Forår blandt startups i Tysklands forsikrings- og finanssektor

På få år har et sammensurium af startups, banker, myndigheder og servicevirksomheder inden for forsikrings- og finanssektoren udviklet et unikt økosystem i Tyskland. Tre byer skiller sig ud.

Af Jesper Christrup Jensen, Rådgiver, Innovation Centre Denmark i München

At Tyskland er et globalt finanscentrum er næppe nogen stor nyhed. Ud over Den Europæiske Centralbank samt mastodonter som Deutsche Bank og Commerzbank, huser Tyskland ifølge Handelsblatt hele 1.800 uafhængige banker - det er flere end i noget andet europæisk land – også målt per indbygger.

Desuden spås Tyskland gode muligheder for at tiltrække yderligere internationale banker, der måtte beslutte sig for at udflytte post-Brexit; og allerede nu har store spillere som UBS og Goldman Sachs flyttet tusindvis af medarbejdere til Frankfurt.

Tyskland vurderes nemlig af bankerne som det sikre og stabile valg med direkte adgang til politisk indflydelse.

Siden gælds- og finanskrisen har Tyskland oplevet et boom af de såkaldte fintechs og insurtechs – entreprenante tech-virksomheder og startups, som udvikler innovative og kundeorienterede løsninger enten sammen med eller i direkte konkurrence med traditionelle banker og forsikringsselskaber.

For danske aktører er det særligt Berlin, Frankfurt og München, der er værd at holde øje med. De tre byer er nemlig Tysklands officielle fintech- og insurtech-klynger som del af Digital Hub-initiativet – et statsstøttet tiltag, der fremmer entreprenørskab og teknologisk udvikling inden for bestemte brancher.

Venture capital og internationalt mindset i Berlin

Tysk-østrigske N26 er et godt eksempel på en fintech, som på rekordtid har vokset sig til en fuldvoksen digital bank. Siden 2013 har de erobret 25 europæiske lande og har i dag over 2,5 millioner kunder.

I N26’s tilfælde har adgang til kapital været en altoverskyggende nødvendighed for at kunne vokse med kundeefterspørgslen. Ved at tilbyde en simpel digital bankløsning udnyttede N26 et hul i markedet og fik på kort tid masser af succes.

Ifølge Fransisco Sierra, head of European Markets hos N26, har tilføjelse af venture capital gjort det muligt at skalere hurtigt, og med en anslået værdi på 2,7 milliarder euro er de i dag en seriøs udfordrer til de etablerede europæiske banker.

”Da N26 blev stiftet, var netværket af investorer og startups i Østrig ikke særlig stort. Adgangen til kapital var derfor en af de største grunde til, at vi flyttede til Berlin, hvor der findes en kritisk masse af investorer, men også et fantastisk startup-miljø generelt,” fortæller Fransisco Sierra.

Ifølge Dealroom udgjorde venture capital-investeringer i Tyskland samlet i 2018 4,4 milliarder euro – 330 milliarder kroner.

N26 og andre Berlin-baserede fintech-selskaber var blandt de mest populære investeringsobjekter for de tyske investorer. Faktisk landede over halvdelen af den samlede venture capital i den tyske hovedstad, og den tendens lader ikke til at ændre sig foreløbigt.

De enorme summer har skabt et stærkt økosystem af startups i Berlin, og det tiltrækker håbefulde talenter fra verden.

Det er ifølge Fransisco Sierra lige så vigtigt som at kunne tiltrække investeringer:

”Det kræver et bestemt mindset at arbejde i en hurtigt voksende startup, men der er masser af digitale talenter med international erfaring i Berlin, så rent rekrutteringsmæssigt er det også et perfekt sted at være for os.”

Stærk vilje til samarbejde i Tysklands Finanscentrum

Frankfurt er Tysklands ubestridte finanscentrum. Her finder man den tyske børs, den europæiske centralbank, de tyske finansmyndigheder og flere end 200 bankhovedsæder, inklusiv prominente navne som Deutsche Bank og Commerzbank.

Den høje koncentration af banker har skabt fundamentet for et spirende og innovativt og samarbejdsorienteret økosystem.

I Frankfurt er initiativet drevet af innovationsplatformen TechQuartier, som er stiftet af blandt andet Goethe-universitetet og Frankfurt.

Ifølge Hugo Paquin, marketingchef hos TechQuartier, er bankernes interesse for at samarbejde med startups enorm:

”Der er ingen vej uden om Frankfurt, når det kommer til fintech og banksamarbejde. På få år er det lykkedes os at skabe en helt unik platform mellem bankerne og de mange aspirerende startups i området. Vi arbejder dagligt med alle de store banker, som altid er på udkig efter innovation og nye teknologier,” siger Paquin.

Selvom byens andel af investorer og business angels vokser betragteligt, spiller venture capital i modsætning til Berlin en mindre rolle i Frankfurts økosystem.

Dette skyldes, at bankerne i højere grad ser fintech-startups som innovative samarbejdspartnere og teknologileverandører end egentlige investeringsobjekter.

Her spiller innovationsplatforme en stor rolle – faktisk er TechQuartier motoren bag de fleste store bankers startupprogrammer, og de forventer endnu mere aktivitet efter Brexit.

Som man siger i Frankfurt: I Berlin bygger man startups – her driver vi virksomheder.

Insurtech i München

Også i Sydtyskland, som er blandt de rigeste regioner i landet, er fintech et hot topic. En stærk forsikrings- og finanssektor, et solidt netværk af investorer, universiteter i verdensklasse og gode betingelser for startups generelt har fået München på fintech-landkortet.  

Der er især startups inden for forsikringsteknologi, såkaldte insurtechs, der får München til at stråle.

Med omkring 100 forsikringsselskaber, inklusiv mastodonter som Allianz og verdens største genforsikringsselskab Munich Re, er München et globalt knudepunkt for forsikringsbranchen.

For byens forsikringsselskaber skabes innovation og udvikling i samarbejde med det store økosystem af insurtechs, som er bygget op omkring innovationsplatforme som Insurtech Hub Munich, Werk 1 og Plug and Play Tech Center.

Sidstnævnte, som er verdens største startup-accelerator, forventer, at München inden for få år bliver det vigtigste globale knudepunkt for startup-aktivitet og innovation i forsikringsbranchen. 

Fremtidens mobilitet er et af branchens helt store temaer. Hvad kommer der til at ske, når vores biler bliver selvkørende? Hvem er ansvarlig for en ulykke, og hvem betaler erstatningen?

Her står Münchens økosystem stærkt, for ud over forsikring er byen nemlig også verdensførende inden for bilproduktion, og det giver masser af muligheder for insurtechs, der opererer i dette krydsfelt.

Gode muligheder for danske aktører

Har man først licens til udbyde finansielle ydelser i et EU-land, kan man takket være EU-passport-ordningen tilbyde samme ydelse i et andet land uden at skulle ansøge om en ny licens.

Men usikkerheden omkring Brexit bør det være på to-do-listen for alle danske fintechs at skæve til de blomstrende fintech-økosystemer i Berlin, Frankfurt og München.

Hvad enten det er adgang til kapital, bankpartnerskaber eller dygtige innovationsplatforme og startup-acceleratorer, er mulighederne store og potentialet enormt, men det kræver, at man er til stede hernede.

Derfor arrangerer Innovationscenteret i denne uge en delegation til Berlin for ti danske startups i samarbejde med den danske interesseorganisation Copenhagen Fintech.

Lignende initiativer for startups, banker, forsikringsselskaber og myndigheder følger de næste 12-18 måneder.

For med den blomstrende udvikling i det tyske landskab, er det nu vi skal have danske aktører med for at være en del af fremtidens tyske og dermed europæiske finansielle økosystem.

Forrige artikel Brasilien efterspørger IoT-løsninger Brasilien efterspørger IoT-løsninger Næste artikel Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler
Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.