Den internationale investor: Silicon Valley-veteranerne vender altid hjem igen

Det styrker den hjemlige vækst, når tech-iværksættere rykker ud. Især hvis politikerne gør det attraktivt for dem at komme hjem igen, når de har erfaringer og penge med på lommen.

Der er ingen grund til bekymring, når nationale succesiværksættere flytter deres lovende forretning ud af landet. For efter en årrække, typisk otte til ti år, i Silicon Valley rykker iværksætterne nemlig hjem igen som startup-veteraner med viden, penge og netværk. 

Sådan lyder ræsonnementet fra en af Europas største venturefonde, engelskbaserede Balderton Capital, der er den bagvedliggende årsag til, at blandt andre danske Vivino er rykket ud i verden.

Ventureselskabets danske partner, Lars Fjeldsøe-Nielsen, kalder det en del af økosystemet, at talenter rykker ud for senere at komme hjem igen. Og at det typisk bliver til 8-10 år i Silicon Valley, skyldes, at aktieoptioner i de fremadstormende tech-startups typisk løber i fire år ad gangen, og efter to runder med optioner er der både viden og penge nok til, at iværksætteren kan rykke hjem og styrke sit eget nationale økosystem.

”Startups i København konkurrerer jo ikke med Aarhus eller Odense. De konkurrerer med Kina eller resten af verden. Derfor skal de ud. Det giver et andet perspektiv på forretningen. Men de skal også vende hjem igen. Det, jeg ser, er, at man har et vindue på 8-10 år ude til at skabe noget stort, og så vender man hjem,” siger Lars Fjeldsøe-Nielsen.

Aktieoptioner er nøglen

Hans råd til de danske politikere, der gerne vil skabe et stærkt dansk økosystem for fremtidens store virksomheder, er derfor, at det skal være muligt for stifterne at lønne medarbejdere med attraktive aktieoptioner, der kan sætte turbo på startup-miljøet.

For hvis det bliver muligt også i Danmark at blive rigtig rig ved at indkassere værdien af en beholdning aktieoptioner i en ny startup, så vil der hurtigt komme flere penge i omløb til at skabe vækst.

”Jeg oplever, at der i Danmark er en større risikovillighed i dag i forhold til tidligere. Samtidig har det offentlige Danmark lagt mange investeringskroner i sektoren. Hvis vi som samfund vil sikre, at den investering på længere sigt skaber vækst og værdi for Danmark, er det vigtigt at følge op med rigtige rammebetingelser, som f.eks. at gøre det muligt at modtage løn i form af aktieoptioner. Den næste evolution vil ske, når man fra politisk side gør det til en skattemæssig fordel at modtage løn i form af aktieoptioner. Det vil jeg gerne opfordre til, at man fra politisk side går i gang med at løse. Så kan der virkelig skabes store værdier til gavn for vækst og arbejdspladser,” mener Lars Fjeldsøe-Nielsen.

LÆS OGSÅ: Danske tech-iværksættere er en flok havskildpadder

Forrige artikel Industri 4.0 syretest: Er din topledelse mentalt agil? Industri 4.0 syretest: Er din topledelse mentalt agil? Næste artikel Virtual reality kan lokke flere unge til naturvidenskab Virtual reality kan lokke flere unge til naturvidenskab
Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.