Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Af Karsten Nørgaard, Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Et par luftmadrasser på stuegulvet, gratis Wifi og frisklavet morgenmad serveret. Sådan lød opskriften på det, der var en hurtig måde at tjene penge på for to unge fyre i San Francisco tilbage i 2007. De kaldte ideen for  ‘Air Bed and Breakfast.’

Efter et års hårdt arbejde og tre forsøg på at lancere deres nye site, havde de dog stadig kun tre kunder på siden. Gælden nåede op på 25.000 dollars, før forretningen begyndte at rulle.

I dag er den lille startup vurderet til at være mere end 30 mia. dollars værd, nu er den klar til at gå på det amerikanske børsmarked i år.

Historien er selvfølgelig om Airbnb, den digitale udlejningsplatform, som de fleste enten har hørt om eller brugt. Platformen er i dag nået op på over 150 millioner brugere verden over.

Siden opstarten har Airbnb fået 4.4 mia. USD i investeringer - og det efterlader naturligvis nogle investorer med en grim smag i munden over, at de valgte at sige nej til de to iværksættere, da de kom med deres skøre idé med luftmadrasser.

Airbnb er ikke alene om at præstere den form for eventyrlig vækst, der gør dem til en ”unicorn”, som man kalder private eller offentlige selskaber, der er værdisat til 1 mia. USD eller mere.

I år ser det ud til at seks af Silicon Valleys ”unicorns” bliver børsnoteret:
Pinterest, Cloudflare, Airbnb, Slack, Zoom og Uber. Sidstnævnte med en potentiel værdiansættelse på 90. mia. dollars, mens vi tidligere på året også så Ubers konkurrent Lyft gå på børsen med en værdiansættelse på op til 23 mia. dollars.

Men hvordan går man fra at være en idé og et par iværksættere, der arbejder i en garage, til at være ejere af en af de største tech virksomheder i nyere tid?

Foruden deres tårnhøje og imponerende værdiansættelse har disse virksomheder allesammen følgende tilfælles: De startede med en flygtig idé, Silicon Valleys meget stærke økosystem og netværk af verdens største venture kapitalfonde.

Men efter vores mening er den vigtigste fællesnævner for dem alle, at de turde drømme stort og tænke ud af boksen.

Danske startups har gode muligheder for få stor succes – men det kræver, at de tør drømme lige så stort og komme ud af “garagen.” Og det kniber det desværre ofte med.

Vi ser en tendens til, at danske startups ikke satser større, ikke går efter den store investering og ikke stiler nok efter at blive den næste tech-unicorn.

Der eksisterer allerede danske startups, som har klaret det exceptionelt, og som er til stor inspiration.

Zendesk, som leverer software til kundeservice, er et godt eksempel på en dansk startup, der formåede at flytte deres daværende lille forretning til San Francisco i 2009, efter de fik deres første store investeringer fra Benchmark Capital and Charles River Ventures.

En af Zendesks første kunder var Twitter (som dengang var en lille startup og havde 15 ansatte) og herfra gik det hastigt fremad. I 2012 havde den danske startup yderligere 86 mio. USD i investeringer og man begyndte at lege med tanken om at gå på børsen og blive til en offentlig virksomhed.

Det skete så i 2014 med en værdiansættelse på 1 mia. USD. Zendesk har i dag mere end 2.000 ansatte og opererer i 160 lande verden over og dermed et stjerneeksempel på en dansk unicorn tech-virksomhed.

Og hvorfor skal vi ikke have flere danske unicorns som Zendesk?

På papiret er Danmark et af de stærkeste lande inden for entreprenørskab. Vi har et veludrustet uddannelsessystem, vi er blandt de mest innovative og højst digitaliserede lande i verden, og vi har masser af kreative virksomheder, der leverer bæredygtige løsninger på mange af verdens udfordringer og har gode samarbejdsgener.

Ifølge The Global Entrepreneurship and Development Institute, som rangerer lande efter, hvor iværksætter-venlige de er, er Danmark nr. seks globalt og nr. tre på europalisten.

Så mulighederne er gode for danske startups. Men de skal turde at gribe chancen og have ambitioner om at indtage verden med netop deres løsning. Hvorfor ikke?

Innovation Centre Denmark hjælper bl.a. startups med at få et godt kendskab til økosystemet i Silicon Valley og hjælper med kontakter gennem vores startup-program SCALEit.

Det næste SCALEit program gennemføres i forsommeren, hvor et hold af startups kommer til Silicon Valley til en uges workshops og møder. Interesserede startups kan komme til det orienterende møde den 15. maj i København.  

Læs mere her.

 

Forrige artikel Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Næste artikel Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.