Den globale koncernchef: Vækst kan kompensere for tab af job

For Peder Holk Nielsen, koncernchef i Novozymes og medlem af regeringens digitale vækstpanel, handler Industri 4.0 om at bruge de muligheder, digitalisering og ny teknologi giver os, til at drive forretning på en helt ny måde.
Bjarke Wiegand
Fakta

I næste måned kommer regeringens panel for digital vækst med sine anbefalinger. Læs også artiklen "Digitalt Vækstpanel: Industri 4.0 vedrører os alle". Mandag Morgen har talt med tre centrale medlemmer af panelet, der i sidste uge mødtes for sidste gang. I denne artikel:

Peder Holk Nielsen, koncernchef, Novozymes. Novozymes er en forskningstung biotekvirksomhed med hovedsæde i Bagsværd og datterselskaber og salgskontorer i over 30 lande. Selskabet omsætter for over 14 mia. kr. og beskæftiger ca. 6.500 medarbejdere globalt, heraf godt 2.700 i Danmark.

Læs også interviews med:

Jacob Himmelstrup, direktør for Nærenergi Danmark A/S.

Claus Jensen, formand for fagforeningen Dansk Metal.

Hvad forbinder du med industri 4.0?

”For mig handler industri 4.0 både om effektivisering og om vækstskabelse. Men begrebet er måske lidt misvisende på dansk, og derfor skiftede Produktionspanel 4.0 navn til Digitalt Vækstpanel. Produktionspanel 4.0 var et navn Erhvervsministeriet fandt på efter at være blevet stærkt inspireret af, hvad man gjorde i Tyskland. Men Tyskland har en helt anden industristruktur og infrastruktur end Danmark. Vi skal ikke lige så snævert satse på effektivisering og automatisering, men også på at bruge de muligheder digitalisering og ny teknologi giver os til at drive forretning på en helt ny måde.”

Hvad kommer industri 4.0 til at betyde for Novozymes?

”Mantraet i Novozymes er, at disse nye industri 4.0-teknologier er mere transformerende på den lange bane, end de fleste af os fornemmer i dag. Så vi famler også lidt for at finde vores fodfæste. I øjeblikket fokuserer vi på tre områder: Det ene er at digitalisere arbejdsprocesser. Det andet er at arbejde med meget store datamængder. Og det tredje er at arbejde med kunderne på en ny måde. Vi arbejder med biologiske løsninger, og vores store udfordring og mulighed i disse år er, at mængden af genetisk information – både planter og mikroorganismer – eksploderer. Det at holde styr på den genetiske information og være i stand til at koble den med den funktionalitet, vi er ude efter, kræver nogle enorme databaser. Det er et helt konkret område, vi investerer en masse i, herunder også at uddanne os selv i at forstå, hvordan man på intelligent vis håndterer disse meget store mængder data. Desuden sælger vi et produkt, der forbruges i processer. Med ny teknologi har vi mulighed for at gå meget længere i understøttelsen af vores kunders brug af vores enzymprodukter, end vi tidligere har gjort. For eksempel eksperimenterer vi med, hvordan vi kan komme meget tættere på vores kunder ved at drive deres anlæg og optimere brugen af vores produkter, og dermed gøre både dem og os mere konkurrencedygtige.”

Hvor omfattende er den omstilling, Danmark står over for?

”Jeg er ret sikker på, at digitalisering kommer til at effektivisere og øge produktiviteten og dermed også nedbringe behovet for arbejdskraft. Men samtidig tror jeg også, der kan skabes nogle vækstmuligheder, som kan kompensere for det. Og det kræver en omfattende omstilling. Specielt de små og mellemstore virksomheder står over for en stor udfordring, men de har også en stor mulighed for at udnytte digitale platforme til at skabe nogle vækstmuligheder, som de havde meget svært ved at skabe i den fysiske verden. I sidste ende tror jeg, at det vil betyde, at den konkurrencefordel, der ligger i meget store lande, elimineres, fordi selv små virksomheder i små lande meget nemt kan komme til et stort eksportmarked som f.eks. Kina. Man har ikke behov for at være en tysk mastodont med kæmpe virksomheder for at gøre det. Digitalisering gør, at selv små virksomheder i mere fjerne dele af verden kan konkurrere globalt. Vores problem lige nu er imidlertid at forstå og udnytte de digitale muligheder, som vi skal konkurrere på. Og det skal vi snart til at finde ud af, hvordan vi gør.”

Hvordan skal Danmark som samfund italesætte og forberede sig på industri 4.0?

”Der er en risiko for, at digitalisering og alle de værktøjer, der følger med, ender med at reducere behovet for nogle bestemte typer af arbejdskraft og dermed har en tendens til at ekskludere og polarisere samfundsgrupper. Det er vigtigt, at man rent politisk forholder sig til dette. Der skal man tænke på, hvordan man inkluderer mennesker, så alle bliver en del af den vækst og den værdi, der skabes gennem de nye teknologier. Det er derfor vigtigt, at vi tænker industri 4.0 bredere, end blot at gøre interne processer mere effektive. Selvfølgelig skal virksomheder effektivisere og forbedre deres omkostningsposition, men de skal også motiveres til at se på industri 4.0 som noget, der gør os i stand til at bringe andre typer af løsninger frem til kunder – og bringe dem ud på en ny måde, som vi måske ikke havde tænkt på tidligere. Det kræver, at vi uddanner medarbejdere, der kan se nye digitale muligheder. Og her sondrer jeg imellem at kunne kode og at kunne tænke digitalt. Kodningen skal vi nok fikse, men vi mangler at finde ud af, hvordan vi gør medarbejdere i stand til at forstå mulighederne i digitalisering. Det er derfor vigtigt, at vi i de anbefalinger, vi kommer ud med her til foråret, ikke kun puster til bekymringerne ved at fokusere på automatisering og effektivisering, men også fokuserer på de nye vækstmuligheder, der ligger i teknologien.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu