Digitalt Vækstpanel: Industri 4.0 vedrører os alle

I næste måned kommer regeringens panel for digital vækst med sine anbefalinger. Mandag Morgen har talt med tre centrale medlemmer af panelet, der i sidste uge mødtes for sidste gang. Herfra lyder det samstemmende: Industri 4.0 og digitale kompetencer bliver afgørende for hele samfundet.
Bjarke Wiegand

Hvad har Metals formand, Claus Jensen, Novozymes topleder, Peder Holk Nielsen, og Nærenergi Danmarks nye direktør, Jacob Himmelstrup, til fælles?

De leder alle efter et fodfæste i fremtidens Industri 4.0-økosystem. Og så har de alle siddet med i såvel SR-regeringens Produktionspanel som V-regeringens Produktion 4.0-panel, der under den siddende VLAK-regering er blevet holdt over døbefonten endnu en gang og nu hedder Digitalt Vækstpanel.

Er der nogen, der kan tale med om danske produktionsvirksomheders konkurrenceforhold – og de udfordringer, industrien står over for i forhold til digitalisering og industri 4.0-teknologier som 3D-printere, robotter og kunstig intelligens – er det altså dem. De har i hvert fald debatteret emnet tæt igennem de seneste tre år og står nu for sammen med vækstpanelets øvrige 12 medlemmer at skulle udsende deres anbefalinger til en dansk industri 4.0-strategi.

De sidste streger til anbefalingerne blev slået på panelets afsluttende møde i onsdags. Mandag Morgen har i den anledning talt med de tre herrer om, hvad industri 4.0 egentlig er for en størrelse, hvordan de selv forholder sig til den, og hvorvidt det er noget, der vedkommer andre brancher og sektorer end industrien. Sidstnævnte spørgsmål er de rørende enige om svaret på. Som Claus Jensen formulerer det:

”Digitalisering er et begreb, som kommer til at florere på alle områder i det danske samfund.”

Han ønsker ikke at udtale sig om de konkrete anbefalinger, som nu skal samles i en rapport, der bliver udgivet til april, men han understreger, at det for ham handler massivt om uddannelse.

”Det handler om, at vi har behov for digitale kompetencer i alle hjørner af samfundet. Men når vi går digitalt, så vil de danskere, der i dag ikke kan læse, skrive og regne på et tilstrækkeligt højt niveau, få problemer. Dem skal vi også satse massivt på at få med. Det er bl.a. derfor, vi har lavet en overenskomst for industrien denne gang, der betyder, at man kan blive opkvalificeret på fuld løn,” siger Claus Jensen.

På lignende vis mener Peder Holk Nielsen, at uddannelse er nøglen til, at Danmark kan finde sit fodfæste i industri 4.0. Han understreger dog, at det i den sammenhæng er vigtigt, at vi ikke blot kopierer tyskerne, der nu satser massivt på effektivisering gennem automatisering og robotteknologi.

”Det er vigtigt, at vi også udvikler kompetencer i at tænke i nye digitale forretningsmuligheder. Det bliver et tydeligt fokus i det, vi kommer med her til foråret. Det er også en af grundene til, at vi ændrede navn fra Produktionspanel 4.0 til Digitalt Vækstpanel,” siger Peder Holk Nielsen.

Set fra Jacob Himmelstrups stol handler industri 4.0 om, at den fysiske og digitale verden smelter sammen, og at det er noget, alle brancher og sektorer må forholde sig til.

”Det er lidt ligesom med Tesla, der har taget det bedste fra computerverdenen og givet det hjul på. Det skaber disruption i bilindustrien, men det er samtidig noget, vi alle står over for. Der er disruption i alle led af samfundet, uanset om du er i det private eller i det offentlige,” siger han.

Klik videre og læs, hvordan de tre panelveteraner selv definerer og forholder sig til industri 4.0:

Den globale koncernchef: Vækst kan kompensere for tab af job

Fagforeningsbossen: Industri 4.0 er forudsætning for at vi kan bede om højere løn

Chefen for den lille virksomhed: Vi kan lave en vindersag ud af det her

Den fjerde industrielle paneldiskussion

Digitalt Vækstpanel er en videreførsel af SR-regeringens Produktionspanel, hvis anbefalinger til, hvordan Danmark kan gøres til et produktionsland, druknede i valgkampen i 2015. Allerede dengang var automatisering og ny teknologi et tema i panelet. Dette blev forstærket, da forhenværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) genoplivede panelet i juni 2016. Denne gang under navnet Produktionspanel 4.0, stærkt inspireret af Word Economic Forums topmøde i Davos samme år, hvor industri 4.0 var hovedtemaet.

Ved etableringen af VLAK-regeringen i november sidste år skiftede erhvervsministeren navn til Brian Mikkelsen (K) og panelet blev nu til Digitalt Vækstpanel. Det gennemgående tema er fortsat, hvordan industrien kan udnytte nye teknologier. Erkendelsen er dog, at den 4. industrielle revolution ikke kun vedrører industri- og produktionsvirksomheder, men samfundet bredt set. Det perspektiv vil også blive afspejlet i de anbefalinger, som panelet kommer med til april. Men dermed er den 4. industrielle paneldiskussion ikke slut. Anbefalingerne skal således indgå i debatten i endnu et råd, det endnu ikke oprettede Disruptionråd, som skal diskutere, hvordan arbejdsmarkedet skal indrettes under den 4. industrielle revolution.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu