De forlader nu industrisamfundet…

Den type værdi, vi producerer, og måden, vi organiserer værdiskabelsen på er så forskellige fra traditionel masseproduktion at det snart ikke giver mening at tale om ”industri” længere.

Peter Hesseldahl

Vi er på vej ind i en ny økonomi. Vi ved ikke endnu, hvad vi skal kalde den, men det bliver mere og mere misvisende, at beskrive dagens Danmark som et ”industrisamfund”.  Spillereglerne og de begreber, som var grundpillerne i industrisamfundet, er alle under hastig og gennemgribende forandring.

- Masseproduktionen afløses af individualiserede løsninger.
- Pengene tjenes på service snarere end salg.
- Data og software bliver mindst lige så vigtige som det fysiske produkt.
- Og ydermere automatiseres produktionen i en grad, så kun en brøkdel af de ansatte på fabrikkerne er tilbage.

I dagens analyse forsøger vi at tegne det overordnede mønster og udpege de vigtigste kendetegn ved den økonomiske logik vi skal leve med fremover.

Grundfos er et eksempel på en stor danske virksomhed, der har indset, at spillereglerne er forandrede. Som Fredrik Östbye, der er head of digital transformation fortæller, går Grundfos fra at være et produktionsselskab til i højere grad at være en service-udbyder:
 
”Det vigtige er ikke, at vi sælger pumper, men at vi bevæger vand”, siger Östbye.
 
Universal Robots i Odense er et af de firmaer i verden, der er vigtigst for udbredelsen af robotter.
Deres tekniske direktør og med-stifter Esben Østergaard tror, at automatiseringen vil føre til at de kompetencer, som kun mennesker har, får større værdi.

Fremtidens fabrik vil minde mere om et værksted, hvor robotter er værktøjer der hjælper mennesker med en nærmest håndværksmæssig produktion, forudser han.

Hvis du vil høre mere om vores farvel til industrisamfundet og være med til at diskutere konsekvenserne, så arrangerer Mandag Morgen sammen med ATV, Akademiet for Tekniske Videnskaber”  et gå-hjem-møde onsdag den 6. februar.
Her kan du bl.a. møde undertegnede, Berlingske Tidendes Thomas Larsen og professor Maja Horst.

Du kan læse mere og tilmelde dig her.

Arrangementet er ganske gratis :-)
 
God fornøjelse med læsningen!
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu