EU-skat på digitale giganter :: Reportage fra Nairobis startup-miljø :: Fem måder at styrke virksomheders digitale kultur

I EU er man langt med et forslag om at beskatte multinationale digitale virksomheder. Silicon Savannah, Kenyas blomstrende it-startup-miljø, er blevet mere modent og leverer nu lokale løsninger på lokale problemer. Og så handler digitalisering i et ledelsesperspektiv ikke om teknologi, men om kultur.

Foto: WLDavies
Peter Hesseldahl

”Det skriger til himlen, at nogle af verdens største og rigeste selskaber som Apple, Google og Facebook kan slippe med at betale hhv. 0,05, 0,03 og 0,82 pct. i skat,” konstaterer Jeppe Kofoed, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet.

Ja, ærlig talt, det er helt hen i vejret at tech-giganterne i årevis reelt har kunnet unddrage sig beskatning. Men nu sker der tilsyneladende noget. Som MM’s Europa-redaktør Claus Kragh fortæller, er de store lande i EU nået frem til et udspil om en midlertidig ordning, der vil beskatte digitale virksomheder med omkring 3 pct. af deres omsætning. 

Vi har også bedt den danske freelancejournalist Thomas Amter, som bor i Nairobi, om at sende os en lille serie artikler om Silicon Savannah, det livlige tech-startup miljø i Østafrika. Alle har efterhånden hørt om Mpesa, og hvordan det avancerede mobil-betalingssystem opstod, fordi kenyanerne forstod at tænke helt anderledes i mobiltelefoners muligheder.

I iHub i Nairobi arbejder en stribe startups med at udvikle lokale løsninger tilpasset forholdene i Afrika. Det kan du læse om i den første artikel i serien.

Hvis virksomheder skal have succes med digitalisering, handler det mere om kultur end teknologi, siger Christian Schwartz Lausten, direktør i konsulentvirksomheden Seismonaut, i dagens klumme. Med baggrund fra mange års arbejde med at hjælpe virksomheder ind i fremtiden opstiller Lausten i fem punkter, hvordan virksomheder konkret kan stimulere en kultur, præget af samarbejde i netværker, nysgerrighed, åbenhed og kommunikation.

Vi trænger hårdt til at få formuleret en form for etik omkring brugen af data. Hvem tilhører informationerne, hvad må de bruges til, hvem må de deles med m.m.? Det er spørgsmål, som kun vil blive mere påtrængende i de kommende år. Regeringen har nedsat et udvalg med it-journalisten Christiane Vejlø som formand, som skal se på etik.

I dagens leder argumenterer vi for at vores brug af data er blevet så central, at vi bør oprette et permanent råd for data-etik – i stil med Etisk Råd, der hjælper beslutningstager med at navigere andre teknologiske udfordringer som bioteknologi.

Og så har vi har en ny video med SpotMini, den lille robothund fra Boston Dynamics, der blev berømt for nylig, da en video, der viste, hvordan den kunne samarbejde med en anden robothund om at åbne en dør, gik verden rundt.

Denne gang kan vi se, hvordan SpotMini stædigt overkommer de forhindringer en mand med en ishockeystav lægger i vejen for, at den ivrige hund kan åbne døren og komme videre med dagens opgaver.

Endnu en gang kigger man på med lige dele fascination og bekymring, mens teknologien stolprer fremad.

God læselyst!

Peter Hesseldahl, redaktør


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu