Fodbold og hundeliv på brasiliansk

Brasilianernes forkærlighed for kæledyr gør landet til et af verdens vigtigste markeder for kæledyrsrelaterede produkter. Det har danske Fermentationexperts fået øjnene op for.

Med de aktuelle verdensmesterskaber i Rusland er fodboldfeberen tilbage i Brasilien, og i São Paulo er gadebilledet fyldt med de grøn-gule brasilianske landsholdsfarver. Det er ikke kun børn og voksne, der har Neymars 10-tal trykt på ryggen, også hundene har fået en trøje på, eller i det mindste en grøn-gul sløjfe om halsen. For hunde og andre kæledyr fylder meget i den brasilianske kultur, hvor koncepter som Dog Spa og sågar cafeer indrettet til menneskets bedste ven løbende popper op.

Med over 130 millioner kæledyr er Brasilien verdens næststørste marked målt i antal kæledyr, kun overgået af USA, og det tredjestørste målt på omsætning. Det er ikke kun klassisk kæledyrsfoder, der langes over disken, men også sofistikerede og innovative produkter, inklusive nye former for kosttilskud og medicin tilpasset det lokale klima og den lokale fauna. Det får lokale producenter til at kigge efter nye udviklingssamarbejder, der kan ruste dem mod fremtiden.

Stærke lokale partnere

Også danske virksomheder har øje for potentialet. En af dem er gazellevirksomheden Fermentationexperts, der har udviklet en unik fermenteringsteknologi til bl.a. dyrefoder. Virksomheden, der har hovedkvarter i Bække, nord for Vejen, har vundet innovationspriser for sin banebrydende platform, der bl.a. kan reducere fosfor i fødekæden og har dokumentation for at kunne erstatte medicinsk zink i dyrefoder.

Latinamerika og i særdeleshed Brasilien er et stort marked for virksomheden, der arbejder tæt med brasilianske landsbrugskooperativer om test af deres produkter lokalt. De første containere med produkter er på vej, og næste skridt kan meget vel være markedet for kæledyr. Poul Erik Bligaard, der er Fermentationexperts direktør for Latinamerika, bekræfter markedets attraktivitet. Skal han give et par råd med til andre virksomhed, lyder hans bud:

”Nøglen til succes i Brasilien inden for innovative produkter til dyr er stærke lokale partnerskaber. Ud over nultolerance i forhold til korruption skal partnerne have et innovativt mindset, så man sammen kan kigge på nye anvendelsesmuligheder.”

Rådgivning til danske virksomheder

Et eksempel på en stærk lokal partner er det brasilianske institut for forskningssamarbejde i landbruget, EMBRAPA, der bl.a. samarbejder om udvikling og test af veterinærmedicin. En dansk-europæisk biotekvirksomhed er netop nu i gang med et udviklingsprojekt med EMBRAPA, hvor effekten af et antiparasitpræparat skal testes på den brasilianske kvægbestand. Projektet i sig selv vil kunne spare det lokale landbrug for millioner af brasilianske real, og det vil sandsynligvis også kunne overføres til kæledyr som hunde og katte.

Elisângela Zeoli er farmaceut og har mere end 20 års erfaring fra den brasilianske farmaceutiske industri. I dag er hun ansat som sektorrådgiver hos os i Innovation Centre Denmark i São Paulo, hvor hun hjælper virksomheder med udviklingsprojekter inden for human- og veterinærmedicin. Det var hende, der spottede muligheden for samarbejdet med EMBRAPA og biotekvirksomheden, da hun så en lokal nyhedsudsendelse om parasitproblemet i kvægbestanden.

”Danske virksomheder med veterinærmedicin eller andre løsninger til dyr skal kigge på Brasilien. Det er et af verdens største markeder for husdyr og kæledyr. Lokale forhold kan nødvendiggøre tilpasninger, men kan samtidig give anledning til udvikling af løsninger til andre behov, som den danske virksomhed ikke var bekendt med i forvejen. Et samarbejde med lokale partnere og institutioner om udvikling kan være med til at sikre levestærke projekter samt lette godkendelsen af produkterne på markedet,” fortæller hun.

På grønsværen drømmer Brasilien med en sjette VM-sejr om at kunne give rivalerne baghjul i de kommende fire år og rejse nationen igen efter det traumatiske 1-7 nederlag mod Tyskland på hjemmebane i 2014. Hvad de 130 millioner kæledyr drømmer om, vides ikke. Men mon ikke enkelte af dem glæder sig til at slippe af med den gule trøje, når den sidste brasilianske kamp er spillet?

Forrige artikel Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Næste artikel Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu? Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu?
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?