Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Foto: Thor Steen Larsen
Thor Steen Larsen

Der er et helt andet tempo i Silicon Valley. Du skal være aggressiv, og du skal være to skridt foran, hvis du vil bryde igennem her, fortæller Cathrine Andersen og Christian Rasmussen.

De to unge iværksættere startede deres første virksomhed i coworking spacet Founders House i København i 2011, og det er også her de sammen udviklede et digitalt koncept for telekonferencer.

Det var håbet om venturekapital, der fik de to til at rejse til Silicon Valley med den gode ide. Her knoklede de – bogstaveligt talt – i en garage i Palo Alto på at skaffe startkapital. Penge, der skulle bruges til at ansætte software- og forretningsudviklere, til at betale en urimelig høj husleje – og så skal selv unge entreprenører også have mad på bordet.

Men det er vanskeligt at få opmærksomhed fra venturekapitalister eller VC’s, som det hedder i Silicon Valley-lingo, for der er mange om buddet. Cathrine Andersen forklarer, at for at få startupkapital kræver det hårdt arbejde, held og vigtigst af alt, at man kan bruge sit netværk.

"Hvis jeg havde vidst, hvilken hård oplevelse det ville blive at starte op hernede, ville jeg formentlig ikke være taget afsted," fortæller Christian Rasmussen. "Vi kunne være faldet døde om i vores garage, uden at nogen ville have bemærket det".

I løvernes hule

Det første gennembrud kommer i 2013, da de to entreprenører bliver del af acceleratorprogrammet Alchemist, hvor de igennem et halvt år arbejder på at forberede den afgørende demoday, hvor deres virksomhedsprodukt skal fremvises til potentielle investorer.

Det går rigtig godt. På demoday får de omkring 10 millioner kroner i investeringer til deres virksomhed Assemblage, og et halvt år senere sælger de den til telegiganten Cisco. Her arbejder de efterfølgende i tre år. Salget af Assemblage gav dem tilstrækkelig kapital til at starte deres næste virksomhed.

Fast forward til april 2019, hvor de to unge iværksættere tager imod på deres kontor i en forstad til San Francisco, i kvarteret Dogpatch. Lokalerne er nabo til en kinesisk tøjfabrik, men der er smart og pænt indrettet. Her er de godt i gang med deres startupvirksomhed Roger.ai, der skal automatisere bogholderi. Virksomheden har i dag næsten 2.000 kunder, 20 medarbejdere og også et kontor i Sølvgade i København.

Her er de fire centrale erfaringer, som de to har gjort sig igennem syv år som dansk startup i Silicon Valley.

1 I Silicon Valley bliver fejlslagne forsøg set som en styrke

Selvom en lang række af verdens førende techvirksomheder og et af verdens bedste universiteter ligger i Silicon Valley, er det i høj grad pengene, der trækker folk til Silicon Valley. Ifølge PWC’s seneste rapport blev der alene i første kvartal af 2019 indgået aftaler for 11,44 milliarder dollars i San Francisco- og Silicon Valley-området.

Det er muligheden for store investeringer, i kombination med en helt særlig kultur for accept af fejl, der driver innovationen i Silicon Valley, mener Cathrine Andersen og Christian Rasmussen. Der er forståelse for, at det kræver flere forsøg før man bryder igennem i Silicon Valley.

"Det bliver set som mærkeligt hernede, hvis folk ikke har et par mislykkede forsøg under bæltet," siger Cathrine Andersen. Og sådan ser investorerne det også, forklarer hun.

"De ved godt, at de ikke kan være sikre på at få deres penge igen, og at det kun er 1 pct. af startups, som bliver til en unicorn med en milliard dollars i værdi. Det er de færreste der bliver til noget, og de fleste virksomheder lukker igen, så derfor investerer de også i mange ad gangen."

Det er de to iværksætteres erfaring, at mange venturekapitalister faktisk godt kan lide danskere, fordi de ser os som troværdige og ydmyge i forhold til de mere fremadstormende amerikanere.

2 Silicon Valley har hele økosystemet til startups

Silicon Valley skaber groundbreakers, virksomheder, der kan og vil indtage verdensherredømmet.

Det enestående ved Silicon Valley er, at det fungerer som et komplet økosystem og en kultur, der er gearet til startups.

"Hernede forstår advokater, banker og finansielle konsulenter, hvad startups har brug for. Deres ydelser er tilpasset startups behov, og de er hurtige," fortæller Cathrine Andersen:

"Aftalerne i Silicon Valley er normalt ikke længere end to sider, når en venturekapitalist investerer, og du har pengene på kontoen et par dage senere uden problemer."

"Samtidig er byen med på at skabe et miljø, hvor man tør prøve ting af. Det er ikke unormalt at se selvkørende biler og autonome droner her, og Uber bliver ikke forbudt," konstaterer Christian: "Amerikanerne tør mere, og de er heller ikke bange for at udnytte løs lovgivning til at skubbe til grænserne for, hvad man tillade sig."

3 I Silicon Valley kan du hurtigt få et stærkt netværk

"Det giver enormt meget at tale med nogen, som har prøvet det før," siger de to danskere.

Netværk til erfarne entreprenører gør, at man kan komme meget længere. Christian Rasmussen blev for eksempel positivt overrasket, da holdet bag Zendesk, en stor dansk virksomhed, der også startede i dalen, åbnede døren for dem og ville snakke, selv om de lige var kommet til byen.

"Folk er enormt åbne over for hinanden, selvom man bare har sine blå øjne, og især blandt danskere er der et godt netværk her."

Cathrine og Christians eget gennembrud skete, efter at de kom med i acceleratoren Alchemist, der ud over at give dem lidt kapital og faciliteter, også åbnede dørene til programmets mange virksomheder og netværk.

Samtidig er de store groundbreakers som Facebook, Google og Apple med til hele tiden at holde den teknologiske innovation oppe. De er med til at tiltrække nogle af de dygtigste hoveder i verden til området, og det betyder, at der et enestående miljø for startups.

Cathrine og Christian fortæller også, at det er blevet nemmere for danskere at opbygge et netværk, efter at det danske innovationscenter i Palo Alto er kommet i gang, blandt andet fordi innovationscentret tilbyder introduktion til investorer og uddannelse for virksomheder igennem deres program Scale-IT.

4 Der er intet sikkerhedsnet i Silicon Valley

En markant forskel på Silicon Valley og København er det enorme gab mellem rig og fattig. Ligesom i resten af USA er det sociale sikkerhedsnet i Silicon Valley næsten ikkeeksisterende. De seneste ti år har San Francisco udviklet sig til den by, der næstefter New York har flest hjemløse per indbygger.

Christian Rasmussen og Cathrine Andersen fortæller, at de selv engang var tæt på at havne på gaden, da de startede i 2012, efter ikke at have fået de nødvendige investeringer til at komme i gang. Banken var tæt på at smide dem ud, og det var en investering på 50.000 dollars fra en tilfældig investor, der reddede dem i sidste øjeblik.

De er dog begge enige om, at det i dag er en fornøjelse at knokle for deres egen virksomhed og eget produkt.

"I stedet for at have otte timers arbejdsdag, hvor man tænker ’fuck, nu skal jeg på arbejde’, så laver vi noget, der giver mening og bliver en gevinst for en masse mennesker," fortæller Christian Rasmussen.

Cathrine Andersen fortsætter "I Silicon Valley er arbejdet ikke en sur pligt, men noget, man brænder for og føler, kan påvirke verden."

Selv om kampen for overlevelse også er med til at drive innovation, mener Christian Rasmussen og Cathrine Andersen dog ikke, at det ikkeeksisterende sikkerhedsnet for amerikanere er vejen frem herhjemme. Men de mener, at vi i Danmark skal lære at udnytte det sikkerhedsnet, vi har, til at få entreprenører til at turde mere. Sikkerheden må bare ikke blive en sovepude.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu