De store lytter

Afgørende at det dataetiske råd får tilstrækkelig med muskler. Tech-giganternes monopoler bør brydes op, argumenterer ny bog. Og hvor meget lytter den nye smart højttaler derhjemme egentlig med?

Peter Hesseldahl

Det har været en af Mandag Morgens mærkesager, at der skulle oprettes et dataetisk råd til at hjælpe politikere, myndigheder og virksomheder med at navigere i de mange, meget svære etiske spørgsmål,  som den eksploderende indsamling og brug af data stiller.
 
Den gode nyhed er, at det også er blevet foreslået i den afsluttende rapport fra den ekspertgruppe, der har arbejdet med at overveje håndteringen af dataetik – og erhvervsminister Rasmus Jarlov er enig.
 
Som Lisbeth Knudsen konkluderer i sin gennemgang af ekspertgruppens anbefalinger, er det vigtigt at det kommende råd får muskler nok til at gøre en forskel:
 
”Spørgsmålet er, om regeringen lægger det nye Dataetiske Råd ind under et mi­nisterium som et lille rådgivende sekretariat med store visioner og små midler, eller om man virkelig giver sådan et råd mere selvstændige, dagsordensættende kræfter”, skriver Lisbeth Knudsen.
 
Som en del af tidens klagesange over hvor stor en magt tech-giganterne har fået, hører man stadig oftere kravet om at giganter skal brydes op - ligesom man i sin tid gjorde med industri-alderens giganter, da de fik monopolstilling indenfor jernbaner, olie, stål og telefoni.
 
En af dem, der formulerer kravet bedst, er den amerikanske jura-professor Tim Wu.
 
I en ny bog argumenter han, at selvom Google, Facebook og Amazons brugere nyder godt af bedre tjenester og lavere priser, så er centraliseringen af magten ved at undergrave både demokrati, fortsat innovation og markedskræfternes frie spil.
 
“Jeg tror ikke, vi skal acceptere økonomisk diktatur, selv hvis det er velmenende,” siger Tim Wu.  
 
Og så har vi lige været igennem den årlige indkøbsekstase på Black Friday. Der kommer sikkert til at ligge en del højttalere under juletræet i år af typen, man kan tale til for at styre musikken, stille æggeuret og lave indkøbssedler.
 
Men hvor meget lytter de smarte højttalere egentlig med – og hvad gør de ved det, de hører? Et par nylige historier giver et lille indblik.
 
En lokal domstol i USA har beordret Amazon til at udlevere 2 dages optagelser fra en Amazon Echo højttaler, som stod i hjemmet hos to kvinder der blev myrdet. Amazon skal også udlevere data om alle mobile enheder, der kan have haft forbindelse til højttaleren i tiden omkring drabet.
 
Afgørelsen er omtalt af online magasinet Techcrunch.
 
Det er ikke første gang Amazon bliver tvunget til at udlevere optagelser fra deres stemmestyrede dimser, det skete også for tre år siden.  
 
Det er imidlertid ikke helt klart, hvor meget, der egentlig optages. I princippet tænder højttalerne først, når man bruger ”wake up ordet”, f.eks. ”Alexa” eller ”Hej Siri”. Men hvis man allerede har nogle af højttalerne hængende, har man formentlig bemærket, at det er de mærkeligste tidspunkter, hvor systemet pludselig vågner op og tror at man har talt til det.
 
Det amerikanske nyhedsmedie CNBC har nærlæst brugerlicensen på Amazon Echo. Det viser sig, at Amazon optager alle de samtaler man fører med Echo, og gemmer dem uden udløbsdato.
 
Echo app’en har imidlertid en funktion, der gør det muligt at lytte samtlige optagelser igennem og slette dem.
 
Det kunne sikkert være interessant en eller anden dag at sætte sig og lytte til noget af det – men jeg tvivler på at jeg får det gjort.
 
God fornøjelse med læsningen!
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu