Digitalt Wild West skal have global lovgivning

Den digitale virkelighed bærer ikke kun enorme demokratiske og forretningsmæssige muligheder i sig. Den er ogsa° et lovgivningsmæssigt Wild West, der giver nye muligheder for storstilet svindel og bedrag, der koster tusinder af mennesker livet og dræner offentlige kasser for milliarder. Derfor skal internettet have sin helt egen globale regulering, mener myndigheder i ba°de Europa og USA. 

Den digitale virkelighed bærer ikke alene enorme demokratiske og forretningsmæssige muligheder i sig. Den giver også nye muligheder for storstilet svindel og bedrag, der koster tusinder af mennesker livet og dræner offentlige kasser for milliarder. Derfor arbejdes der intenst på både europæisk og globalt niveau for at styrke reguleringen af internettet, sådan at man på den ene side bevarer nettets positive karakteristika, mens man på den anden side styrker politi og andre myndigheders muligheder for at imødegå og sanktionere ulovligheder.

De seneste år har budt på et hav af eksempler på, hvordan den digitale virkelighed misbruges af kriminelle organisationer. Det danske skattevæsen er blevet malket for milliarder. Forbrydere bruger nettet og bankkonti i skattely til at hvidvaske kriminelle fortjenester. Og den globale farmaceutiske industri er i stor skala offer for piratkopister, som samvittighedsløst kopierer, fremstiller og sælger medicin, som viser sig at være direkte livsfarlig for de mennesker, der indtager den.

Således har det internationale politisamarbejde, Interpol, i 2015 allerede beslaglagt ti gange mere ulovlig medicin, end man gjorde i hele 2011. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO vil problemet med den ulovlige medicin vokse massivt i de kommende år, og man har for nylig advaret om, at der i Vestafrika sælges for gammel vaccine mod meningitis. I 2013 døde 8.000 mennesker i Indien, fordi de var blevet behandlet med forfalsket antibiotika, som ikke havde nogen virkning overhovedet.

Login