Fodbold og hundeliv på brasiliansk

Brasilianernes forkærlighed for kæledyr gør landet til et af verdens vigtigste markeder for kæledyrsrelaterede produkter. Det har danske Fermentationexperts fået øjnene op for.

Med de aktuelle verdensmesterskaber i Rusland er fodboldfeberen tilbage i Brasilien, og i São Paulo er gadebilledet fyldt med de grøn-gule brasilianske landsholdsfarver. Det er ikke kun børn og voksne, der har Neymars 10-tal trykt på ryggen, også hundene har fået en trøje på, eller i det mindste en grøn-gul sløjfe om halsen. For hunde og andre kæledyr fylder meget i den brasilianske kultur, hvor koncepter som Dog Spa og sågar cafeer indrettet til menneskets bedste ven løbende popper op.

Med over 130 millioner kæledyr er Brasilien verdens næststørste marked målt i antal kæledyr, kun overgået af USA, og det tredjestørste målt på omsætning. Det er ikke kun klassisk kæledyrsfoder, der langes over disken, men også sofistikerede og innovative produkter, inklusive nye former for kosttilskud og medicin tilpasset det lokale klima og den lokale fauna. Det får lokale producenter til at kigge efter nye udviklingssamarbejder, der kan ruste dem mod fremtiden.

Stærke lokale partnere

Også danske virksomheder har øje for potentialet. En af dem er gazellevirksomheden Fermentationexperts, der har udviklet en unik fermenteringsteknologi til bl.a. dyrefoder. Virksomheden, der har hovedkvarter i Bække, nord for Vejen, har vundet innovationspriser for sin banebrydende platform, der bl.a. kan reducere fosfor i fødekæden og har dokumentation for at kunne erstatte medicinsk zink i dyrefoder.

Latinamerika og i særdeleshed Brasilien er et stort marked for virksomheden, der arbejder tæt med brasilianske landsbrugskooperativer om test af deres produkter lokalt. De første containere med produkter er på vej, og næste skridt kan meget vel være markedet for kæledyr. Poul Erik Bligaard, der er Fermentationexperts direktør for Latinamerika, bekræfter markedets attraktivitet. Skal han give et par råd med til andre virksomhed, lyder hans bud:

”Nøglen til succes i Brasilien inden for innovative produkter til dyr er stærke lokale partnerskaber. Ud over nultolerance i forhold til korruption skal partnerne have et innovativt mindset, så man sammen kan kigge på nye anvendelsesmuligheder.”

Rådgivning til danske virksomheder

Et eksempel på en stærk lokal partner er det brasilianske institut for forskningssamarbejde i landbruget, EMBRAPA, der bl.a. samarbejder om udvikling og test af veterinærmedicin. En dansk-europæisk biotekvirksomhed er netop nu i gang med et udviklingsprojekt med EMBRAPA, hvor effekten af et antiparasitpræparat skal testes på den brasilianske kvægbestand. Projektet i sig selv vil kunne spare det lokale landbrug for millioner af brasilianske real, og det vil sandsynligvis også kunne overføres til kæledyr som hunde og katte.

Elisângela Zeoli er farmaceut og har mere end 20 års erfaring fra den brasilianske farmaceutiske industri. I dag er hun ansat som sektorrådgiver hos os i Innovation Centre Denmark i São Paulo, hvor hun hjælper virksomheder med udviklingsprojekter inden for human- og veterinærmedicin. Det var hende, der spottede muligheden for samarbejdet med EMBRAPA og biotekvirksomheden, da hun så en lokal nyhedsudsendelse om parasitproblemet i kvægbestanden.

”Danske virksomheder med veterinærmedicin eller andre løsninger til dyr skal kigge på Brasilien. Det er et af verdens største markeder for husdyr og kæledyr. Lokale forhold kan nødvendiggøre tilpasninger, men kan samtidig give anledning til udvikling af løsninger til andre behov, som den danske virksomhed ikke var bekendt med i forvejen. Et samarbejde med lokale partnere og institutioner om udvikling kan være med til at sikre levestærke projekter samt lette godkendelsen af produkterne på markedet,” fortæller hun.

På grønsværen drømmer Brasilien med en sjette VM-sejr om at kunne give rivalerne baghjul i de kommende fire år og rejse nationen igen efter det traumatiske 1-7 nederlag mod Tyskland på hjemmebane i 2014. Hvad de 130 millioner kæledyr drømmer om, vides ikke. Men mon ikke enkelte af dem glæder sig til at slippe af med den gule trøje, når den sidste brasilianske kamp er spillet?

Forrige artikel Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Danske virksomheder kapitaliserer på israelsk iværksættersucces Næste artikel Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu? Kunstig intelligens – dommedag eller Safe AI nu?
Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Siden 2000’erne har der i Sydkorea været kraftigt fokus på robot-teknologi, og i dag har landet verdens højeste tæthed af robotter - ikke kun i den industrielle produktion, men også indenfor industrier såsom MedTech, Gaming og service.
I takt med robotternes indtog kan der imidlertid spores en stigende bekymring fra befolkningens side, blandt andet i forhold til jobsikkerhed.

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Digitaliseringen forandrer samfundet og økonomien så grundlæggende og hurtigt, at de sædvanlige måder at styre på kommer til kort. Sammen med FN og World Economic Forum er Danmark i høj grad med til at sætte rammerne for en ny type internationalt samarbejde om regulering af teknologi.