Fagforeningsbossen: Industri 4.0 er forudsætning for at vi kan bede om højere løn

Industri 4.0 handler blandt andet om, at digitalisering, automatisering og robotteknologi ændrer den måde, vi arbejder på, fastslår Claus Jensen, formand for fagforeningen Dansk Metal. Men vi skal huske at tænke på mennesket.
Bjarke Wiegand
Fakta

I næste måned kommer regeringens panel for digital vækst med sine anbefalinger. Læs også artiklen "Digitalt Vækstpanel: Industri 4.0 vedrører os alle". Mandag Morgen har talt med tre centrale medlemmer af panelet, der i sidste uge mødtes for sidste gang. I denne artikel:

Claus Jensen, formand for fagforeningen Dansk Metal. Fagforeningen organiserer ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik. De fleste er uddannede maskinarbejdere og arbejder inden for industrien.

Læs også interviews med:

Peder Holk Nielsen, koncernchef, Novozymes

Jacob Himmelstrup, direktør for Nærenergi Danmark A/S

Hvad forbinder du med industri 4.0?

”Industri 4.0 handler blandt andet om, at digitalisering, automatisering og robotteknologi ændrer den måde, vi arbejder på. Ikke bare i industrien, men i alle brancher og sektorer. Men det er jo ikke noget fra månen, som vi ikke forstår. Det er noget, vi kan handle på, og som vi kan blive dygtigere til i Danmark. Det danske samfund er jo et af de mest digitale samfund i verden.”

Hvad kommer industri 4.0 til at betyde for Dansk Metal?

”I Metal er vi tilhængere af ny teknologi. Vi opfatter det ikke som nogen trussel. Vores medlemmer arbejder i virksomheder, der konkurrerer globalt, og jo mindre en procentdel af et færdigt produkt, der er løntimer, jo mere konkurrencedygtigt er det. Så vores filosofi er: Jo mere automatisering vi kan få i Danmark, jo mindre et ’problem’ er det, at vi vil have en højere løn. I Metal digitaliserede vi A-kassen for 4-5 år siden. Det laver vi ikke dårligere service af. I stedet kan vi nu bruge flere kræfter på at sørge for, at folk får lavet karriereplaner, og vi kan rådgive i, hvilke uddannelser og kurser de skal tage for at blive interessante for arbejdsgiverne. Vi havde med andre ord behov for at digitalisere vores A-kasse, så vi kunne få frigjort kræfter til at lave noget af det, vi mener har mere værdi i forhold til vores medlemmer. Det er en lang rejse. Men det er ikke noget, jeg ligger vågen om natten af bekymring for. Vi skal bare sørge for, at det bliver gjort sådan, at vi får så mange som muligt i det danske samfund med på den rejse. Det er vigtigt, at vi ikke gør det for fremmedgørende og futuristisk med flyvende biler, og jeg skal komme efter dig. For så er jeg bange for, at man kommer til at tale den her udvikling skæv. Folk bliver bange for det, hvis ikke de kan se sig selv i den fremtid.”

Hvor travlt har vi?

”Vi skal huske på, at der er noget, der hedder mennesker. Og der tror jeg ikke digitalisering foregår lige hurtigt på alle områder, alle steder. For eksempel tror jeg ikke, at det bliver forbudt at køre i sin egen bil om 10 år, fordi alle biler til den tid er selvkørende. Det kan godt være, at selvkørende biler er en god ide fra en kantsten på Østerbro til en kantsten på Vesterbro. Og det vil godt kunne lade sig gøre i kollektiv transport. Men hos os, som ikke lige bor midt i København, tror jeg, der er andre elementer, som gør, at omstillingen går langsommere. Det tager længere tid at omstille sådan en som mig, der bor i Skamby på Fyn, til f.eks. at bestille en førerløs bil i stedet for at eje min egen. Kan jeg så bestille en sådan bil, når jeg skal have min trailer kørt på genbrugspladsen, så jeg kan komme af med de grene, jeg skar af min hæk i går? Det tror jeg ikke kommer til at ske i min levetid.”

Hvordan skal Danmark som samfund italesætte og forberede sig på industri 4.0?

”Det handler meget om at få det talt ned i en virkelighed. Du er nødt til at få det gjort konkret. Jeg tror ikke, der er mange, der forbinder det, der sker lige nu, med industri 4.0 og digitalisering. Men hvis vi konkret ser på årsagerne til, at det f.eks. ikke går så godt i PostNord i øjeblikket, så er det, bl.a. fordi vi alle er blevet mere digitale. Der bliver ikke længere sendt breve. De fleste vil nok synes, at det er godt, at de ikke længere behøver at gå på posthuset. Jamen så går de også ind for digitalisering, robotisering og automatisering. Og de kan se, at det ikke er farligt. På samme måde skal vi italesætte, at industri 4.0 er forudsætningen for at opretholde en højere løn i Danmark end i f.eks. Indien. Men det kræver, at vi uddanner os. Derfor adresserer Dansk Metal spørgsmålet om uddannelse meget hårdt. Det drejer sig om at få så mange med som overhovedet muligt. Det afspejles også i det forlig, vi lavede med DI i industrioverenskomsten for en måned siden. Der vil være et særskilt behov for digitale kompetencer, og der vil være et behov for medarbejdere, der kan kode, så robotter og maskiner kan arbejde sammen digitalt. Det drejer sig derfor også om, at vores børn bliver interesserede i teknologi. Skolerne bør investere i frontteknologi som 3D-printere, så børnene kan stifte bekendtskab med ny teknologi så tidligt som muligt.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu