Elektriske jets og selvkørende biler i fremtidens München

Den tyske bilindustri har travlt med at finde løsninger til fremtidens smarte byer. Flyvende taxaer, el-løbehjul og højhastighedstog i vakuumrør kan blive elementer af trafikken.
Af Lina Gandløse Hansen, chef for Innovation Centre Denmark i München
Der er trængsel på vejnettet i og omkring München. Det kan mærkes, at der er fremgang. München tiltrækker udenlandske virksomheder, der etablerer innovationsaktiviteter i byen for at være tæt på den tyske industri. Hvert år flytter 30.000 til byen og regionen. Med en arbejdsløshed på under 3 procent er der også behov for at tiltrække nye medarbejdere. Det sætter sine spor – ikke kun på boligpriserne, men også på vejnettet.
Heldigvis kan vi alle på Innovationscentret i München cykle på kontoret, der ligger i Münchens centrum. Og heldigvis er der mange initiativer i gang for at sikre, at fremtidens transportløsninger (også) udvikles i Sydtyskland.
Efter at München for 3 år siden blev udpeget som centrum for mobilitets- og forsikringsteknologi (insurtech) under den tyske regerings Digital Hub Initiative, er der kun kommet endnu mere strøm på udviklingen.
Denne udvikling nåede nye højder, da virksomheden Lilium, der producerer elektriske passagerjets, i maj gennemførte første vertikale takeoff-test.
Lilium regner med at gå i luften i 2025, men det bliver ikke muligt at købe en jet som privatperson – i hvert fald ikke til at starte med. I stedet vil Lilium udbyde taxaservice, så man i bedste familien Jetson-stil kan hoppe af og på, som det passer.
Med en forventet tophastighed på 300 kilometer i timen vil man eksempelvis kunne flyve fra Skagen til Svendborg eller Aarhus til Rønne på ca. en time.
For nuværende skal den lille 5-personers jet styres af en pilot, men det er meningen, at den bliver førerløs på sigt. Ifølge grundlægger og direktør Daniel Wiegand kan Lilium tilbyde samme priser som en normal firehjulet taxa, men den vil falde betragteligt, når jetten bliver førerløs.
Foruden Lilium er Bayern også hjem for både Volocopter og Airbus, der begge udvikler futuristiske luftfartøjer. Der bliver travlt i Bayerns luftrum i fremtiden – ser det ud til.
Men også udviklinger inden for fremtidens mobilitet under jorden trives i München: Det Tekniske Universitet i München (TUM) deltager i den stort anlagte SpaceX Hyperloop-konkurrence udskrevet af Elon Musk.
Konkurrencen går ud på at udvikle et transportmiddel, der kan flyve hurtigst igennem et vakuumrør.
På Makerspace ved entreprenørskabscentret UnternehmerTUM arbejder en gruppe studerende på et bidrag til Hyperloop-konkurrencen. Og det med stor succes: Faktisk har holdet fra München vundet de seneste tre år – senest med en hastighed på 467 kilometer i timen, hvilket foreløbig er rekorden som verdens hurtigste hyperloop.
”Bilen” skal redefineres
Ud over de mere futuristiske scenarier er Sydtyskland naturligvis domineret af udviklingen inden for bilbranchen.
I dag er omkring 74 procent af pladsen i en gennemsnitlig storby dedikeret til firehjulet transport. Alligevel oplever vi til daglig kø, mangel på parkeringspladser og behov for massive udvidelser af den eksisterende infrastruktur.
Mobilitet lægger ikke kun pres på infrastruktur, men også i høj grad på klimaet. Dette kombineret med de seneste års skandaler i bilindustrien – den såkaldte Diesel Gate – har lagt pres på bilindustriens mastodonter, der nu kappes om at udvikle nye delemodeller, nulemissionsbiler og nye mobilitetskoncepter.
Men der er en række udfordringer, der først skal overkommes. Anders Warming har i en årrække været chefdesigner for MINI og således ansvarlig for design af fremtidens bil.
“Vi kommer til at se de næste cirka 15 år som den største forandring i udviklingen og definitionen af ‘bilen’ siden dens opfindelse,” siger han.
”Vi beskæftiger os ikke kun intensivt med de førerløse løsninger, men også i allerhøjeste grad med fornuftige og sikre ‘overgangsløsninger’, som for eksempel biler, hvor vi stadig har et rat og pedaler, men hvor de kan skubbes væk, når de ikke er i brug.
Alle disse tekniske mellemstadier skal defineres, samtidig med at det stadig er vigtigt som designere at skabe attraktive og spændende designs, som kan begejstre fremtidens kunder,” fortæller Anders Warming.
Mobilitet som service kræver brede samarbejder
Også hos BMW er de konstant på udkig efter nye teknologier og løsninger. Derfor samarbejder vi også med dem på Innovation Centre Denmark.
BMW er gået fra at være en ”normal” bilproducent til at se på mobilitetsmuligheder og løsninger som en service.
De tyske bilproducenter italesætter i dag sig selv som mobility service providers – tag eksempelvis BMW Group der ikke blot bygger biler, men også letvægtsbroer til millionbyerne i Asien. Broerne er vel at mærke forbeholdt to- og trehjulede transportmidler.
Selv om BMW har testet førerløse biler på mere end 240 millioner kilometer uden ulykker, er der lang vej igen. Fremtidssikret, bæredygtig, friktionsfri mobilitet afhænger i høj grad af fælles vilje og brede partnerskaber.
Den selvflyvende taxa, den autonome bil, alskens nye former for mikromobilitet (løbehjul etc.) bliver udviklet, samtidig med at det smarte hjem, den intelligente kontorbygning, den smarte by og det smarte elnet udvikles.
Derfor skal både entreprenøren, ingeniøren, arkitekten, byplanlæggeren og ikke mindst mennesket tages med i mellemregningen.
Et europæisk perspektiv og bud på den udvikling foregår i og omkring München. Det er også for danske aktører værd at holde øje med.
Ved Innovationscentret i München gør vi til daglig vores for at forbinde aktører med hinanden og skabe nye muligheder på tværs af lande, byer, virksomheder og teknologier.
For selv om den selvflyvende taxa ikke bringer dig på arbejde lige i morgen, medfører fremtidens mobilitet allerede i dag nye forretnings- og interesseområder, der for alvor forbinder aktører, der hidtil ikke har talt sammen.
0 kommentarer Skriv en kommentar ↓