Digitalisering skal booste Sydkoreas maritime industri

Sydkorea er verdens største producent af skibe og boreplatforme, men industrien har været i vanskeligheder i de senere år. Nu skal store investeringer og ny teknologi styrke konkurrenceevnen. Det er interessant for den danske maritime industri, som ønsker en plads som en global maritim frontløber.

Sydkorea kæmper mod sine naboer til både øst og vest, hvor Japan og Kina ligeledes sidder på en substantiel markedsandel i den maritime industri. Derfor er fokus på, hvordan man holder sig i front gennem innovation og ny teknologi. Og de koreanske markedsledere Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME), Hyandai Heavy Industries (HHI) og Samsung Heavy (SH) er stadig i front på trods af tidligere års op og nedture.

Den sydkoreanske dominans opstod i kølvandet på en drastisk nedgang i skibskonstruktionsindustrien i Europa i 1970’erne, foranlediget af en faldende efterspørgsel. Med lavere priser og korte leveringstider fik Sydkorea overlegent udkonkurreret de europæiske konkurrenter i vest, og gennem de næste 20 år ottedoblede landet sin skibsproduktion, mens Europa oplevede en nedgang på 75 pct. Korea sikrede sig global opmærksomhed og stor anerkendelse, som en både stærk og robust aktør inden for det maritime område.

Styrtdyk efter finanskrisen

Da finanskrisen ramte i 2008 oplevede den internationale skibskonstruktionsindustri dog et styrtdyk i ordrer, og det påvirkede også de sydkoreanske værfter. Krisen kulminerede i 2016, hvor Hanjin Shipping, en af verdens største skibsproducenter, indgav sin konkursbegæring, der sendte chokbølger gennem hele den maritime industri. Den koreanske regering har sidenhen investeret massivt i at bringe industrien tilbage på rette kurs. Investeringerne har udmøntet sig gennem subsidieringer og planer om oprettelsen af Korea Maritime Corporation. Alt i alt et økonomisk boost til den maritime industri på 5,7 mia. dollar – knap 35 milliarder kr.

Med en ny begyndelse, samt et voksende fokus på digitalisering og teknologisk optimering, er Sydkoreas maritime industri hermed endnu engang på vej frem. Sidste kvartal af 2017 viste allerede bedre takter for industrien, da Daewoo kunne påvise stabiliserede tal og en markedsværdi på 1,7 billioner dollar.

Danske virksomheder i Korea

Det maritime område, herunder ikke mindst udstyr og underleverancer til den sydkoreanske skibsbygnings- og offshore-industri, har traditionelt udgjort et stort marked for danske eksportvirksomheder. MAN Diesel & Turbo, Hempel, Desmi, Viking og Aalborg-Industries er alle eksempler på virksomheder, der er aktive i Korea gennem egne selskaber, primært lokaliseret i den sydligste del af landet, omkring millionbyen Busan, der anses som Nordøstasiens største og mest udviklede havn, og hvor de store værfter er lokaliseret.

Maersk Line har bl.a. henlagt en stor del af produktionen af deres avancerede – og enorme – Triple E Class-skibe til Korea, hvilket har medført en klar stigning i danske underleverancer. Dertil har Maersk Line et stærkt marked for deres shippingydelser, mens Maersk-gruppen ligeledes er repræsenteret i landet via eksempelvis Damco og Maersk Broker.

Danmark og Korea samarbejder bl.a. om teknologisk udvikling til den maritime industri gennem projektet EfficienSea2, der blev skudt i gang i 2015, og er støttet af EU’s Horizon 2020 Research and Innovation program.

EfficenSea2 ledes af den danske Søfartsstyrelse og har til formål at bane vejen for udviklingen og implementering af effektive, sikre samt innovative løsninger. Selve projektet strækker sig over tre år og inkluderer Baltisk Hav og arktiske farvande. For både små og store danske virksomheder betyder dette et væld af muligheder for internationalt samarbejde samt teknologisk udvikling af den maritime industri gennem den nye ’Maritime Connectivity Platform’, tidligere kendt som ’Maritime Cloud’.

Erhvervsminister på besøg

Sidst i februar afholdt Innovation Centre Denmark i Seoul en ’Maritime Innovation Camp’ i samarbejde med Maritime Development Center og Søfartsstyrelsen. Her mødtes danske og koreanske aktører i Busan til diskussioner og workshops omkring den maritime industris digitale fremtid. Campen blev åbnet af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Se interviews med deltagerne på innovationscamp'en her:

Den grønne omstilling mod mere energieffektive fartøjer, samt udnyttelsen af data til at optimere sejlruter og sikkerhed, er eksempler på oplagte samarbejdsområder for Danmark og Sydkorea. Også implementeringen af kunstig intelligens og virtual og augmented reality er på vej i den maritime sektor.

Skal Danmark lykkes med at realisere regeringens og erhvervsministerens ønske om at nationen positionerer sig globalt som maritim digital frontløber, så kræver det internationale strategiske samarbejder, hvor vi kan udveksle ideer og samarbejde om morgendagens maritime sektors udnyttelse af ny teknologi, digitalisering samt datadrevne forretningsmodeller. Dette vil skabe ny vækst i det maritime erhverv, som heldigvis er på opgangskurs i Danmark, og som har en stor betydning for den nationale økonomi.

Forrige artikel Digitalisering handler om kultur, ikke teknologi Digitalisering handler om kultur, ikke teknologi Næste artikel Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.