Digital teknologi er den vigtigste faktor for udvikling af den 3. verden

Den belgiske vicestatsminister taler om betydningen af teknologi for udvikling af de fattigste land med den danske tech-ambassadør

Peter Hesseldahl

”Digital teknologi er den vigtigste faktor for udvikling og velstand. Mange tror at udvikling handler om basale ting som at bygge veje eller bore brønde, men selv den type indsats kan forbedres med en digital dimension:

Med data kan man tracke resultaterne og tage ved lære til næste gang man investerer. Hidtil har vi givet udviklingsstøtte baseret på mavefornemmelser”, siger den belgiske vicestatsminister Alexander De Croo i en samtale med den danske tech-ambassadør Casper Klynge i den seneste ”Techplomacy talk” podcast.
 
De Croo har en interessant portefølje. Udover posten som vicestatsminister er han både minister for udvikling og for digital teknologi og telekommunikation. De Croo ser gerne at støtten til udviklingslande i højere grad bliver målt på faktiske resultater – snarere end hvor mange penge, man giver:

”Jeg går helt ind for målsætningen om at de rige lande bør give 0,7% af BNP til udviklingsbistand. Men det er forkert at måle bistanden på beløbet. Som om at jeg er en god minister hvis jeg bruger mange penge, og en dårlig minister hvis jeg bruger færre penge. I stedet bør vi måle på effekten”, siger De Croo.
 
Ligesom den danske tech-ambassadør mener De Croo, at udviklingen af digital teknologi betyder, at den internationale udvikling i højere grad bestemmes af andre aktører end nationalstaterne og politikere. Private selskaber og NGO’er er blevet langt vigtigere.

”Der er 800 millioner smartphones i Afrika i dag, og det er fordi at det er profitabelt at sælge dem. Hvis vi havde forsøgt at forbinde Afrika ved at dele telefoner ud som bistandshjælp, ville der have være 10 millioner. Hvis vi kan skabe et miljø, hvor virksomheder kan få en rimelig fortjeneste ved at drive en forretning, er det den bedste garanti for udvikling”, konstaterer Alexander De Croo i podcasten.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu