Firefox-browseren – fanebærer, nonprofit og open source

Bestyrelsesformanden for Firefox taler med den danske techambassadør om at indse, at drømmen om internettet som frit og åbent er udfordret

Firefox-webbrowseren skiller sig ud fra de andre store browsere, Chrome og Safari, ved at være aldeles nonprofit og fuldstændigt baseret på open source-software. Det er organisationen Mozilla, der står for udviklingen og driften af Firefox – og en række andre open software-projekter.
 
Mozilla er i dag et af de vigtigste eksempler på den form for idealisme, der prægede internettet og WWW i de tidlige dage.
 
Dengang blev internettet set som en indlysende positiv teknologi, der kunne give enhver adgang til viden, til at diskutere politik, udveksle erfaringer og udvikle løsninger i fællesskaber uden indblanding fra myndigheder eller store corporations.
 
I denne måneds techplomacy-podcast taler den danske techambassadør, Casper Klynge, med Mitchell Baker, der er Mozillas bestyrelsesformand – selvom hendes officielle titel er ”Chief Lizard Wrangler”.
 
Baker fortæller i en let desillusioneret tone om, hvordan drømmene om det åbne internet er blevet afløst af en erkendelse af, at teknologien i lige så høj grad kan bruges til manipulation, misinformation og kontrol fra myndigheders og digitale giganters side.
 
Mitchell Baker taler imidlertid også om at holde den etiske fane højt, og om hvordan hun ser en organisation som Mozilla som en modvægt til overdreven kommercialisering eller statslig kontrol med internettet og strømmen af data. Mozilla finansieres af frivillige bidrag, og det står enhver frit for at bruge deres software og bidrage til den videre udvikling.
 
Selvom Mozilla har hovedkvarter i hjertet af Silicon Valley, midt imellem Apples og Googles hovedkvarterer, fornemmer man, at Mitchell Bakers syn på regulering af techgiganternes brug af data er mere på linje med den europæiske politik end med den, der præger selskaberne i hendes nabolag.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu