Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Af Karsten Nørgaard, Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Et par luftmadrasser på stuegulvet, gratis Wifi og frisklavet morgenmad serveret. Sådan lød opskriften på det, der var en hurtig måde at tjene penge på for to unge fyre i San Francisco tilbage i 2007. De kaldte ideen for  ‘Air Bed and Breakfast.’

Efter et års hårdt arbejde og tre forsøg på at lancere deres nye site, havde de dog stadig kun tre kunder på siden. Gælden nåede op på 25.000 dollars, før forretningen begyndte at rulle.

I dag er den lille startup vurderet til at være mere end 30 mia. dollars værd, nu er den klar til at gå på det amerikanske børsmarked i år.

Historien er selvfølgelig om Airbnb, den digitale udlejningsplatform, som de fleste enten har hørt om eller brugt. Platformen er i dag nået op på over 150 millioner brugere verden over.

Siden opstarten har Airbnb fået 4.4 mia. USD i investeringer - og det efterlader naturligvis nogle investorer med en grim smag i munden over, at de valgte at sige nej til de to iværksættere, da de kom med deres skøre idé med luftmadrasser.

Airbnb er ikke alene om at præstere den form for eventyrlig vækst, der gør dem til en ”unicorn”, som man kalder private eller offentlige selskaber, der er værdisat til 1 mia. USD eller mere.

I år ser det ud til at seks af Silicon Valleys ”unicorns” bliver børsnoteret:
Pinterest, Cloudflare, Airbnb, Slack, Zoom og Uber. Sidstnævnte med en potentiel værdiansættelse på 90. mia. dollars, mens vi tidligere på året også så Ubers konkurrent Lyft gå på børsen med en værdiansættelse på op til 23 mia. dollars.

Men hvordan går man fra at være en idé og et par iværksættere, der arbejder i en garage, til at være ejere af en af de største tech virksomheder i nyere tid?

Foruden deres tårnhøje og imponerende værdiansættelse har disse virksomheder allesammen følgende tilfælles: De startede med en flygtig idé, Silicon Valleys meget stærke økosystem og netværk af verdens største venture kapitalfonde.

Men efter vores mening er den vigtigste fællesnævner for dem alle, at de turde drømme stort og tænke ud af boksen.

Danske startups har gode muligheder for få stor succes – men det kræver, at de tør drømme lige så stort og komme ud af “garagen.” Og det kniber det desværre ofte med.

Vi ser en tendens til, at danske startups ikke satser større, ikke går efter den store investering og ikke stiler nok efter at blive den næste tech-unicorn.

Der eksisterer allerede danske startups, som har klaret det exceptionelt, og som er til stor inspiration.

Zendesk, som leverer software til kundeservice, er et godt eksempel på en dansk startup, der formåede at flytte deres daværende lille forretning til San Francisco i 2009, efter de fik deres første store investeringer fra Benchmark Capital and Charles River Ventures.

En af Zendesks første kunder var Twitter (som dengang var en lille startup og havde 15 ansatte) og herfra gik det hastigt fremad. I 2012 havde den danske startup yderligere 86 mio. USD i investeringer og man begyndte at lege med tanken om at gå på børsen og blive til en offentlig virksomhed.

Det skete så i 2014 med en værdiansættelse på 1 mia. USD. Zendesk har i dag mere end 2.000 ansatte og opererer i 160 lande verden over og dermed et stjerneeksempel på en dansk unicorn tech-virksomhed.

Og hvorfor skal vi ikke have flere danske unicorns som Zendesk?

På papiret er Danmark et af de stærkeste lande inden for entreprenørskab. Vi har et veludrustet uddannelsessystem, vi er blandt de mest innovative og højst digitaliserede lande i verden, og vi har masser af kreative virksomheder, der leverer bæredygtige løsninger på mange af verdens udfordringer og har gode samarbejdsgener.

Ifølge The Global Entrepreneurship and Development Institute, som rangerer lande efter, hvor iværksætter-venlige de er, er Danmark nr. seks globalt og nr. tre på europalisten.

Så mulighederne er gode for danske startups. Men de skal turde at gribe chancen og have ambitioner om at indtage verden med netop deres løsning. Hvorfor ikke?

Innovation Centre Denmark hjælper bl.a. startups med at få et godt kendskab til økosystemet i Silicon Valley og hjælper med kontakter gennem vores startup-program SCALEit.

Det næste SCALEit program gennemføres i forsommeren, hvor et hold af startups kommer til Silicon Valley til en uges workshops og møder. Interesserede startups kan komme til det orienterende møde den 15. maj i København.  

Læs mere her.

 

Forrige artikel Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Næste artikel Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?