Forbedring af konkurrenceevnen er eneste udvej

Nøglen til at løse de akutte europæiske udfordringer ligger i hånden på europæerne selv. Tyskland og Irland har vist vejen med reformer, der har styrket landenes konkurrenceevne betydeligt.

Den europæiske gældskrise når til stadighed nye højder. På trods af gentagne hjælpepakker har Eurolandene endnu ikke fundet en troværdig vej ud af den høje offentlige gæld. Tvært imod peger de seneste indikatorer klart i retning af en recession i størstedelen af Sydeuropa og stærkt stigende risiko for faldende produktion i Eurolandene under ét.

Ud fra en økonomisk betragtning er løsningen på gældskrisen i bund og grund at øge indkomstgrundlaget i samfundet, da det er øgede indkomster, som skal skabe grundlaget for at betale gælden tilbage. Det sker på langt sigt kun ved at øge beskæftigelsen og produktiviteten.

I 2000 lancerede EU Lissabon-processen, som gik ud på at gøre Europa til verdens mest konkurrencedygtige økonomi og skabe 20 mio. job frem til 2010. Såvel konkrete mål og midler blev anført, men eksekveringen var mildest talt mangelfuld. Spørgsmålet er, om det ikke er prisen for den manglende handling i Europa, vi ser i disse år.

Nu er tiden løbet fra de mange fine ord, som ikke i tilstrækkelig grad følges op af handling. Tiden er inde til at lægge en klar strategi for euro-samarbejdet og derefter eksekvere den. Hvis strategien bliver eksekveret, kommer troværdigheden gradvist tilbage af sig selv. Men det kræver et langt sejt træk, og bolden ligger i mangel af en føderal overbygning i EU i høj grad hos de enkelte Eurolandes folkevalgte organer.

Måske kan Europa fortsat overtale statslige investorer i eksempelvis Kina og Rusland til at finansiere det europæiske overforbrug, men det er ikke nogen holdbar løsning. Langt mere perspektivrigt ville det være, hvis lande som Grækenland, Italien og Frankrig kunne lade sig inspirere af de økonomiske reformer, der er gennemført i Tyskland og Irland.

Tyskland blev betegnet som Europas syge mand i første halvdel af 00’erne, men tyskerne gennemførte reformer, som bidrog til at skabe en kraftig forbedring af konkurrenceevnen. Nu betragtes Tyskland af investorerne som en af verdens mest kreditværdige nationer og kan derfor låne til rekordlave renter på finansmarkederne. Renten på irske obligationer ligger fortsat på et højt niveau, men det er bemærkelsesværdigt, at renten på irske statsobligationer ligger betydeligt lavere end tidligere på året. Det afspejler bl.a. at Irland har præsteret en kraftig og tiltrængt forbedring af konkurrenceevnen.

Det er i øjeblikket helt uforudsigeligt, hvordan den politiske situation udvikler sig i Grækenland og Italien. Om franskmændene er klar til at gennemføre grundlæggende reformer op til præsidentvalget i foråret 2012, kan man også godt betvivle. Der kan sikkert nemt gå flere dyre måneder, inden politikerne er klar til at gennemføre de nødvendige reformer, så Europa må hutle sig videre et stykke tid endnu med sponsorer udefra.

Det sker vel at mærke i en situation, hvor det ser ud til, at USA med moderat vækst styrer uden om en recession, og hvor lande som Kina og Indien fortsat præsterer vækstrater, som vi europæere kun kan drømme om. For en gangs skyld er det derfor svært for Europa at give omverdenen skylden for vores problemer. Tiden er inde til at erkende, at krisen i høj grad er selvskabt og derfor skal løses af os selv i Europa.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Ja tak til flere fejl i det offentlige! Næste artikel Businessguruer fortjener gudestatus
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?