Enhjørninger er verdens nye vækstmotor

Stadig flere globale startups opnår værdiansættelser på over en milliard dollars. De såkaldte enhjørninger er jaget vildt blandt regionale og nationale vækstaktører, da enhjørningernes raketvækst fungerer som lokale vækstmotorer.

For få år siden var det en så stor sjældenhed, at en startupvirksomhed opnåede en markedsværdi på over en milliard dollars, at de fik betegnelsen enhjørninger. I dag er der blevet mindre plads i den eksklusive klub af enhjørninger, som kun optager nye virksomheder stiftet efter 2003, der runder den magiske milliardvurdering. Hvor der i 2013 blot var 6 virksomheder på verdensplan, der opnåede den eftertragtede enhjørningstatus, blomstrede der sidste år ifølge analysehuset CB Insights hele 77 op af slagsen – eller hvad der svarer til en enhjørning hver femte dag. Og i år er der på godt to måneder allerede kommet ni nye til.

Enhjørninger er interessante, fordi deres raketvækst bidrager til at trække kompetencer, arbejdspladser og finansiering til det økosystem, de er en del af. De er dermed på én gang både det synlige resultat af et sundt økosystem og med til at gøre økosystemet endnu stærkere. Med andre ord er enhjørninger ’guf’ for enhver regional og national vækstpolitiker.

I den sammenhæng er det nye, at nye enhjørninger opstår i alle egne af verden og ikke som hidtil primært i USA. Med iværksætterrockstars som Facebook, LinkedIn og Amazon var det da også amerikanerne, der opfandt begrebet. USA er med 92 ud af de 154 enhjørninger, som CB Insights har registreret på verdensplan efter 2011, og med 45 ud af de 77, der blev registreret sidste år, fortsat det land, der er hjemsted for flest nye milliardiværksættere. Men ud af de seneste ni enhjørninger er ikke en fra USA. Derimod er startupvirksomheder fra såvel Afrika som Mellemøsten for første gang begyndt at blande sig. Se figur 1.

Enhjørninger fra alle verdenshjørner

Figur 1 | Forstør   Luk

Stadig flere startupvirksomheder fra alle verdenshjørner opnår lynhurtigt en markedsværdi på over en milliard dollars.

Kilde: CB Insights

Seneste skud på stammen er brugtvare-onlinemarkedspladsen Mercari, der med en ny kapitalindsprøjtning på 75 millioner dollars onsdag i sidste uge, som den første japanske startup kunne kalde sig en enhjørning. Blot to dage inden opnåede virksomheden Soug, ligeledes en onlinemarkedsplads, som den første startup fra Mellemøsten samme titel. Og i begyndelsen af februar var det nigerianske Africa Internet Group (AIG), der som den første afrikanske virksomhed opnåede enhjørningestatus.

Endnu er ingen danske startupvirksomheder på CB Insights liste over startups, der er blevet enhjørninger efter 2011. Men det får vi muligvis snart med erhvervsminister Troels Lund Poulsens satsning på nye højvækstvirksomheder. Med henvisning til at det netop er fra nye virksomheder, der lynhurtigt vokser sig store, at fremtidig vækst og fremtidige arbejdspladser skal komme, har erhvervsministeren luftet sin ambition om, at Danmark skal skabe 32 nye virksomheder med over 1.000 ansatte inden 2020. Det er en dristig udmelding, da der de seneste 20 år ikke er skabt nogen virksomheder med over 1.000 ansatte i Danmark. Men lykkes det bare at indfri ambition halvt, vil vi givet få danske virksomheder på enhjørningelisten i de kommende år.

 

Forrige artikel Mere økonomi i bits og bytes end i varestrømme Mere økonomi i bits og bytes end i varestrømme Næste artikel Asylcentre er vækstmotorer i Udkantsdanmark Asylcentre er vækstmotorer i Udkantsdanmark
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.