Derfor går Elon Musk & co. uden om Danmark

Mens hele verden kæmper om at tiltrække den næste tech-unicorn, spænder Danmark ben for sig selv i kampen om de bedste udenlandske vækstiværksættere. Det danske startup-visum er helt ude af trit med behov og virkelighed, lyder det.

Der står en udlænding bag mere end halvdelen af de amerikanske startups, der i dag har en værdi på mindst 1 mia. dollar. En af de mest kendte er den sydafrikanskfødte serieiværksætter Elon Musk, der har etableret en række selskaber, hvor alene rumfartsvirksomheden SpaceX har en værdi på 123 mia. dollar og beskæftiger 4.000 ansatte. Andre eksempler på succesfulde amerikanske startups stiftet af udlændinge er Mu Sigma med 3.500 ansatte, Palantir Technologies med 2.000 og Uber, som med en canadier blandt sine tre stiftere har mindst 900 ansatte og mere end 162.000 aktive chauffører alene i USA.[graph title="Global kamp om den næste Google" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/11/MAK_Fig01_Global-kamp-om-den-naeste-Google.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/11/MAK_Fig01_Global-kamp-om-den-naeste-Google.png" caption="Figur 1" text="Verden over konkurrerer lande om at tiltrække den næste tech-gigant. Canada tilbyder permanent opholdstilladelse til iværksættere, mens Chile og Frankrig tilbyder kontante fordele, hvis iværksætterne søger ind her. " ]Kilde: Migreat.[/graph]

Nyere forskning fra den amerikanske ngo The National Foundation for American Policy viser, at de udenlandske vækstiværksættere, der har skabt milliardvirksomheder i USA, i gennemsnit har skabt 760 nye arbejdspladser per virksomhed. Der er med andre ord overordentligt gode argumenter for at gøre sig til en attraktiv nation for verdens vækstiværksættere, og det har en stadig voksende skare af lande verden over erkendt.

I Chile tilbydes udenlandske iværksættere med vækstpotentiale 40.000 dollar og gratis kontorplads for at etablere sig i ’Chilecon Valley’ i mindst 6 måneder. Flere end 1.000 iværksættere fra 72 lande er kommet til og har skabt mere end 1.500 arbejdspladser. Også franskmændene lokker udenlandske entreprenører til med det særlige Tech Ticket-program, hvor en stribe udenlandske tech-startups belønnes med 45.000 euro, fri kontorplads i et inkubatormiljø i Paris og rådgivning undervejs. Storbritannien afholder dyre startup-bootcamps i Indien og tilbyder de bedste startups favorable vilkår, hvis de etablerer sig i London. Også Holland, Frankrig, Israel og Sydkorea har etableret særlige ordninger for udenlandske iværksættere. Se figur 1. For en række af landene gælder det, at det er lettere at opnå opholds- og arbejdstilladelse, hvis startup-virksomheden deltager i et acceleratorprogram i landet.

Login