekstreme kulde- og varmegrader. Ud over at være simpel og robust har Lifeshelter desuden nogle unikke bæredygtighedsaspekter, fordi delene kan genanvendes efter brug enten som tagkonstruktion eller som isolering uden på eksisterende bygningsmasse,” siger Jakob Christensen, CEO og stifter af EverShelter.

Han etablerede EverShelter i 2012 efter i årene forinden at have lavet forundersøgelser og udviklet en prototype, mens han studerede til civilingeniør. Med økonomisk støtte fra Markedsmodningsfonden og Dansk Flygtningehjælp som projektpartner har EverShelter siden sommeren 2014 testet Lifeshelter i en flygtningelejr i Nordirak. Her har 36 familier på flugt boet i hver deres shelter, og dem besøgte Jakob Christensen i februar i år.

”Det var en meget rørende oplevelse. Blandt andet var der en mor fra en af familierne, der løb efter mig for at sige tak, fordi det, at familien nu kunne bo i et varmt og tørt shelter, betød, at hendes søn ikke længere havde brug for at tage medicin. Men det vigtigste var, at jeg fik vished for, at produktet holder i omgivelser, hvor man oplever ekstreme kuldegrader om vinteren, og at shelteret kan gøre en stor forskel for mennesker i nød,” fortæller Jakob Christensen.

Han har netop underskrevet en kontrakt, der indebærer, at Lifeshelter skal testes under ekstrem varme i en flygtningelejr i Uganda til sommer. Ud over testarbejdet, der skal lede frem til et endeligt proof of concept, har det været afgørende for EverShelters udvikling, at Dansk Flygtningehjælp har kunnet se et stort potentiale i produktet og derfor har indtaget rollen som projektpartner. Som iværksættervirksomhed med kun to ansatte er det så godt som umuligt at etablere sit produkt i de store humanitære organisationers bevidsthed, hvis man ikke har nogen, der kan bane vejen og sige god for en.

Flygtningehjælpen har ikke som sådan smidt kontanter i projektet, men de har investeret masser af mandetimer og været med til at blåstemple Lifeshelter i humanitære kredse.

”Dansk Flygtningehjælp har været en kæmpe hjælp for mig. De er yderst kompetente og meget professionelle i forhold til sikkerhed ude i felten og kommunikation i det hele taget,” siger Jakob Christensen, der mener, at Dansk Flygtningehjælp ser rigtigt, når de nu opfordrer danske virksomheder til et samarbejde omkring kommercielle løsninger til verdens flygtninge.

”Det er bydende nødvendigt, at de er begyndt at se sig selv som døråbner for innovative løsninger, der på kommercielle vilkår kan forbedre levevilkårene for rigtig mange mennesker,” siger han.

Forrige artikel Nødhjælp kan blive Danmarks nye milliardindustri Næste artikel Big data er landbrugets vej ud af krisen
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.