Forår blandt startups i Tysklands forsikrings- og finanssektor

På få år har et sammensurium af startups, banker, myndigheder og servicevirksomheder inden for forsikrings- og finanssektoren udviklet et unikt økosystem i Tyskland. Tre byer skiller sig ud.

Af Jesper Christrup Jensen, Rådgiver, Innovation Centre Denmark i München

At Tyskland er et globalt finanscentrum er næppe nogen stor nyhed. Ud over Den Europæiske Centralbank samt mastodonter som Deutsche Bank og Commerzbank, huser Tyskland ifølge Handelsblatt hele 1.800 uafhængige banker - det er flere end i noget andet europæisk land – også målt per indbygger.

Desuden spås Tyskland gode muligheder for at tiltrække yderligere internationale banker, der måtte beslutte sig for at udflytte post-Brexit; og allerede nu har store spillere som UBS og Goldman Sachs flyttet tusindvis af medarbejdere til Frankfurt.

Tyskland vurderes nemlig af bankerne som det sikre og stabile valg med direkte adgang til politisk indflydelse.

Siden gælds- og finanskrisen har Tyskland oplevet et boom af de såkaldte fintechs og insurtechs – entreprenante tech-virksomheder og startups, som udvikler innovative og kundeorienterede løsninger enten sammen med eller i direkte konkurrence med traditionelle banker og forsikringsselskaber.

For danske aktører er det særligt Berlin, Frankfurt og München, der er værd at holde øje med. De tre byer er nemlig Tysklands officielle fintech- og insurtech-klynger som del af Digital Hub-initiativet – et statsstøttet tiltag, der fremmer entreprenørskab og teknologisk udvikling inden for bestemte brancher.

Venture capital og internationalt mindset i Berlin

Tysk-østrigske N26 er et godt eksempel på en fintech, som på rekordtid har vokset sig til en fuldvoksen digital bank. Siden 2013 har de erobret 25 europæiske lande og har i dag over 2,5 millioner kunder.

I N26’s tilfælde har adgang til kapital været en altoverskyggende nødvendighed for at kunne vokse med kundeefterspørgslen. Ved at tilbyde en simpel digital bankløsning udnyttede N26 et hul i markedet og fik på kort tid masser af succes.

Ifølge Fransisco Sierra, head of European Markets hos N26, har tilføjelse af venture capital gjort det muligt at skalere hurtigt, og med en anslået værdi på 2,7 milliarder euro er de i dag en seriøs udfordrer til de etablerede europæiske banker.

”Da N26 blev stiftet, var netværket af investorer og startups i Østrig ikke særlig stort. Adgangen til kapital var derfor en af de største grunde til, at vi flyttede til Berlin, hvor der findes en kritisk masse af investorer, men også et fantastisk startup-miljø generelt,” fortæller Fransisco Sierra.

Ifølge Dealroom udgjorde venture capital-investeringer i Tyskland samlet i 2018 4,4 milliarder euro – 330 milliarder kroner.

N26 og andre Berlin-baserede fintech-selskaber var blandt de mest populære investeringsobjekter for de tyske investorer. Faktisk landede over halvdelen af den samlede venture capital i den tyske hovedstad, og den tendens lader ikke til at ændre sig foreløbigt.

De enorme summer har skabt et stærkt økosystem af startups i Berlin, og det tiltrækker håbefulde talenter fra verden.

Det er ifølge Fransisco Sierra lige så vigtigt som at kunne tiltrække investeringer:

”Det kræver et bestemt mindset at arbejde i en hurtigt voksende startup, men der er masser af digitale talenter med international erfaring i Berlin, så rent rekrutteringsmæssigt er det også et perfekt sted at være for os.”

Stærk vilje til samarbejde i Tysklands Finanscentrum

Frankfurt er Tysklands ubestridte finanscentrum. Her finder man den tyske børs, den europæiske centralbank, de tyske finansmyndigheder og flere end 200 bankhovedsæder, inklusiv prominente navne som Deutsche Bank og Commerzbank.

Den høje koncentration af banker har skabt fundamentet for et spirende og innovativt og samarbejdsorienteret økosystem.

I Frankfurt er initiativet drevet af innovationsplatformen TechQuartier, som er stiftet af blandt andet Goethe-universitetet og Frankfurt.

Ifølge Hugo Paquin, marketingchef hos TechQuartier, er bankernes interesse for at samarbejde med startups enorm:

”Der er ingen vej uden om Frankfurt, når det kommer til fintech og banksamarbejde. På få år er det lykkedes os at skabe en helt unik platform mellem bankerne og de mange aspirerende startups i området. Vi arbejder dagligt med alle de store banker, som altid er på udkig efter innovation og nye teknologier,” siger Paquin.

Selvom byens andel af investorer og business angels vokser betragteligt, spiller venture capital i modsætning til Berlin en mindre rolle i Frankfurts økosystem.

Dette skyldes, at bankerne i højere grad ser fintech-startups som innovative samarbejdspartnere og teknologileverandører end egentlige investeringsobjekter.

Her spiller innovationsplatforme en stor rolle – faktisk er TechQuartier motoren bag de fleste store bankers startupprogrammer, og de forventer endnu mere aktivitet efter Brexit.

Som man siger i Frankfurt: I Berlin bygger man startups – her driver vi virksomheder.

Insurtech i München

Også i Sydtyskland, som er blandt de rigeste regioner i landet, er fintech et hot topic. En stærk forsikrings- og finanssektor, et solidt netværk af investorer, universiteter i verdensklasse og gode betingelser for startups generelt har fået München på fintech-landkortet.  

Der er især startups inden for forsikringsteknologi, såkaldte insurtechs, der får München til at stråle.

Med omkring 100 forsikringsselskaber, inklusiv mastodonter som Allianz og verdens største genforsikringsselskab Munich Re, er München et globalt knudepunkt for forsikringsbranchen.

For byens forsikringsselskaber skabes innovation og udvikling i samarbejde med det store økosystem af insurtechs, som er bygget op omkring innovationsplatforme som Insurtech Hub Munich, Werk 1 og Plug and Play Tech Center.

Sidstnævnte, som er verdens største startup-accelerator, forventer, at München inden for få år bliver det vigtigste globale knudepunkt for startup-aktivitet og innovation i forsikringsbranchen. 

Fremtidens mobilitet er et af branchens helt store temaer. Hvad kommer der til at ske, når vores biler bliver selvkørende? Hvem er ansvarlig for en ulykke, og hvem betaler erstatningen?

Her står Münchens økosystem stærkt, for ud over forsikring er byen nemlig også verdensførende inden for bilproduktion, og det giver masser af muligheder for insurtechs, der opererer i dette krydsfelt.

Gode muligheder for danske aktører

Har man først licens til udbyde finansielle ydelser i et EU-land, kan man takket være EU-passport-ordningen tilbyde samme ydelse i et andet land uden at skulle ansøge om en ny licens.

Men usikkerheden omkring Brexit bør det være på to-do-listen for alle danske fintechs at skæve til de blomstrende fintech-økosystemer i Berlin, Frankfurt og München.

Hvad enten det er adgang til kapital, bankpartnerskaber eller dygtige innovationsplatforme og startup-acceleratorer, er mulighederne store og potentialet enormt, men det kræver, at man er til stede hernede.

Derfor arrangerer Innovationscenteret i denne uge en delegation til Berlin for ti danske startups i samarbejde med den danske interesseorganisation Copenhagen Fintech.

Lignende initiativer for startups, banker, forsikringsselskaber og myndigheder følger de næste 12-18 måneder.

For med den blomstrende udvikling i det tyske landskab, er det nu vi skal have danske aktører med for at være en del af fremtidens tyske og dermed europæiske finansielle økosystem.

Forrige artikel Brasilien efterspørger IoT-løsninger Brasilien efterspørger IoT-løsninger Næste artikel Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler
 • Anmeld

  CYBERFLIX TV APK · CYBERFLIX TV APK

  CYBERFLIX TV APK

  Cyberflix TV apk is a well known Android application nowadays as the application is giving the best substance legitimately to the some other application, Cyberflix TV additionally scraps the video joins which are now accessible on the web https://www-cyberflixtv.com/cyberflix-tv-apk/

 • Anmeld

  Lucille F. Parham

  For Good

  I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you. https://wordsearch.onl/

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?