Fodbold og hundeliv på brasiliansk

Brasilianernes forkærlighed for kæledyr gør landet til et af verdens vigtigste markeder for kæledyrsrelaterede produkter. Det har danske Fermentationexperts fået øjnene op for.

Med de aktuelle verdensmesterskaber i Rusland er fodboldfeberen tilbage i Brasilien, og i São Paulo er gadebilledet fyldt med de grøn-gule brasilianske landsholdsfarver. Det er ikke kun børn og voksne, der har Neymars 10-tal trykt på ryggen, også hundene har fået en trøje på, eller i det mindste en grøn-gul sløjfe om halsen. For hunde og andre kæledyr fylder meget i den brasilianske kultur, hvor koncepter som Dog Spa og sågar cafeer indrettet til menneskets bedste ven løbende popper op.

Med over 130 millioner kæledyr er Brasilien verdens næststørste marked målt i antal kæledyr, kun overgået af USA, og det tredjestørste målt på omsætning. Det er ikke kun klassisk kæledyrsfoder, der langes over disken, men også sofistikerede og innovative produkter, inklusive nye former for kosttilskud og medicin tilpasset det lokale klima og den lokale fauna. Det får lokale producenter til at kigge efter nye udviklingssamarbejder, der kan ruste dem mod fremtiden.

Stærke lokale partnere

Også danske virksomheder har øje for potentialet. En af dem er gazellevirksomheden Fermentationexperts, der har udviklet en unik fermenteringsteknologi til bl.a. dyrefoder. Virksomheden, der har hovedkvarter i Bække, nord for Vejen, har vundet innovationspriser for sin banebrydende platform, der bl.a. kan reducere fosfor i fødekæden og har dokumentation for at kunne erstatte medicinsk zink i dyrefoder.

Latinamerika og i særdeleshed Brasilien er et stort marked for virksomheden, der arbejder tæt med brasilianske landsbrugskooperativer om test af deres produkter lokalt. De første containere med produkter er på vej, og næste skridt kan meget vel være markedet for kæledyr. Poul Erik Bligaard, der er Fermentationexperts direktør for Latinamerika, bekræfter markedets attraktivitet. Skal han give et par råd med til andre virksomhed, lyder hans bud:

”Nøglen til succes i Brasilien inden for innovative produkter til dyr er stærke lokale partnerskaber. Ud over nultolerance i forhold til korruption skal partnerne have et innovativt mindset, så man sammen kan kigge på nye anvendelsesmuligheder.”

Rådgivning til danske virksomheder

Et eksempel på en stærk lokal partner er det brasilianske institut for forskningssamarbejde i landbruget, EMBRAPA, der bl.a. samarbejder om udvikling og test af veterinærmedicin. En dansk-europæisk biotekvirksomhed er netop nu i gang med et udviklingsprojekt med EMBRAPA, hvor effekten af et antiparasitpræparat skal testes på den brasilianske kvægbestand. Projektet i sig selv vil kunne spare det lokale landbrug for millioner af brasilianske real, og det vil sandsynligvis også kunne overføres til kæledyr som hunde og katte.

Elisângela Zeoli er farmaceut og har mere end 20 års erfaring fra den brasilianske farmaceutiske industri. I dag er hun ansat som sektorrådgiver hos os i Innovation Centre Denmark i São Paulo, hvor hun hjælper virksomheder med udviklingsprojekter inden for human- og veterinærmedicin. Det var hende, der spottede muligheden for samarbejdet med EMBRAPA og biotekvirksomheden, da hun så en lokal nyhedsudsendelse om parasitproblemet i kvægbestanden.

”Danske virksomheder med veterinærmedicin eller andre løsninger til dyr skal kigge på Brasilien. Det er et af verdens største markeder for husdyr og kæledyr. Lokale forhold kan nødvendiggøre tilpasninger, men kan samtidig give anledning til udvikling af løsninger til andre behov, som den danske virksomhed ikke var bekendt med i forvejen. Et samarbejde med lokale partnere og institutioner om udvikling kan være med til at sikre levestærke projekter samt lette godkendelsen af produkterne på markedet,” fortæller hun.

På grønsværen drømmer Brasilien med en sjette VM-sejr om at kunne give rivalerne baghjul i de kommende fire år og rejse nationen igen efter det traumatiske 1-7 nederlag mod Tyskland på hjemmebane i 2014. Hvad de 130 millioner kæledyr drømmer om, vides ikke. Men mon ikke enkelte af dem glæder sig til at slippe af med den gule trøje, når den sidste brasilianske kamp er spillet?

Forrige artikel Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Næste artikel Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu? Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu?
Visualisering af data bag udvikling af ny velfærd

Visualisering af data bag udvikling af ny velfærd

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

En gang om måneden gennemgår direktion i Gladsaxe Kommune en tsunami af data for at følge udviklingen på 29 vigtige udvalgte områder. De diskuterer og justerer kursen, hvis udviklingen går i den forkerte retning. Mandag Morgen sad med ved bordet på direktionens første møde i år.

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Inden længe vil mange hudsygdomme kunne blive diagnosticeret af en app på din smartphone med stor præcision. Ifølge LEO Innovation Lab, der udvikler en app til formålet, er kunstig intelligens og øget patientinddragelse en vigtig del af fremtidens sundhedssystem.

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Der kan gå ti-tyve år før kvantecomputerne er klar, men der bliver brug for dem.
Film, musik og computerspil er en stor dansk eksportsektor, men på mange måder stadig meget umodent organiseret.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Den næste bølge af deletransport er på vej

Den næste bølge af deletransport er på vej

Der kommer masser af nye dele-cykler og dele-løbehjul til Danmark – men i andre byer bliver de smidt ud.
Virtual Reality kan give en enestående naturoplevelse, men det er ny form for natur.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Globalt set er det indiske Aadhaar projekt blandt de største og mest betydningsfulde IT-projekter – men meget få i vores del af verden har hørt om det. På under ti år er det lykkes at give 1.3 milliarder indere en digital identitet. 

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Nye teknologier vil i fremtiden kunne fremstille videoer, billeder og tekster, der ser så troværdige ud, at vi får endnu større problemer med misinformation. Det kan i sidste ende betyde, at demokratiet kommer i fare, advarer teknologiekspert, der forudså problemer med ‘fake news’ på internettet, før fænomenet eksploderede.

Sikke en voldsom trængsel

Sikke en voldsom trængsel

I dag planlægger danskerne deres transport ved hjælp af Rejseplanen og Rejsekortet. Men Uber, Google og mange andre er for længst gået ind i kampen om at være de selskaber, der koordinerer fremtidens mobilitet.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

What’s next – i 2019?

What’s next – i 2019?

Virksomheder skal tage forbrugernes værdier alvorligt – for det er blevet alvor med klimaet, miljøet og datasikkerheden.
Det er muligt at nyhederne er dårlige, men i gamle dage var de også kedelige.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Det måtte komme: En telefon, der skiller sig ud ved at have meget få funktioner. Light phone kaldes den, og som selskabet bag den lille telefon siger, så er den ”designet til at blive brugt så lidt som muligt”.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.