Digitaliseringens dilemmaer stiller krav om en dataetik

Kunstig intelligens og den intense brug af personlige data udvikler sig hastigt, men hvad er godt, og hvad er skidt? Hvad er acceptabelt – og hvad er absolut ikke i orden?

Peter Hesseldahl

I dag skal det handle om etik og data. Udviklingen går hastigt fremad med big data, kunstig intelligens, machine learning og den generelle sammenkobling af alt og alle i the internet of things. Samtidig begynder den tekniske begejstring at blive afløst af tømmermænd og betænkeligheder. Vi er midt i et techlash, hvor det går op for flere, at vi med eksponentielt stigende fart bevæger os mod en teknologisk fremtid, hvor mange grundlæggende menneskelige værdier bliver udfordret.

Det kan blive helt fantastisk – eller fantastisk uhyggeligt. Og jo kraftigere og bedre teknologien bliver, des mere vokser udsvingene i begge retninger. Derfor har vi brug for en digital etik, der kan hjælpe os til at træffe de valg, der gør, at teknologien overvejende bliver en positiv kraft.

 

Mandag Morgen og Altinget afholder en stor konference om data og etik i morgen, den 23. maj, i BLOX i København – og til det bakker vi op med en stribe artikler om de digitale dilemmaer.

Jeg har selv skrevet et lidt filosofisk overblik over, hvordan enhver teknologisk mulighed også har en bagside – hvorfor det kræver nogle etiske holdepunkter at kunne afveje de to sider.

Hvis du foretrækker at høre analysen, har jeg også indtalt den som podcast.

 

EU-Kommissionen er netop gået i gang med et omfattende projekt, der gennem eksperthøringer, undersøgelser og konferencer skal skabe et sæt etiske retningslinjer for brugen af kunstig intelligens. I Storbritannien har de netop været igennem øvelsen, og en kommission i det britiske parlament har i den forbindelse netop udgivet en glimrende rapport med fem anbefalinger til en etik om AI. Vi fortæller om de to initiativer.

 

Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med nogle anbefalinger om dataetik. Formanden er Christiane Vejlø, som fortæller om gruppens arbejde i dagens interview. Hun konstaterer også, at etik er en balancegang:

”Dataetik handler om spørgsmål som komplet frihed og innovation uden begrænsninger og konsekvensovervejelser på den ene side, og på den anden side spørgsmål om restriktioner og påpasselighed i en sådan grad, at man ikke får udnyttet mulighederne i teknologien.”

 

I dagens klumme reflekterer Michael Zink, vice president og country-manager i Salesforce.com over en særligt inspirerende konference om læring i den digitale virkelighed. I fire nedslag videregiver han, hvad han har lært om betydningen af at lære, om at holde fast i de bløde, menneskelige kvalifikationer, værdien af samarbejde og om betydningen af at kunne koncentrere sig midt i den digitale strøm. Læs med. Det er godt givet ud.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu