De små kan lære de store om big data

Digitaliseringen og udviklingen i computerkraft skaber enorme datamængder, og vi har aldrig vidst så meget om hinanden og verden som nu. Mange virksomheder har imidlertid svært ved at kapitalisere på egne data, men det kan samarbejde med startups lave om på.

Aktuelt genereres der hver dag 2,5 kvintillioner data. Det er et tal med 30 nuller – for de fleste er det umuligt at forholde sig til.

Med mere end tre milliarder globale brugere på internettet er tilvæksten ovenikøbet enorm. 90 pct. af verdens data er skabt i løbet af de seneste 2 år, globalt vises der hvert eneste minut mere end 4 mio. YouTube-videoer, der sendes mere end 15 mio. sms’er, der køres 45.787 Uber-ture, og der gennemføres mere end 3,6 mio. søgninger via Google.

De store datamængder og computerkraften til at behandle dem gør, at vi kan udnytte mulighederne i maskinlæring og kunstig intelligens i et helt nyt omfang. Computere kan trænes til at se mønstre og sammenhænge, vi ikke anede fandtes, og fodret med stadigt flere data bliver maskinerne stadigt klogere.

Supermarkedskæden Woolworths i Australien lærte at anvende sine data om detailhandelsmønstre på tværs af databaser, og maskinerne opdagede f.eks., at personer, der drikker mælk og spiser rødt kød, er bedre bilforsikringskunder, end dem, der spiser pasta og ris og tanker bilen om aftenen. 

Big data og kunstig intelligens er centralt for både investeringer og forretningsudvikling i Silicon Valley. Siden 2012 er der investeret mere end 15 mia. venture-dollar i området i lidt mere end 2.200 aftaler. Kombinationen af software og data giver helt unikke muligheder.

Det ved Silicon Valley, og det præger dagsordenen lige nu. Venturekapitalguruen Marc Andreessens ord om, at ‘Software is eating the world’ fra hans berømte essay fra 2011, har aldrig været mere sande.

Google & co. gør det hele tiden

Danmark har store mængder gode data og dermed en fordel, som er interessant i internationalt perspektiv. Men med den globale tilvækst i data skal fordelen udnyttes hurtigt, fordi kursværdien af de gode danske data falder med stigningen i den globale datamængde.

Store tech-virksomheder som Amazon, Google og Facebook har et forspring og styrer effektivt deres forretning og kunder med big data og maskinlæring. De ved, at fremtiden tilhører dem, der forstår at udnytte data effektivt, og de investerer kraftigt i forskning og udvikling og jagter de skarpeste hjerner på området.

Selv om Danmark er godt rustet, fordi vi er veluddannede og velorganiserede, tager det tid at komme i gang. Der er brug for nye platforme og specielle kompetencer. Der skal omstruktureres, og kunstig intelligens og big data skal tænkes ind i forretningen. 

En af mulighederne for de etablerede virksomheder (og for offentlige myndigheder), som har vanskeligt ved at udnytte data effektivt, kan være at samarbejde med startup-virksomheder. Samarbejde med agile, innovative og hurtige startups kan være en mulighed for at udnytte data, som de etablerede ikke selv kan udnytte eller behandle.

At udnytte andres data til at skabe et forretningsgrundlag er ikke nyt. Det er det Google gør, når de anvender vores søgeinput til at skabe reklameomsætning.

To lærerige eksempler

To startup-virksomheder fra Silicon Valley illustrerer mulighederne: Adara har modtaget 60,5 mio. dollar, dvs. 385 mio. kr., i finansiering til udvikling af en platform for samarbejde med rejseindustrien, altså flyselskaber, hoteller, biludlejningsfirmaer og lignende. Forretningsmodellen består i, at rejsevirksomhederne lukker op for deres data mod til gengæld at få indsigt og viden om kunder og mønstre. 

På energiområdet har startup-virksomheden Bidgely rejst mere end 24 mio. dollar, over 150 mio. kr., til at udvikle en løsning, der anvender data fra energiselskaberne. Bidgely har ved hjælp af kunstig intelligens udviklet et sæt ’fingeraftryk’, som kan aflæse energiforbrug på enheder i et hjem. Bidgely sælger en applikation tilbage til energivirksomhederne, som dermed kan rådgive forbrugerne præcist om strømforbruget på køleskab, støvsuger eller ovn, så de kan blive bedre til at spare energi og penge.

Set fra Silicon Valley er det klart, at vi står over for et nyt boomende marked, som indeholder mange spørgsmål og vil udfordre mange. Der er brug for nytænkning. Et aktivt samarbejde mellem store virksomheder og startups kan være en vigtig mulighed. Hvis vi kan udnytte modellen effektivt, kunne det være en del af en strategi for Danmark.

Dette blogindlæg er fra MM Next, Mandag Morgens nye onlinemedie med nyheder og analyser om digital omstilling. Her vil Udenrigsministeriets syv innovationscentre i hhv. Seoul, München, Shanghai, Tel Aviv, Sao Paolo, Delhi/Bangalore og Silicon Valley én gang om ugen på skift blogge om internationale tendenser inden for bl.a. digitalisering, innovation og startups.

Forrige artikel Fra 1 milliard dollar til 1 milliard mennesker Fra 1 milliard dollar til 1 milliard mennesker Næste artikel Innovation dør i mødelokaler Innovation dør i mødelokaler
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?