Flygtninge hæver rent vand i danske automater

P4G faciliterer partnerskaber, der skal skabe grøn vækst og være med til at nå FN’s verdensmål. Et af de partnerskaber er udviklet af Dansk Flygtningehjælp og Grundfos. Sammen vil de skabe bæredygtige vandløsninger til over én million flygtninge i Uganda.

Foto: Grundfos
Mikkel Lind Sorgenfrey

MM Special: Løkkes grønne projekt

  • Det grønne topmøde P4G samler topfolk i København
  • Verden har penge nok til at løse klimakrisen, men mangler konkrete projekter
  • Mød maskinmesteren bag Danmarks grønne topmøde
  • Klimakamp og FN’s verdensmål skaber innovation i virksomheder

Lars Løkkes forvandling til global grøn klimapolitiker

Flygtninge hæver rent vand i danske automater

Løkkes klimaplan er erhvervsvenlig og taktisk smart

Topembedsmanden der samler de grønne kræfter

Kommentar: Kampen om den grønne førertrøje

Det fungerer fuldstændig, som når man hæver penge i en hæveautomat. Ind med det personlige kreditkort, et hurtigt tryk på en knap, og hæveautomaten er klar til brug. Men i stedet for kolde kontanter kommer der 20 liter drikkeklart vand ud af automaten.

Mens rent drikkevand er en fuldstændig simpel hverdagsting for os i Vesten, kan adgang til rent vand døgnet rundt snart blive en realitet for over én million primært sydsudanesiske flygtninge i Uganda.

Bag vandhæveautomaterne står Business-Humanitarian Partnership Lab, der er et P4G-partnerskab mellem Dansk Flygtningehjælp og pumpevirksomheden Grundfos. Sammen vil de etablere bæredygtige solcelledrevne vandløsninger i flere ugandiske flygtningelejre og de omkringliggende samfund.

Partnerskabet har for nylig med gode resultater til følge afsluttet et pilotprojekt med vandhæveautomater i flygtningelejren Bidi Bidi, som med mere end 270.000 mennesker er en af verdens største. Her fik 1.000 flygtninge og 1.000 lokale ugandere adgang til rent vand.

I dag bliver alt vand til de ugandiske flygtningelejre leveret udefra i store lastbiler. Det er en dyr løsning, både økonomisk og klimamæssigt. Lastbilerne kommer langvejsfra og udleder drivhusgasser hele vejen, og leveringsformen koster i runde tal ca. 100.000 kr. om dagen. Det kan gøres meget billigere, formentlig til en fjerdedel af prisen, lyder det fra Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

”Vi skal have mest muligt for pengene, og vi skal kunne levere mest mulig nødhjælp. Det handler om at skabe de bedste løsninger til de fattigste mennesker, og det kræver, at vi tænker nyt og anderledes,” siger han og peger på partnerskaber mellem organisationsverdenen og private virksomheder som en del af løsningen på fremtidens udfordringer for de mange millioner mennesker, der lever i flygtningelejre rundt omkring i verden.

Den holdning deler kommunikationsdirektør i Grundfos Kim Nøhr Skibsted.

”Det er simpelthen ikke længere nok at lade det være op til bistandsorganisationer og ngo’er alene. Vi vil gerne være med til at bidrage til udvikling i verden – så er der også større chance for, at vi kan tjene nogle flere penge i fremtiden,” siger han.

I dag koster det i gennemsnit knap seks dollar – ca. 38 kr. – pr. kubikmeter vand leveret vand med lastbil, men i fremtiden vil prisen på vand kunne blive meget lavere. Med et solcelledrevent vandanlæg vil den gennemsnitlige pris pr. kubikmeter vand tre år efter etableringen være nede på lidt over tre dollar. Og efter ti år vil prisen være nede på 1,8 dollar. Grunden til, at prisen først er helt i bund efter ti år, er, at vandanlægget først skal tjene etableringsomkostningerne ind.

Opfylder flere verdensmål

Konkret skal projektet udmønte sig i solcelledrevne vandsystemer, så flygtningene nemmere og billigere kan få adgang til rent vand. Solcellerne leverer bæredygtig strøm til hele systemet, inklusive vandpumpen, som får vandet op af undergrunden.

Business-Humanitarian Partnership Lab

Idé: At skabe bæredygtige vandløsninger baseret på vedvarende energi for at give Ugandas mange flygtninge og deres naboer adgang til rent drikkevand døgnet rundt.

Budget: 500.000 dollar indtil videre. P4G bevilger 100.000 dollar mere til at komme videre.

Bidrager til løsningen af følgende verdensmål:

Mål nr. 5: Ligestilling mellem kønnene: At hente vand er i dag en fysisk hård og tidskrævende opgave, der tager omkring tre timer, og som kvinder og piger typisk står for. Med det nye system tager det kun et øjeblik at hente vand, og det er ikke nær så hårdt fysisk.

Mål nr. 6: Rent vand og sanitet: Flere mennesker får adgang til rent drikkevand.

Mål nr. 7: Bæredygtig energi: Billig, solcelledrevet, ren energi erstatter forurenende, dieselforbrændende lastbiler, der transporterer vand langvejsfra.

Mål nr. 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner: Vand er den primære årsag til mange stridigheder mellem lokalsamfund i Uganda. Systemet skaber transparens og forhindrer korruption.

Mål nr. 17: Partnerskaber for handling: Projektet er et partnerskab mellem en ngo og en kommerciel aktør, ligesom det støttes af en række andre aktører, herunder offentlige såvel som private.

Vandautomaten virker på den måde, at flygtningene via sms overfører penge til et kort med kredit. Herefter stikkes kortet i vandhæveautomaten, præcis som når man hæver penge i en hæveautomat, og med et tryk på en knap kommer der derefter vand ud af hanen. Anlægget har åbent døgnet rundt og sender informationer direkte til Grundfos i Bjerringbro, hvorfra selskabet kan monitorere vandmængder og -forbrug. Den styring er med til at sikre transparens og mindske konflikter og korruption i forbindelse med vanddistribution i lokalsamfundet, hvor rent vand er en værdifuld ressource.

Projektet om at etablere bæredygtige vandanlæg i Uganda vil bidrage til opfyldelsen af flere af FN’s 17 verdensmål. Det flugter perfekt med hovedformålene for P4G, hvis fire G’er står for ’Green Growth’ og ’Global Goals’ – sidstnævnte med henvisning til verdensmålene. Se tekstboks.

Ifølge Christian Friis Bach er FN’s verdensmål afgørende, når det gælder om at indgå partnerskaber og arbejde sammen om at hjælpe flygtninge.

”Det, der samler os, er verdensmålene,” siger generalsekretæren.

Det er netop via verdensmålene, at Dansk Flygtningehjælp har fundet fælles fodslag med Grundfos. Selv om udgangspunktet er forskelligt – Grundfos vil gerne tjene penge, mens flygtningehjælpen har fokus på at yde humanitær bistand – så har de to organisationer fundet sammen, fordi de ikke ville kunne gøre det hver for sig, forklarer Kim Nøhr Skibsted.

”P4G kan sætte de rigtige mennesker sammen. Vi er vant til at sælge pumper, men vi vil gerne være med til at sælge løsninger. I et samarbejde med Dansk Flygtningehjælp kan vi være med til at sørge for, at tilværelsen for flygtninge bliver bedre, og sikre livskvalitet med rent vand, ordentlig hygiejne og mulighed for at dyrke afgrøder. Det kan Dansk Flygtningehjælp heller ikke klare alene,” siger han og understreger, at FN’s verdensmål har været med til at skubbe initiativet i gang.

”Vi vil gerne investere langsigtet og være med til, at der sker udvikling på markeder, hvor vi ikke nødvendigvis er så stærke. Det kan gøre, at vi får foden ind på nye markeder. Verdensmålene har været med til at understøtte den tænkning i praksis,” siger Kim Nøhr Skibsted.

Vandrende flygtninge

Historien om Business-Humanitarian Partnership Lab-projektet begyndte egentlig på de danske motorveje. Det var i sensommeren 2015, dengang flygtningekrisen spidsede til, og flygtninge kom vandrende fra Tyskland via motorvejsnettet og ind i Danmark. Da tænkte en medarbejder i Grundfos på det massive flygtningeproblem, hele verden stod over for, og at det mange steder ikke kun skyldtes krig, men andre årsager som f.eks. mangel på vand.

”I stedet for at lukke grænserne og fortælle om, hvem der ikke er velkomne, så ville vi i Grundfos hellere bruge vores ressourcer på, hvad der skal til for at løse problemerne,” siger Kim Nøhr Skibsted.

”Med Business-Humanitarian Partnership Lab kan vi nu gå ud og vise det danske flag på en konstruktiv måde,” siger han.

Indtil videre har partnerskabet resulteret i pilotprojektet i Bidi Bidi, der ligger i Yumbe-distriktet i det nordlige Uganda. Her leverer de i alt fire små solcelledrevne vandanlæg dagligt drikkevand til omkring 500 personer, dvs. 2.000 mennesker i alt. Christian Friis Bach mener, at projektet har et kæmpe potentiale, hvis det kan udbredes til andre lejre, men lige nu mangler finansieringen.

”DTU har testet og understøtter løsningen, så det er bevist, at det virker. Opgaven er nu at skabe finansieringsmodellen, så vi kan skalere projektet,” siger han.

Danske shelters til flygtninge

Partnerskabet med Grundfos er imidlertid ikke det eneste partnerskab, som Dansk Flygtningehjælp indgår i. Nødhjælpsorganisationen har i flere år samarbejdet med den lille jyske teltproducent Evershelter om at producere omkostningseffektive boligløsninger til flygtninge.

Randers-virksomheden har specialiseret sig i at udvikle holdbare, miljøvenlige og sikre shelters til flygtningelejre ud fra en vision om at skabe værdige og omkostningseffektive løsninger på det globale migrationsproblem. Dansk Flygtningehjælp har testet virksomhedens produkt Lifeshelter i flygtningelejre i Irak og Uganda, der er markeder, som virksomheden ellers ikke ville have adgang til.

Christian Friis Bach mener, at partnerskaber mellem myndigheder, ngo’er og private virksomheder vil komme til at spille en stadig større og nødvendig rolle, når det handler om at udvikle løsninger på globale udfordringer.

”Vi bevæger os stærkt hen imod partnerskaber, og det er en fordel, at vi går i den retning. Min vision er, at Dansk Flygtningehjælp skal samarbejde i partnerskaber, hvor vi kan,” siger han.

Dansk Flygtningehjælp er med partnerskaberne med Grundfos og Evershelter da heller ikke stoppet der. Sidste år indgik flygtningehjælpen således i et partnerskab med teknologigiganten IBM med et mål om at udvikle en datamodel, der skal bidrage til at forklare og fremskrive bevægelser i flygtningestrømmene. Hvis projektet bliver en succes, skal datamodellen være med til at hjælpe humanitære organisationer med at planlægge både bedre og hurtigere hjælp til fremtidens migrationsstrømme.

Christian Friis Bach håber, at samarbejdet med Grundfos kan blive hjulpet på vej og få et skub i den rigtige retning under P4G-topmødet i København.

”Vi skal skabe reel værdi sammen. Partnerskaber er en god forretning for virksomhederne og en god løsning for os og for dem, vi hjælper. Jeg håber og tror på, at vi bliver inspireret på topmødet, og at der bliver lagt pres på os for at indgå i flere forpligtende partnerskaber,” siger han.

Også Grundfos har høje forventninger til P4G-topmødet.

”Der er ikke længere tid til skåltaler. Nu vil vi gerne ind i næste fase. Nu skal det være konkret. Det er ikke en PowerPoint-præsentation, vi forventer, men at topmødet udmønter sig i konkrete projekter. Det tror vi på, er muligt,” siger Kim Nøhr Skibsted.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu