Dansk vækst på kinesisk

Det hjælpe ikke at frygte konkurrencen fra Kina eller andre vækstøkonomier. Men vi er nødt til at blive lige så attraktive for udenlandske investeringer, som de er.

Jeg er lige vendt hjem fra Kina. Ikke efter en ferie, men efter fire år som direktør for Innovation Center Denmark i Shanghai, hvor jeg har fulgt den markante kinesiske udvikling og vækst på tætteste hold. Med gennemsnitlige vækstrater på 10 pct. om året gennem de sidste 30 år er Shanghai i dag en højteknologisk metropol med tre gange så mange mennesker som i Danmark. Hele denne vækst er drevet ud fra en klar ambition om at skabe fordelagtige vilkår for udenlandske investeringer i Kina.

Tidligere var det virksomheder med lavtlønsproduktion, kineserne jagtede. I dag er det videntunge virksomheder, der belønnes med skattelettelser, etableringsservices og et absolut attraktivt marked. Landet vi stadig kalder ”verdens samlebånd” har i dag 20 millioner studerende indskrevet på deres universiteter. De bruger over 60 mia. dollars om året på forskning og udvikling, og væksten fortsætter med nye bølger af udenlandske virksomheder og kapital, der strømmer ind i landet for at etablere R&D-centre og regionale salgshovedkontorer.

Set fra denne stol, er det en logik og en strategisk indsats, der giver god mening.

I Danmark har vi ingen vækst. Vi har længe haft en høj uddannelsesgrad, høj velstand og høj beskæftigelse. Men vi har ingen vækst. Vores eksport til BRIK-landene er mindre end de lande, vi normalt sammenligner os med, og modsat Sverige, der buldrer af sted, har vi haft svært ved at komme ud af finanskrisen.

Hvis vi VIRKELIG vil væksten var det måske en god ide at støtte op om den gruppe af udenlandske selskaber, der i dag kun udgør én procent af de samlede antal virksomheder i Danmark, men til gengæld beskæftiger 19 pct. af det private arbejdsmarked, 23 pct. af den samlede omsætning og 27 pct. af eksporten.

Vi skal ikke være bange for konkurrencen med Kina, Korea eller andre. Men vi er nødt til at blive lige så lækre, som de er, så vi er i stand til at udvikle egne vindervirksomheder og brancher, som kan tiltrække og fastholde udenlandske investeringer. Vi har store, internationalt kendte klynger som Copenhagen Cleantech Cluster og Medicon Valley, der beskæftiger titusinder af dygtige mennesker. Vi har it-kompetencer på en række områder, der kan skabe globale nicher med beskæftigelse til atter titusinder af dygtige ansatte. Hvis vi kan skabe endnu bedre rammevilkår for udenlandske virksomheder, end andre lande i almindelighed og vores naboer i særdeleshed, er jeg sikker på, at vi vil se stadig flere etableringer i Danmark. Det understøtter vores klynger. Det skaber beskæftigelse. Og det giver i det lange løb masser af skattekroner i statskassen.

Sådan ville man gøre i Kina. Og det er måske ikke de dummeste at lære noget fra.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu