Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Der er et helt andet tempo i Silicon Valley. Du skal være aggressiv, og du skal være to skridt foran, hvis du vil bryde igennem her, fortæller Cathrine Andersen og Christian Rasmussen.

De to unge iværksættere startede deres første virksomhed i coworking spacet Founders House i København i 2011, og det er også her de sammen udviklede et digitalt koncept for telekonferencer.

Det var håbet om venturekapital, der fik de to til at rejse til Silicon Valley med den gode ide. Her knoklede de – bogstaveligt talt – i en garage i Palo Alto på at skaffe startkapital. Penge, der skulle bruges til at ansætte software- og forretningsudviklere, til at betale en urimelig høj husleje – og så skal selv unge entreprenører også have mad på bordet.

Men det er vanskeligt at få opmærksomhed fra venturekapitalister eller VC’s, som det hedder i Silicon Valley-lingo, for der er mange om buddet. Cathrine Andersen forklarer, at for at få startupkapital kræver det hårdt arbejde, held og vigtigst af alt, at man kan bruge sit netværk.

"Hvis jeg havde vidst, hvilken hård oplevelse det ville blive at starte op hernede, ville jeg formentlig ikke være taget afsted," fortæller Christian Rasmussen. "Vi kunne være faldet døde om i vores garage, uden at nogen ville have bemærket det".

I løvernes hule

Det første gennembrud kommer i 2013, da de to entreprenører bliver del af acceleratorprogrammet Alchemist, hvor de igennem et halvt år arbejder på at forberede den afgørende demoday, hvor deres virksomhedsprodukt skal fremvises til potentielle investorer.

Det går rigtig godt. På demoday får de omkring 10 millioner kroner i investeringer til deres virksomhed Assemblage, og et halvt år senere sælger de den til telegiganten Cisco. Her arbejder de efterfølgende i tre år. Salget af Assemblage gav dem tilstrækkelig kapital til at starte deres næste virksomhed.

Fast forward til april 2019, hvor de to unge iværksættere tager imod på deres kontor i en forstad til San Francisco, i kvarteret Dogpatch. Lokalerne er nabo til en kinesisk tøjfabrik, men der er smart og pænt indrettet. Her er de godt i gang med deres startupvirksomhed Roger.ai, der skal automatisere bogholderi. Virksomheden har i dag næsten 2.000 kunder, 20 medarbejdere og også et kontor i Sølvgade i København.

Her er de fire centrale erfaringer, som de to har gjort sig igennem syv år som dansk startup i Silicon Valley.

1 I Silicon Valley bliver fejlslagne forsøg set som en styrke

Selvom en lang række af verdens førende techvirksomheder og et af verdens bedste universiteter ligger i Silicon Valley, er det i høj grad pengene, der trækker folk til Silicon Valley. Ifølge PWC’s seneste rapport blev der alene i første kvartal af 2019 indgået aftaler for 11,44 milliarder dollars i San Francisco- og Silicon Valley-området.

Det er muligheden for store investeringer, i kombination med en helt særlig kultur for accept af fejl, der driver innovationen i Silicon Valley, mener Cathrine Andersen og Christian Rasmussen. Der er forståelse for, at det kræver flere forsøg før man bryder igennem i Silicon Valley.

"Det bliver set som mærkeligt hernede, hvis folk ikke har et par mislykkede forsøg under bæltet," siger Cathrine Andersen. Og sådan ser investorerne det også, forklarer hun.

"De ved godt, at de ikke kan være sikre på at få deres penge igen, og at det kun er 1 pct. af startups, som bliver til en unicorn med en milliard dollars i værdi. Det er de færreste der bliver til noget, og de fleste virksomheder lukker igen, så derfor investerer de også i mange ad gangen."

Det er de to iværksætteres erfaring, at mange venturekapitalister faktisk godt kan lide danskere, fordi de ser os som troværdige og ydmyge i forhold til de mere fremadstormende amerikanere.

2 Silicon Valley har hele økosystemet til startups

Silicon Valley skaber groundbreakers, virksomheder, der kan og vil indtage verdensherredømmet.

Det enestående ved Silicon Valley er, at det fungerer som et komplet økosystem og en kultur, der er gearet til startups.

"Hernede forstår advokater, banker og finansielle konsulenter, hvad startups har brug for. Deres ydelser er tilpasset startups behov, og de er hurtige," fortæller Cathrine Andersen:

"Aftalerne i Silicon Valley er normalt ikke længere end to sider, når en venturekapitalist investerer, og du har pengene på kontoen et par dage senere uden problemer."

"Samtidig er byen med på at skabe et miljø, hvor man tør prøve ting af. Det er ikke unormalt at se selvkørende biler og autonome droner her, og Uber bliver ikke forbudt," konstaterer Christian: "Amerikanerne tør mere, og de er heller ikke bange for at udnytte løs lovgivning til at skubbe til grænserne for, hvad man tillade sig."

3 I Silicon Valley kan du hurtigt få et stærkt netværk

"Det giver enormt meget at tale med nogen, som har prøvet det før," siger de to danskere.

Netværk til erfarne entreprenører gør, at man kan komme meget længere. Christian Rasmussen blev for eksempel positivt overrasket, da holdet bag Zendesk, en stor dansk virksomhed, der også startede i dalen, åbnede døren for dem og ville snakke, selv om de lige var kommet til byen.

"Folk er enormt åbne over for hinanden, selvom man bare har sine blå øjne, og især blandt danskere er der et godt netværk her."

Cathrine og Christians eget gennembrud skete, efter at de kom med i acceleratoren Alchemist, der ud over at give dem lidt kapital og faciliteter, også åbnede dørene til programmets mange virksomheder og netværk.

Samtidig er de store groundbreakers som Facebook, Google og Apple med til hele tiden at holde den teknologiske innovation oppe. De er med til at tiltrække nogle af de dygtigste hoveder i verden til området, og det betyder, at der et enestående miljø for startups.

Cathrine og Christian fortæller også, at det er blevet nemmere for danskere at opbygge et netværk, efter at det danske innovationscenter i Palo Alto er kommet i gang, blandt andet fordi innovationscentret tilbyder introduktion til investorer og uddannelse for virksomheder igennem deres program Scale-IT.

4 Der er intet sikkerhedsnet i Silicon Valley

En markant forskel på Silicon Valley og København er det enorme gab mellem rig og fattig. Ligesom i resten af USA er det sociale sikkerhedsnet i Silicon Valley næsten ikkeeksisterende. De seneste ti år har San Francisco udviklet sig til den by, der næstefter New York har flest hjemløse per indbygger.

Christian Rasmussen og Cathrine Andersen fortæller, at de selv engang var tæt på at havne på gaden, da de startede i 2012, efter ikke at have fået de nødvendige investeringer til at komme i gang. Banken var tæt på at smide dem ud, og det var en investering på 50.000 dollars fra en tilfældig investor, der reddede dem i sidste øjeblik.

De er dog begge enige om, at det i dag er en fornøjelse at knokle for deres egen virksomhed og eget produkt.

"I stedet for at have otte timers arbejdsdag, hvor man tænker ’fuck, nu skal jeg på arbejde’, så laver vi noget, der giver mening og bliver en gevinst for en masse mennesker," fortæller Christian Rasmussen.

Cathrine Andersen fortsætter "I Silicon Valley er arbejdet ikke en sur pligt, men noget, man brænder for og føler, kan påvirke verden."

Selv om kampen for overlevelse også er med til at drive innovation, mener Christian Rasmussen og Cathrine Andersen dog ikke, at det ikkeeksisterende sikkerhedsnet for amerikanere er vejen frem herhjemme. Men de mener, at vi i Danmark skal lære at udnytte det sikkerhedsnet, vi har, til at få entreprenører til at turde mere. Sikkerheden må bare ikke blive en sovepude.

Forrige artikel Vi bruger afsindigt meget plastik Vi bruger afsindigt meget plastik Næste artikel "Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?