Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Peter Hesseldahl

Det er blevet en fast del af nyhedsstrømmen. En topchef i en stor og kendt virksomhed foretager sig et eller andet skandaløst, så han (det er meget sjældent en kvinde) bliver tvunget til at gå af. På vejen ud ad døren, i retning af det næste job, får han lige et solidt gyldent håndtryk at trøste sig på.

Det strider mod manges opfattelse af hvad der er ret og rimeligt, og hvad det bør indebære at tage et stort ansvar. Nu er Google tilsyneladende også blevet opmærksomme på at det skurrer.

Medarbejderne har strejket i protest mod at ledelsen holdt hånden under en topchef, der gik af med et klækkeligt håndtryk efter en sag om sex chikane. Nu har CEO Sundar Pichai meldt ud, at man ikke vil beskytte cheferne på den måde fremover.

Som Anders Rostgaard Birkmann skriver i sin analyse, er Google chefen formentlig også påvirket af at aktionærerne heller ikke vil acceptere det længere. Men han stiller spørgsmålstegn ved om en tilsvarende erkendelse er trængt ind i Dansk bank?

Brasilien er på nogle områder et ganske moderne og digitalt land. Et eksempel er deres CFR nummer, der på mange måder svarer til det danske CPR personnummer. Det bruges af de brasilianske skattemyndigheder til at lave en årlig oversigt over hver enkelt persons køb i butikker.

Gennemgående er der en stor interesse for at anvende Big Data til at effektivisere i Brasilien, og det har også ført til ordrer for danske IT-virksomheder rapporterer Innovation Centre Denmark i São Paulo i dagens klumme derfra.

Den danske service-gigant ISS er også optaget af muligheder i IoT og Big Data. ISS har produceret et scenarie for hvordan digital teknologi kan effektivisere fremtidens kontorbygninger.

ISS er et af verdens største selskaber indenfor ”facility management” – altså alle aspekter af at drive bygninger, lige fra kantinen til rengøringen. Med næsten en halv million medarbejdere globalt taler de med en vis vægt, når de taler om fremtiden i branchen.

At dømme efter videoen kommer medarbejderne og gæsterne på fremtidens kontor til at vænne sig til en ganske detaljeret overvågning, hvis de vil opnå den fulde effektivitet og bekvemmelighed.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu