Fondsstøtte puster nyt liv i amerikanske medier

Digitaliseringen har sat de traditionelle amerikanske medier under enormt pres. 50 pct. af annonceindtægterne og 30 pct. af alle journaliststillinger er forsvundet i det seneste tiår. Nu kaster fonde sig ind i at støtte nye medieentreprenører, der afsøger nye veje til at dække samfundets informationsbehov. Medier tester nye ejerskabsmodeller, sponsorater og fundraising, satser stort på datajournalistik og prøver at skabe nye indtægter på konferencer, arrangementer og medlemskaber for at få penge til kvalitetsjournalistik.

24 milliarder dollar – eller halvdelen af alle annonceindtægter – er forsvundet fra de amerikanske aviser siden 2003. De digitale forretningsmodeller har slet ikke kompenseret for det indtægtstab, de traditionelle nyhedsmedier har lidt. For hver ny dollar til webannoncering er der tabt 16 dollar på printannoncer. Se figur 1. Derfor falder millionerne fra den amerikanske Knight Foundation på et tørt sted: Hvert år investerer fonden mellem 180 og 240 millioner kroner i medieinnovation i USA. Fonden er grundlagt af en avisfamilie og er ubetinget den største spiller i verdens ældste demokrati, når det kommer til at støtte udvikling af fremtidens medier.

Sammenligner man beløbet med de tabte indtægter, eller med den danske stats mediestøtte på omkring 5 milliarder kroner, er fondspengene en dråbe i informationshavet. Alligevel peger Knights millioner på, hvordan fremtidens journalistik ser ud, også digitalt.

I de sidste 5 år er fonden gået fra at støtte professorater i journalistik til at lave konkurrencer for medieentreprenører. Særligt dem, der forstår at benytte internettets nye muligheder. Fra at stå i spidsen for en national kommission i Washington DC, der kortlagde behov i nationens informationsstrøm, er fonden gået over til at understøtte lokale initiativer, der skal sikre bæredygtige medier til større byer og stater, og medier, der tager væsentlige dagsordener op. Desuden er støtten ofte afhængig af, at modtagerne viser, hvordan man understøtter den demokratiske samtale med teknologi.

Login