Folket tager magten via internet og apps

Digitaliseringen har givet begrebet politisk medborgerskab en helt ny betydning. Her er fire eksempler på webdesigns og apps, der er med til at vende op og ned på de traditionelle politiske magtstrukturer.

De etablerede politikere er verden over bekymrede over deres befolkninger. Eller mere præcist, de er bekymrede for deres egne fremtidsudsigter som konsekvens af, at befolkningerne vender dem ryggen. Politikerleden er udbredt – seneste danske måling viste, at politikere aldrig har nydt så lidt tillid som i dag – og befolkningerne i mange lande vender sig væk fra de gamle partier. Ved folketingsvalget i juni 2015 stemte over 40 pct. på Alternativet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance – alle partier, som aldrig har været i regering. Og samtidig partier med en mere eller mindre anderledes tilgang til politik end de traditionelle partier, som befolkningerne ofte ser som lukkede, elitære og ude af trit med folket.

Og så er en helt anden udvikling eller ’trussel’, om man vil, mod politikerne på vej, som nu understøttes af talrige nydesignede hjemmesider og apps. Befolkningerne handler selv politisk. De melder sig ud af de politiske partier og etablerer sig i forskellige interesseorganisationer som Venligboerne og andre. Og i stedet for blot at gå ned og stemme hvert fjerde år tager de nu kontrollen over politikerne og deres egen politiske oplysning i egen hånd. Og det er designere, der gør det muligt.

Til INDEX: Award i 2013 og i 2015 kandiderede omkring 15 nye politiske hjemmesider og apps. De havde vidt forskellige design, men fælles for dem var, at de bringer politik og demokrati tilbage til befolkningen. Det er design, som øger befolkningens informationsniveau og gør dem bedre i stand til at bidrage til demokratiet og styringen i deres hjemlande. Det er apps, som kigger politikerne i kortene, og som bringer den information, som nogle politikere vil skjule, frem i lyset.

Lad mig give et par eksempler:

Greenhouse. Er et amerikansk webdesign, hvor man kan gå ind og se, hvor enhver senator og ethvert medlem af Repræsentantenes Hus får deres penge fra. Fra hvilke virksomheder og hvilke sektorer pengene doneres, hvor store beløb, og hvor meget politikeren modtager i alt. ’Follow the money’ er en standardfrase i megen graverjournalistik – nu er muligheden der også i amerikansk politik.

Eller hvad med et lignende webdesign, BuyPartisan, hvor det at være politisk forbruger for alvor bliver avanceret. Med denne app kan du i supermarkedet scanne et produkts eller firmas navn og straks se, hvilke donationer virksomheden, direktøren og bestyrelsesmedlemmerne giver til politikere. Dermed kan du shoppe i overensstemmelse med dine politiske værdier.

Og lige et par hurtige mere.

Websiden FullFact tjekker de statements, fakta og påstande, som britiske politikere slynger ud i debatter og interviews. Som en udvidet udgave af DR’s program Detektor og flere avisers forsøg med daglige faktatjek får hjemmesiden nok at gøre i de kommende måneders politiske kamp om Storbritanniens EU-tilhørsforhold.

Og så er der Crowdvoice, en hjemmeside, som holder både politikere, journalister og embedsmænd i ørerne under demonstrationer, optøjer, revolutioner og generel politisk uro. Befolkningerne i verdens brændpunkter leverer indhold fra møder, gadeuro og andre politiske udtryk i form af video, foto og tekst, og informationerne bliver verificeret, inden de ryger på hjemmesiden. Dermed kan befolkningen og især proteststemmer overalt i verden komme langt dybere i informationsmængden og tættere på sandheden på gaden, end hvis de kun lytter til journalister, politikere og embedsmænd.

Når hjemmesider og apps som disse breder sig, er afstanden mellem politikere og befolkning pludselig blevet meget kortere. Her kontrollerer folket politikerne, de skaffer selv de informationer, som de vil have, de udvikler selv politik, og traditionelle magtstrukturer kommer i opbrud. Med andre ord bidrager det til at politikere og befolkning kommer i øjenhøjde. Det er en virkelighed, som især ansvarlige politikere, der sidder i regering og skaber fremskridt via kompromiser og forhandlinger, bør vænne sig til at kommunikere i. Hvis altså de vil have mulighed for at bevare den position i fremtiden.

Forrige artikel Bare urolig, SKAT er ikke holdt op med at producere skandaler Næste artikel Når mere bliver mindre
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.