Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Af Karsten Nørgaard, Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley

Et par luftmadrasser på stuegulvet, gratis Wifi og frisklavet morgenmad serveret. Sådan lød opskriften på det, der var en hurtig måde at tjene penge på for to unge fyre i San Francisco tilbage i 2007. De kaldte ideen for  ‘Air Bed and Breakfast.’

Efter et års hårdt arbejde og tre forsøg på at lancere deres nye site, havde de dog stadig kun tre kunder på siden. Gælden nåede op på 25.000 dollars, før forretningen begyndte at rulle.

I dag er den lille startup vurderet til at være mere end 30 mia. dollars værd, nu er den klar til at gå på det amerikanske børsmarked i år.

Historien er selvfølgelig om Airbnb, den digitale udlejningsplatform, som de fleste enten har hørt om eller brugt. Platformen er i dag nået op på over 150 millioner brugere verden over.

Siden opstarten har Airbnb fået 4.4 mia. USD i investeringer - og det efterlader naturligvis nogle investorer med en grim smag i munden over, at de valgte at sige nej til de to iværksættere, da de kom med deres skøre idé med luftmadrasser.

Airbnb er ikke alene om at præstere den form for eventyrlig vækst, der gør dem til en ”unicorn”, som man kalder private eller offentlige selskaber, der er værdisat til 1 mia. USD eller mere.

I år ser det ud til at seks af Silicon Valleys ”unicorns” bliver børsnoteret:
Pinterest, Cloudflare, Airbnb, Slack, Zoom og Uber. Sidstnævnte med en potentiel værdiansættelse på 90. mia. dollars, mens vi tidligere på året også så Ubers konkurrent Lyft gå på børsen med en værdiansættelse på op til 23 mia. dollars.

Men hvordan går man fra at være en idé og et par iværksættere, der arbejder i en garage, til at være ejere af en af de største tech virksomheder i nyere tid?

Foruden deres tårnhøje og imponerende værdiansættelse har disse virksomheder allesammen følgende tilfælles: De startede med en flygtig idé, Silicon Valleys meget stærke økosystem og netværk af verdens største venture kapitalfonde.

Men efter vores mening er den vigtigste fællesnævner for dem alle, at de turde drømme stort og tænke ud af boksen.

Danske startups har gode muligheder for få stor succes – men det kræver, at de tør drømme lige så stort og komme ud af “garagen.” Og det kniber det desværre ofte med.

Vi ser en tendens til, at danske startups ikke satser større, ikke går efter den store investering og ikke stiler nok efter at blive den næste tech-unicorn.

Der eksisterer allerede danske startups, som har klaret det exceptionelt, og som er til stor inspiration.

Zendesk, som leverer software til kundeservice, er et godt eksempel på en dansk startup, der formåede at flytte deres daværende lille forretning til San Francisco i 2009, efter de fik deres første store investeringer fra Benchmark Capital and Charles River Ventures.

En af Zendesks første kunder var Twitter (som dengang var en lille startup og havde 15 ansatte) og herfra gik det hastigt fremad. I 2012 havde den danske startup yderligere 86 mio. USD i investeringer og man begyndte at lege med tanken om at gå på børsen og blive til en offentlig virksomhed.

Det skete så i 2014 med en værdiansættelse på 1 mia. USD. Zendesk har i dag mere end 2.000 ansatte og opererer i 160 lande verden over og dermed et stjerneeksempel på en dansk unicorn tech-virksomhed.

Og hvorfor skal vi ikke have flere danske unicorns som Zendesk?

På papiret er Danmark et af de stærkeste lande inden for entreprenørskab. Vi har et veludrustet uddannelsessystem, vi er blandt de mest innovative og højst digitaliserede lande i verden, og vi har masser af kreative virksomheder, der leverer bæredygtige løsninger på mange af verdens udfordringer og har gode samarbejdsgener.

Ifølge The Global Entrepreneurship and Development Institute, som rangerer lande efter, hvor iværksætter-venlige de er, er Danmark nr. seks globalt og nr. tre på europalisten.

Så mulighederne er gode for danske startups. Men de skal turde at gribe chancen og have ambitioner om at indtage verden med netop deres løsning. Hvorfor ikke?

Innovation Centre Denmark hjælper bl.a. startups med at få et godt kendskab til økosystemet i Silicon Valley og hjælper med kontakter gennem vores startup-program SCALEit.

Det næste SCALEit program gennemføres i forsommeren, hvor et hold af startups kommer til Silicon Valley til en uges workshops og møder. Interesserede startups kan komme til det orienterende møde den 15. maj i København.  

Læs mere her.

 

Forrige artikel Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling Næste artikel Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.